• Популярні новинки

    Ваш кабінет


    Наша сторінка

    Зараз онлайн
      Зараз на сайті: 16
      Наші гості: 16

      Користувачі: 
      - отсутствуют

      Пошукові системи на сайті: 

      - отсутствуют

       Останні наші відвідувачі: 



    » » Година спілкування (Вікторина) «Покрова–свято козацьке»



    Година спілкування (Вікторина) «Покрова–свято козацьке»
    • 10-10-2021, 21:21
    • 9 337
    • 0
    Година спілкування (Вікторина) 
    «Покрова–свято козацьке»

    «Покрова – свято козацьке»

       Мета: пригадати з учнями події виникнення історичного явища – козаччини; на основі дослідження козацького життя, побуту, традицій сприяти формуванню здорового способу життя, толерантності;

    розвивати комунікативні навички учнів, формувати вміння логічно, аргументовано висловлювати власну думку,  розвивати допитливість. Розвивати інтерес до історичного минулого України, зацікавленість до вивчення історії.

    Виховувати почуття національної свідомості, поваги до героїчного минулого та традицій українського народу, любові до рідної землі та гордості за славне минуле.

    Вікова категорія:  9 клас


    Ми роду козацького діти,

    Ми любимо сонце і квіти

    І сонце нам шле свій привіт.

    Ми роду козацького діти,

    Землі української цвіт.

    Козаки – це сильні люди!
    Козаки – безстрашні люди!
    Козаки – борці за волю!
    За народну щасливу долю!


       Вч.  Загальною ознакою Покрови є те, що вона покриває землю або листям, або снігом.

    Згідно з переказами та легендами саме на Покрову запорізькі козаки вирушали на зимівлю по своїх хуторах та зимівниках. А оскільки в ті часи основним календарем були церковні свята – то і маємо козацьке свято на Покрову.

    Напевне, ніхто не сперечатиметься, що козаки – досить цікаве «явище» в українській (і навіть світовій) історії. Скільки є різноманітних згадок про них, і не тільки українських. Однак поряд з їх мужністю, силою, хитрістю та розумом частенько зустрічається краплинка містики, яка робить їх чимось більшим, ніж просто вояками. 

    Вч.  То може й справді запорожці були не такими вже й звичайними?

    14 жовтня – День Пресвятої Богородиці та День Козацтва

    Чому Свято Покрови повинно бути Днем захисника України?

    Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та шанували особливо ікони Покрови.

    Саме на свято Покрови козаки проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана. В одній з найвідоміших козацьких пісень співається: “Нам поможе Святий Юр ще й Пречиста Мати турка звоювати»

    Наші славні запорожці мали на Січі церкву на честь Покрови Пресвятої Богородиці з іконою, на якій містився напис «Ізбавлю і покрию люди моя», а від гурту запорожців — протягнута стрічка вгору до Божої Матері з благанням «Молим, покрий нас чесним твоїм покровом і ізбави нас од всякого зла». Збираючись у похід на ворога, козаки здійснювали молебень до своєї Покровительки і ревно співали «Під твою милість прибігаємо». Щасливо повернувшись із походу, поспішали до Неї зі щирою подякою. У часи всенародного лихоліття Її свята ікона знаходилася у кожній українській хаті.

    Козак – це лицар-трудівник, це особливий тип воїна.

    Наведемо кілька цікавих фактів про українських лицарів:

    Окрім зброї, сили і вміння гарно битися, козаки мали ще одну значну перевагу – кмітливість та хитрість. Практично завжди їм вдавалось непомітно підкрастися до ворога та застати його зненацька. Звичайно це додавало шансів здобути перемогу. 

    -Згадаймо і про оригінальний човен, який козаки використовували для військових походів. Як би дивно це не звучало, але його можна назвати «прабатьком» сучасних підводних човнів. Він складався з двох днищ, між якими розміщували вантаж аби занурити судно у воду. Так козаки непомітно підпливали до ворогів. Перед початком наступу вантаж викидався, а судно раптово піднімалось на поверхню. Звичайно, це ставало несподіванкою для противника, адже ніхто не очікував, що запорозьке військо може з’явитись з морських глибин. Для такого ж діла використовувались перевернуті чайки – славнозвісні човни козаків, котрі не боялись ні штормів, ні ворожих військових кораблів. Їх часто перевертали догори дном, аби непомітно підкрастися до ворога. 

    -Запорізьку Січ поправу називають першим демократичним об’єднанням  в світі. Якщо взяти до уваги, що багато людей прийшли сюди через соціальну несправедливість, то це й не дивно. Всі питання, стосовно життя та діяльності козаків вирішувались голосуванням на радах. 

