• Популярні новинки

    Ваш кабінет


    Наша сторінка

    Зараз онлайн





    Бесіда з БЖД "Загартовування" 5 клас
    • 8-11-2021, 20:14
    • 886
    • 0
    Бесіда з БЖД "Загартовування" 5 клас

    Загартування організму Мета: повторити загальні правила загартовування, особистої гігієни, вчити берегти своє здоров’я Хід бесіди Водні процедури - найінтенсивніша загартовуюча процедура, тому що вода має в 28 разів більшу провідність, аніж повітря. Як правило, ввідні процедури викликають відповідну сильну реакцію з боку всього організму. Головним чинником загартування служить температура води. До тою ж під час таких водних процедур, як душ і купання, вона має на дитину й механічний вплив. Певний вплив на організм дає вода, завдяки розчиненим у ній мінеральним солям, газам і рідинам. Та основна перевага води, як за¬собу загартування, полягає в температурному факторі, а також у можливості вибору тієї чи іншої водної процедури й дотримання певного дозування. Систематичне застосуван¬ня водних процедур - надійний профілактичний засіб проти впливів випадкових охоло¬джень тіла. Під час дії холодної води організм відповідає енергійною реакцією. У перший мо¬мент через різке звуження судин шкіри, кров прямує до внутрішніх органів. У дитини з'являється відчуття холоду (1 фаза), потім настає друга фаза - організм починає поси¬лено "виробляти" тепло, кров'яні судини шкіри розширюються, кров приливає до шкіри й відчуття холоду змінюється приємним відчуттям тепла. Звуження судин у 1 фазі та розширення їх у другій, стають своєрідною гімнастикою для судин шкіри, яка поліпшує їх діяльність під час змін умов температури. Якщо охолодження триває досить довго, може настати третя фаза: кров'яні судини шкіри залишаються розширеними, рух крові в них уповільнюється, починається застій крові, це спричиняє відчуття холоду вдруге. Тому не треба доводити організм дитини до появи третьої фази. А якщо це сталося, варто припинити водну процедуру й зігрітися, зробивши кілька енергійних рухів. Найліпше починати загартування водою влітку та восени й проводити водні про-цедури в ранкові години одразу після сну та наприкінці ранкової гімнастики. Розпочи¬нати процедуру рекомендують за температурою повітря - 17-18 градусів, а в міру загар¬тування - при більш низькій температурі. Крім того, спочатку застосовують легкі водні процедури з температурою води 33-34 градуси. 
    Потім переходять до більш інтенсивних, знижуючи через кожні 5-6 днів температуру.

    Хід бесіди:

    Водні процедури - найінтенсивніша загартовуюча процедура, тому що вода має в 28 разів більшу провідність, аніж повітря. Як правило, ввідні процедури викликають відповідну сильну реакцію з боку всього організму. Головним чинником загартування служить температура води. До тою ж під час таких водних процедур, як душ і купання, вона має на дитину й механічний вплив. Певний вплив на організм дає вода, завдяки розчиненим у ній мінеральним солям, газам і рідинам. Та основна перевага води, як за­собу загартування, полягає в температурному факторі, а також у можливості вибору тієї чи іншої водної процедури й дотримання певного дозування. Систематичне застосуван­ня водних процедур - надійний профілактичний засіб проти   впливів випадкових охоло­джень тіла.

    Під час дії холодної води організм відповідає енергійною реакцією. У перший мо­мент через різке звуження судин шкіри, кров прямує до внутрішніх органів. У дитини з'являється відчуття холоду (1 фаза), потім настає друга фаза - організм починає поси­лено "виробляти" тепло, кров'яні судини шкіри розширюються, кров приливає до шкіри й відчуття холоду змінюється приємним відчуттям тепла.

    Звуження судин у 1 фазі та розширення їх у другій, стають своєрідною гімнастикою для судин шкіри, яка поліпшує їх діяльність під час змін умов температури.

    Якщо охолодження триває досить довго, може настати третя фаза: кров'яні судини шкіри залишаються розширеними, рух крові в них уповільнюється, починається застій крові, це спричиняє відчуття холоду вдруге. Тому не треба доводити організм дитини до появи третьої фази. А якщо це сталося, варто припинити водну процедуру й зігрітися, зробивши кілька енергійних рухів.

    Найліпше починати загартування водою влітку та восени й проводити водні про­цедури в ранкові години одразу після сну та наприкінці ранкової гімнастики. Розпочи­нати процедуру рекомендують за температурою повітря - 17-18 градусів, а в міру загар­тування - при більш низькій температурі. Крім того, спочатку застосовують легкі водні процедури з температурою води 33-34 градуси. Потім переходять до більш інтенсивних, знижуючи через кожні 5-6 днів температуру води на один градус, а відтак поступово че­рез 2-2.5 місяців доводять її, залежно від самопочуття та стану здоров'я, до 18-20 граду­сів. Під час процедур не повинно бути жодних неприємних відчуттів чи холоду. Не зайве пам'ятати, що головним фактором загартування є температура води, а не тривалість процедури! Тому слід дотримуватися наступного правила: чим холодніша вода, тим ко­ротший має бути час процедури.

    Під час загартування рекомендують такі види процедур і послідовність їх застосу­вання: обтирання, обливання, душ, купання.

