• Популярні новинки

    Ваш кабінет


    Наша сторінка

    Зараз онлайн



    » » Перший дзвоник–2020. Важливі питання батьків, що хвилюють їх найбільше



    Перший дзвоник–2020. Важливі питання батьків, що хвилюють їх найбільше
    • 15-08-2020, 23:03
    • 11 874
    • 0
    Перший дзвоник–2020. 
    Важливі питання батьків, що хвилюють їх найбільше

    Вже за кілька тижнів усі школи України настіж відчинять свої двері, щоб до свіжих класів забігла засмагла малеча із широкими посмішками. Та батьки цих майбутніх учнів вже зараз починають обдумувати що варто зробити для підготовки дитини до навчання без зайвої метушні.

    Йдеться не лише про сльози під час вибору форми або суперечки щодо портфеля (і не завжди це сльози щастя), а й про нервове напруження дітей і батьків, на тлі якого підбір ручок у колір пеналу здається такою дрібницею.

    Тому, батьки, без паніки, ми вже підготували для вас відповіді на найрозповсюдженіші запитання щодо цього навчального року і маленькі поради, аби ви припинили нервувати та відчули задоволення від процесу підготовки дитини до важливих майбутніх кроків.

     Питання №1: Коли лінійка? 
    Перше вересня? Так це ж неділя!

    Традиційно у більшості українських шкіл свято першого дзвоника відбудеться 1 вересня, попри те, що цей день припадає на неділю і вже з понеділка – 2 вереснярозпочнуться перші уроки нового навчального року. Проте, пару років тому абсолютно усім закладам загальної середньої освіти було надано дозвіл проводити свято початку навчального сезону на свій розсуд. Тепер немає жодних обмежень чи заборон щодо формату та дати проведення. Тож, за бажанням адміністрації школи, святкування може відбутися як у форматі традиційної лінійки з промовами чиновників, так і за неординарним сценарієм, як 30 чи 31 серпня напередодні завершення канікул, так і 2 вересня разом із першим навчальним днем. Ліпше буде дізнатися про це безпосередньо у представників школи.

     Питання №2: Що дитина має знати? 
    Погано читаєш? А у школі таким місце?

    Донедавна для українських першачків існувало неписане правило: йдеш до школи – повинен вміти читати, писати й рахувати. Ще декілька років тому дитині, яка не могла вільно користуватися цими навичками, у деяких школах могли навіть відмовити у зарахуванні. Однак після старту реформованої освітньої системи – Нової української школи, чимало що змінилося. Зокрема, батьки дитини, яка досягла шести років та проживає у районі у підпорядкуванні якого і є школа, мають право подати заяву на прийняття до закладу освіти, адміністрація, у свою чергу, зобов’язана зарахувати нового учня. Попри це, навчивши дитину писати й читати ще до першого класу, ви позбавите своє чадо від стресу.

     Питання №3: Що варто придбати? 
    Чи можна вивчити дитину і не збанкрутувати?

    До Дня знань батьки зазвичай готуються заздалегідь – дехто розпочинає закупи вже у червні. Батьки досвідчених школярів знають, що декількох ручок та зошитів може цілком вистачити, а контурні карти, наприклад, можна купити впродовж першого місяця навчання. Батьки ж першачків розуміють, що помітних витрат не уникнути. Але є речі, купівля яких справді може опинитися невиправданою. Що це? Розгляньмо кожен сектор окремо:

    Шкільна форма

    А чи знали ви, що шкільну форму в Україні скасовано? І це не жарт, просто керівництво переважної більшості шкіл усе ще наполягає на тому, щоб школярі (особливо, учні молодших класів) дотримувалися офіційного дрес-коду.

    Той чи інший одяг не може бути причиною позбавлення права дитини на освіту, – очільниця МОН Лілія Гриневич. 

    Якщо цьогоріч ваше чадо уперше йтиме до школи, то варто дізнатися які саме правила щодо форми працюють у конкретному закладі. Окремі школи закуповують форму централізовано через адміністрацію, інші надають вибір батькам, надавши критерії (наприклад щодо кольору, фасону тощо).

    Спортивна форма та взуття

    Спортивна форма необхідна дитині на кожен сезон: влітку – футболка і шорти, взимку – спортивний костюм. Віддавайте перевагу натуральним тканинам і якісному виробнику. Для занять найліпше підійдуть легкі та зручні кросівки, що дихають, призначені для бігу.

    Наплічник

    Після запровадження НУШ першачки більше не мусять носити чимало важких підручників, тому придбання ортопедичного портфеля можна перенести на  наступний навчальний рік. Якщо у вас вже є необхідність обрати ранець, то обов’язково залучіть до цього дитину. При виборі варто буде звернути увагу на:

    • ортопедичну спинку з твердим каркасом та увігнутою вставкою;
    • м’які шлейки, що повторюють вигин плеча від 5 до 8 сантиметрівзавширшки;
    • правильні розміри: не ширше плечей і не нижче талії дитини.

    Це дозволить зменшити навантаження на хребет. Майбутній першокласник повинен його приміряти й сказати, чи зручний він для нього.

    Канцелярія

    Перш ніж купувати канцелярське приладдя, уточніть у вчителя що саме знадобиться вашій дитині. Часто в школах є свої правила і вимоги щодо зошитів або кольору пасти. Стандартний перелік канцелярії для першокласника:

    • Зошити (в клітинку, у лінійку чи косу лінію);
    • Тека для зошитів;
    • Обкладинки для підручників і зошитів;
    • Альбом для малювання;
    • Щоденник (інколи їх розробляє та закуповує школа);
    • Набір кольорового картону і кольорового паперу;
    • Ручки (необхідний колір уточніть);
    • Підставка для книг;
    • Пенал;
    • Кольорові олівці та фломастери;
    • Звичайні олівці, точилка, гумка;
    • Фарби акварельні, пензлики;
    • Клей (якщо зупинили свій вибір на ПВА, то беріть маленький тюбик);
    • Закладки для книг;
    • Ножиці;
    • Пластилін;
    • Лінійка;
    • Стакан-непроливайка.
    І попри будь-який стрес, зберігайте спокій. Це допоможе ваші дитині легше адаптуватися до шкільного життя.




    Сподобалося? Поділіться з друзями!



    Категорія: Новини освіти / Класним керівникам / Батьківський куточок

    На головну



    Залиште будь ласка свій коментар щоб ми знали що дана публікація цікава, та принесе свою користь для вас!
    Дякуємо!

    Шановний користувач нашого сайту.
    Ви зайшли на освітній сайт як незареєстрований користувач.
    Будь ласка
    Зареєструйтесь на сайті (1 хвилинка часу) або увійдіть під своїм іменем за допомогою кнопок соц-мережі Fb. Після реєстрації на нашому сайті, для вас будуть відкриті всі можливості сайту. Коментарі і повне право на всі категорії та інші функції.
    Информация
    Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.