    -Закони на Січі були досить жорстокими. За крадіжку чи вбивство одного з побратимів, козак не те що платив життям, а робив це в доволі жорстокій формі: його могли поховати живцем разом з небіжчиком, або бити кийками, що часто закінчувалось фатально. Так, можна сказати, що це не гуманно, зате дисципліна була відмінна.

    -Існував у запорожців цікавий звичай. Їхні курені були завжди відкриті. Мандрівник чи перехожий може зайти туди, погостювати, попоїсти і рушити далі в дорогу. І це навіть якщо господаря немає вдома. Однак існувало суворе правило, з куреня нічого не виносити, а інакше – покарання. А як хтось знайде якусь річ на Січі, прив’язує її до високого стовпа. Як за три дні власник не знайдеться, то і річ переходить у володіння того, хто її знайшов. 

          Розповідають, що на Хортиці досі росте величезний дуб, оспіваний у козацьких піснях і легендах. В деяких з них розповідається, що запоріжці проводили під ним свої обряди, йдучи на бій. Подейкують, що цьому дереву уже 700 років. 

    - Запорізьку Січ можна по праву вважати першим політичним формуванням на території України, так як у неї були всі ознаки республіки, вона була незалежною і всі європейські країни намагалися налагодити з нею дипломатичні відносини. 

    -Козаки кожного куреня мешкали разом зі своїм отаманом. Для приготування їжі у кожному курені був кухар, якому допомагали кілька хлопчиків, що приносили йому воду й чистили казани після обіду. Цей кухар одержував два карбованці на рік від куреня і по п’ять копійок від кожного козака, який харчувався у курені.

    Їжа була дуже проста. Обід складався з двох страв. Перша звалася «саламаха», вона нагадувала кашу, приготовану з борошном, водою та сіллю. Друга мала назву «тетеря» і являла собою суміш борошна, крупи та проса. Вона була трохи рідша за саламаху, бо в неї додавали багато слабенького пива або рибної юшки. Провізію купували за гроші куреня. Згадані страви подавали у великих посудинах, які звалися «ваганки», але ніколи не вживали хліба. Козаки, які не задовольнялися звичайними стравами, а хотіли їсти м’ясо або рибу, купували їх за власні гроші у складку гуртом.

    - Козаки, які не належали до жодного куреня і заробляли собі на життя яким-небудь ремеслом чи торгівлею, мешкали у своїх хатах на околицях, живучи за власний рахунок. Звичайно вони мали ліпше харчування, ніж отамани, й до того ж їли хліб.

    Кожен запорозький козак, старий чи молодий, мав рушницю, алебарду й шаблю, які тримав завжди напоготові. Дехто мав також пістолі. Вони самі виготовляли цю зброю на Січі, а порох та кулі купували. Втім, кулі й порох вони робили й самі, але поганої якості.

    Пригадайте та назвіть найвідоміших козаків. (П. Сагайдачний, М. Дорошенко, Б. Хмельницький, П. Тетеря, М. Дорошенко, Дем’ян Многогрішний, Михайло Ханенко, І. Самойлович, І. Мазепа, П. Скоропадський, Павло Полуботок, Данило Апостол, Кирило Розумовський ).

    1. Петро Конашевич (Сагайдачний).

    Підказка: Його прізвисько пов’язане з назвою цибулі та сагайдака для стріл – сагайдак. Завдяки майстерності влучно стріляти з лука його і прозвали …(Сагайдачний).

    1. Богдан Хмельницький

    Підказка: Він підняв національно-визвольне повстання на українських землях проти польського всевладдя. Після його смерті на українських землях почався період Руїни (розрухи). Гетьманщина, як і всі українські землі, була поділена між Польщею і Росією на Правобережну і Лівобережну відповідно.

    1. Іван Мазепа.

    Підказка: Він знайшов спільну мову з Петром Великим, отримував від нього в дар землі і був одним з найбагатших людей Європи. Багато коштів він жертвував на розвиток освіти, будівництво православних храмів. Стиль цих будівель з часом віднесуть до козацького барокко.

    1. Кирило Розумовський

    Підказка: Він був останнім гетьманом України. Він був освіченою молодою людиною, якого призначили керувати Гетьманщиною в 22 роки.

    1. Дмитро Вишневецький (Байда)

    Підказка: Збудований ним замок на острові Мала Хортиця вважається прототипом Запорозької Січі.