    Обтирання - початковий етап загартування водою. Обтираються рушником, губ­кою чи рукою, змоченою у воді кімнатної температури, поступово знижуючи її до 20-18    градусів. Спочатку обтираються до пояса, а потім обтирають все тіло, починаючи з вер­хньої частини тулуба. Обтерти водою шию, руки та спину, витирають їх насухо й роз­тирають рушником до почервоніння в напрямку руху крові до серця. Після цього розти­рають ніжні кінцівки. Вся процедура, включаючи й розтирання тіла, не має перевищува­ти 5 хвилин.

    Обливання - наступний етап загартування водою. Під час цієї процедури до дії ни­зької температури води долається невеликий тиск струму води. Для перших обливань використовують воду з температурою близько 36 градусів, а протягом наступних тем­пературу знижують до 25 градусів і нижче. Після обливання потрібно енергійно розтер­ти тіло рушником. Тривалість процедури 3-4 хвилини. В міру загартування температуру знижують до 22 градусів. Дітей старшого віку можна обливати водою, температура якої 15-17 граду сів.

    Душ - значно дієвіший загартовуючий засіб, тому що він викликає сильне подраз­нення нервово-судинних відростків шкіри. На початку загартування температура води має бути 33-36 градусів, а тривалість процедури не більше 1 хвилини. Відтак температу­ру води поступово знижують, час прийому душу збільшують до 2 хвилин. Процедуру варто закінчувати енергійним розтиранням тіла рушником.

    Купання у відкритих водоймах - один із кращих способів загартування, бо повітря, вода й сонячні промені справляють комплексний вплив на організм. Крім того це найемоційніший серед усіх спосіб загартування. Розпочинати купання можна за температури води не нижче 22 градусів, поступово звикаючи до більш низької температури (до 16 градусів). Тривалість купання визначається температурою води, звичайно достатньо пе­ребувати у воді 10 хвилин. Не варто переохолоджувати організм (поява гусячої шкіри , блідості, посиніння шкіри). Припиняють купання при температурі повітря 16-16 градусів і температурі води 15-18 градусів. Для загартованих дітей ці показники відповідно 14-15 і 12-14 градусів. На початку бажано купатися 1 раз на день, а потім 2-3 рази, дотримую­чись при цьому проміжків між купаннями 3-4 години.

    Високий загартовуючий ефект дають морські купання. Це пояснюється спільною дією на організм температури й хімічного складу морської води, а також ударів хвиль, сонячного проміння і чистого повітря.

    Розтирання снігом і купання в крижаній воді (моржування) е сильнодіючою загар­товуючою процедурою, що висуває надзвичайно високі вимоги до організму. Їх можна застосовувати лише з дозволу лікаря та після багаторічного систематичного загарту­вання. Проте варто підкреслити, що ці процедури необов'язкові, бо високого рівня за­гартування можна досягти шляхом щоденного застосування навичок, що були названі.

    Поряд із загальними рекомендаціями радять застосовувати й місцеві водні проце­дури. Найбільш поширена з них - обмивання ступні та полоскання горла холодною во­дою. Ці процедури відіграють важливу роль у підвищенні стійкості організму до застуд­них захворювань, тому що загартовуються найбільш уразливі для охолодження місця організму.

    Обмивання ступнів проводиться протягом усього року щоденно перед сном. По­чинають процедуру з температури води 26-28 градусів. Потім щотижня її поступово знижують на 1-2 градуси й доводять до 12-15 градусів. Після обмивання ступні ретельно розтираються до почервоніння. Рекомендують також застосовувати контрастні ванни для ніг. В одну миску (відро) наливають холодну воду (спочатку температура має бути 25 градусів, а потім щотижня її поступово підвищують на один градус і доводять до 40-42 градусів). В іншу миску (відро) наливають холодну воду (спочатку температура має бути 25 градусів, а потім її поступово знижують і доводять до 15 градусів). Спочатку на 2-3 хвилини стають в гарячу воду, а потім на ЗО секунд у холодну. Процедуру зі зміною води повторюють 2-3 рази, після цього ступні ретельно розтирають до почервоніння.

    Полоскання горла треба проводити щодня вранці та ввечері. Початкова темпера­тура води 23-25 градусів. Щотижня температуру води знижують на 1-2 градуси й дово­дять до 5-10 градусів.


    Підсумок бесіди:

    1. Для чого потрібно загартовувати організм?
    2. Які загартовуючи процедури ви запам’ятали?
    3. Як їх проводять?
    4. Які процедури проводяться у вашій родині?
    Яка процедура подобається особисто вам?

    Автор матеріалу: Савчук Альона

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    besda-z-bzhd-zagartovuvannya-5-klas.rar [287,5 Kb]
    (Придбали цей файл: 13)



    Сподобалося? Поділіться з друзями!



    Категорія: Метод-кабінет / Класним керівникам / Середні класи

    На головну



    Залиште будь ласка свій коментар щоб ми знали що дана публікація цікава, та принесе свою користь для вас!
    Дякуємо!

    Шановний користувач нашого сайту.
    Ви зайшли на освітній сайт як незареєстрований користувач.
    Будь ласка
    Зареєструйтесь на сайті (1 хвилинка часу) або увійдіть під своїм іменем за допомогою кнопок соц-мережі Fb. Після реєстрації на нашому сайті, для вас будуть відкриті всі можливості сайту. Коментарі і повне право на всі категорії та інші функції.
    Информация
    Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.