    Вікторина:

    1. На якому острові зародилась перша Січ? (на Хортиці)
    2. Козаки називали Січ матір’ю, а Великий Луг… (батьком)
    3. Як називається трагічний період в історії України в третій чверті 17 століття? (Руїна)
    4. Чиї образи вишивались на прапорах Січі? (Спасителя й архістратига Михаїла)
    5. До якого лицарського ордену належали козаки Війська Низового Запорозького? (мальтійського)
    6. Яку річ цінували на Січі нарівні з гострою шаблею і добрим конем? (бандуру)
    7. На чиї кошти велось навчання в січових школах? (Війська Запорозького)
    8. Юний січовик-зброєносець у козацької старшини в Україні в XVI-XVIII століттях називався:(джура)
    9. З якою твариною або птахом козаки відправлялись у морські походи? (півнем)
    10. Як називалась бортова гармата на козацькій чайці? (фальконета)
    11. Яку зброю козаки називали “ясною”?    (шаблю)
    12. Як називались у козаків розвідники?       (пластуни)
    13. Голова козацького уряду. (Гетьман.)
    14. Як називали хати, в яких жили козаки? (Курінь).
    15. Про яке козацького вбрання казали: «Широкі, як Чорне море». (Шаровари).
    16. З ким вели війни козаки за незалежність? ( З Туреччиною, Польщею).
    17. А чи знаєте ви ім`я дивовижного гетьмана – силача, який легко міг зламати руками підкову? (Іван Підкова).
    18. Звідки прийшло слово «козак»? (Зі сходу)
    19. Хто становив основу козацьких полків? (Піхота)
    20. Кому було заборонено навіть ступати на Січ? (Жінкам)
    21. Свята покровителька козаків, в честь якої була збудована церква. (Покрова)
    22. Вірний друг козака. (Кінь)
    23. Як називалось козацьке військо? (Кіш)
    24. Хто був найславетнішим кошовим отаманом на Запорізькій Січі? (І.Сірко)
    25. Бойове мистецтво козаків. (Бойовий гопак)
    26. За що боролись козаки? (За волю)
    27. Без чого козак не міг вирушати у бій? (Без шаблі)
    28. Хто проміняв дружину на тютюн та люльку в українській народній пісні «Ой, на горі та й женці жнуть»? (П.Сагайдачний)
    29. За чиїм наказом була зруйнована Запорізька Січ? (Катерини ІІ)
    30. Як прізвище художника, який написав картину «Запорожці пишуть листа турецькому султану»? (І.Репін)
    31. Що було всередині фортеці-січі?(Майдан з …православною церквою)
    32. Що дозволяло козакам вирощувати коней, велику і дрібну рогату худобу? (Природні умови степу)
    33. Скільки козаків входило до військового гарнізону Січі? (2-3 тис.)
    34. Яким чином охочі вступити до козацтва засвідчували свою відданість православ’ю? (Вони мали перехреститися.)
    35. Як зверталися козаки один до одного? (Пани-брати, пани-товариші і т. ін.)
    36. Що впливало на чисельність козаків на Січі? (Пора року)
    37. Козаком міг стати хто завгодно, але за неодмінної умови. Якої? (Визнання православ’я)
    38. Якого року була заснована перша Запорізька Січ? (1556)
    39. Якого закону з моменту вступу до козацького товариства мав дотримувати кожен з його членів? (Закон козацького побратимства)
    40. Ким була заснована перша Запорозька Січ? (Д. Вишневецьким)
    41. Чайки – славнозвісні човни козаків, котрі не боялись ні штормів, ні ворожих військових кораблів. Як за допомогою чайки козакам вдавался непомітно підкрастися до ворога?

       Згадаймо про оригінальний човен, який козаки використовували для військових походів. Як би дивно це не звучало, але його можна назвати «прабатьком» сучасних підводних човнів. Він складався з двох днищ, між якими розміщували вантаж аби занурити судно у воду. Так козаки непомітно підпливали до ворогів. Перед початком наступу вантаж викидався, а судно раптово піднімалось на поверхню. Звичайно, це ставало несподіванкою для противника, адже ніхто не очікував, що запорозьке військо може з’явитись з морських глибин :) Для такого ж діла використовувались перевернуті чайки – славнозвісні човни козаків, котрі не боялись ні штормів, ні ворожих військових кораблів. Їх часто перевертали догори дном, аби непомітно підкрастися до ворога.

    • Що суворо заборонялося робити козакам під час походів?

    У походах пиячити було суворо заборонено. Порушення цього правила прирівнювалось до зради і могло каратись смертю.

    •  Зрозуміло, що сімейне життя козака було складним, якщо взагалі було. Але вони знаходили побратимів на Січі, за яких усе ладні були віддати. Який особливий ритуал у козаків означав вірність один одному?

    Подейкують, що був у них навіть особливий ритуал, під час якого воїни обмінювались власними натільними хрестами. Це означало вірність один одному.

    • Закони на Січі були досить жорстокими. За крадіжку чи вбивство одного з побратимів, козак не те що платив життям, а робив це в доволі жорстокій формі. Як саме карали порушника порядку на Січі?

    Порушника могли поховати живцем разом з небіжчиком, або бити кийками, що часто закінчувалось фатально. Так, можна сказати, що це не гуманно, зате дисципліна була відмінна.

    • Існував у запорожців цікавий звичай. Їхні курені були завжди відкриті. Мандрівник чи перехожий може зайти туди, погостювати, попоїсти і рушити далі в дорогу. І це навіть якщо господаря немає вдома. Однак існувало суворе правило, що це за правило?

    З куреня нічого не виносити, а інакше – покарання. А як хтось знайде якусь річ на Січі, прив’язує її до високого стовпа. Як за три дні власник не знайдеться, то і річ переходить у володіння того, хто її знайшов.

    Знайшовши відповідь у колонці праворуч, дайте визначення поданим історичним поняттям
    1. Козак          Козацьке укріплення
    2. Курінний    Житло і військова одиниця запорожців
    3. Січ              Бідне козацтво на Січі
    4. Реєстр       Вільна людина, воїн.
    5. Гетьман     Список козаків
    6 Універсал.  Козацький воєначальник 
    7. Чайка        Гетьманський указ
    8. Голота      Старший куреня 
    9. Табір         Козацький човен
    10. Курінь     Козацьке укріплення з возів та ровів

    Продовжте прислів’я

    1. Україна – це козацька (мати).

    2. Ми з такого роду, що (любим свободу)..

    3. Козак усім народам друг, міцний у нього (дух).

    4. Козак – слабому (захисник).

    5. Козак – це людини чесна і смілива, найдорожча йому (Батьківщина).

    6. Голими руками не битися з (ворогами).

          Вч:Підсумовуючи нашу виховну годину хочу ще раз підкреслити , що ніщо не цінується у житті, як воля і свобода; що сила українського народу в єдності, любові і відданості Батьківщині. Ви нащадки славних лицарів, маєте знати знати свою історію. Юнаки повинні готуватися за прикладом козаків до служби в армії. І хоча наша держава мирна, але всі ви зобов'язані вміти в разі потреби захищати свою землю, як це робили козаки.
    Пам'ятайте:
    У всьому світі кожен зна
    Є Батьківщина лиш одна,
    Це наша славна Україна.
    Не забувай Шевченка спів
    Про горду славу козаків,
    Не забувай, що ти — дитина
    Землі, що зветься Україна!
    Про Україну, рідний край
    Ти завжди пам'ятай.

    Пам’ятаймо тую славу! Пам’ятаймо всі сторінки нашої історії. Пам’ятаймо, якщо бажаємо бачити свою землю щасливою й вільною.

    Міцна і єдина козацька родина,

    Бо має і крону, й коріння.

    Козацькому роду нема переводу –

    Його ми нове покоління!

    Автор матеріалу: Володіна Лілія Вікторівна

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    godina-splkuvannya-vktorina-pokrova-svyato-kozacke.rar [523,3 Kb]
    (Придбали цей файл: 700)

    Також цікаво: 


    Цікава разробка виховного заходу «Козацькі розваги»

    ***

    Сценарій розважального свята Козацькі розваги

    ***

    Сценарій спортивного свята Козацькі розваги

    ***

    Почесна грамота для нагородження в конкурсі на святі Козацькі забави

    ***

    Дипломи для нагородження команд, учасників на святі Козацькі розваги

    ***

    Козацький квест "Пропала булава"  

    для 5-11 класів

    ***

    Сценарій спортивного свята 

    "Козацькі забави"

    Конкурс проводиться  для 2-4 класів

    ***

    Цікаві забави для козаків

    Сценарій + флешмоб спортивного свята

    "Як козаки" для 9-11 класів

    ***

    Плакат + Розтяжка 

    "День Захисника України"

    ***

    Цікавий квест "Гей козаки" до Дня козацтва

    ***



    Сподобалося? Поділіться з друзями!



    Категорія: Метод-кабінет / Класним керівникам / Сценарії свят

    На головну



    Залиште будь ласка свій коментар щоб ми знали що дана публікація цікава, та принесе свою користь для вас!
    Дякуємо!

    Шановний користувач нашого сайту.
    Ви зайшли на освітній сайт як незареєстрований користувач.
    Будь ласка
    Зареєструйтесь на сайті (1 хвилинка часу) або увійдіть під своїм іменем за допомогою кнопок соц-мережі Fb. Після реєстрації на нашому сайті, для вас будуть відкриті всі можливості сайту. Коментарі і повне право на всі категорії та інші функції.
    Информация
    Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.