• Популярні новинки

    Ваш кабінет


    Наша сторінка

    Зараз онлайн



    » » Тексти для диктантів та списування для 4 класів



    Тексти для диктантів та списування для 4 класів
    • 22-09-2021, 22:46
    • 13 927
    • 0
    Тексти для диктантів та списування для 4 класів
    Матеріал для контрольних робіт (диктанти, списування, переказ) у 4 класі. Тексти пізнавальні, містять цікаву інформацію. Учні повторять написання слів з великої букви, з апострофом, написання числівників, прислівників.


    Київ


    Київ сьогодні зачаровує людей красою золотоверхих храмів, архітектурою будинків і мостів. Але багато пам’яток старовини не збереглося до наших днів. Повноводні річки Либідь, Почайна, Дарниця доповнюють величну красу старовинного міста. Найкрасивіша вулиця Києва – Хрещатик. Широкий, просторий, із зеленими алеями каштанів. 

    Хіба можна повірити, що там, де простягнувся Хрещатик, у давнину був глибокий яр? Посередині його протікав струмок і навкого шумів глухий ліс. Яр цей називався Хрещатим. Від його назви пішла ціла назва центральної вулиці Києва.



                    Жайворонок


    На зиму жайворонки летять од нас у вирій. А на початку березня, як тільки почне припікати сонечко, з піснями прилітають жайворонки і зграями вкривають проталини. Там шукають собі їжу – зерна торішніх трав. Трохи згодом починають робити гнізда. Гнізда жайворонки роблять серед поля  з сухої трави, соломинок і тонесеньких корінців. А всередині вистилають їх конячим волоссям. Траплялося інколи знаходити в гнізді четверо яєчок, а то й п’ятеро. Поки самиця висиджує діток, самчик увесь час співає. Спускаючись після співу на землю, жайворонок завжди сідає трохи осторонь від гнізда. А потім, уже в траві, біжить до нього. Це щоб шуліка не побачив, де гніздо і не похватав його пташеняток.





        


                Граки


       Під час грози блискавка відчахнула від осокору гілляку, на якій було грачине гніздо. Випало з гнізда граченя і, мабуть, загинуло б, та його підібрав Дмитрусь.

           Узяв Дмитрик коробку з-під торта, намостив сінця і посадив туди граченя. Так і підростало воно поволеньки. Хлопчик давав пташеняті розмочену в молоці булку, а мама ще й сиром, салатом та яєчним жовтком підгодовувала.

           Коли з’явилися у дворі каченята, граченя почало пастися з ними. Під осінь молодий грачок уже добре літав. А потім, як дихнуло прохолодою, пристав до грачиної зграї і полетів у вирій.

          Вірить Дмитрусь, що навесні його вихованець повернеться і обов’язково постукає до них у вікно.


                                        Сахара


         Сахара – найбільша пустеля в світі. Вона простягається від Атлантичного океану до Червоного моря на п’ять тисяч кілометрів, а з півдня на північ – на дві тисячі кілометрів. Найвища температура на земній кулі відзначена тут, у Сахарі. Вона досягає плюс сімдесят вісім градусів на поверхні грунту, і плюс п’ятдесят градусів у тіні. Уночі температура може спадати до тридцяти градусів. Небо звичайно безхмарне, дощів майже не буває. Місцями тут випадає двісті п’ятдесят міліметрів опадів на рік, а іноді не випадає зовсім.



                   Цікаве про капусту


           Чи давно живе капуста у нас? Дуже давно. Її привезли грецькі і римські переселенці найперш до Криму, а вже звідти вона вирушила далеко – завойовувати наші землі. Про неї згадують книги, написані в Київській Русі. Уже там її звуть капустою. Усі ви бачили капусту, бачили її «триста сорочок». Але це не листки. Листя на капусті з’являється лише на другий рік, коли головку з корінцем садовлять в землю – на насіння. Головка капусти – це величезна верхня брунька з такими ж величезними лусочками. Цю величезну бруньку створила матінка-природа. Але їй у цьому допомогли люди. 

                                           Хліб

          Принесли хліб. На столі поклали. Пахучий, теплий ще. І з шкоринкою золотавою. Це від вогню позолота в нього.

    Та не тільки від вогню. Золоте зерно на борошно мололи. А зерно в золотому колоску на стеблині золоченій гойдалося, срібною росою вмивалося. Золоте проміння сонячне в себе увібрало. Від сонця позолота в хліба. Та чи тільки від нього?

         Золоті роботящі руки зерно у ріллю посіяли. Урожай доглянули й зібрали. Роботящі руки зерно змололи, тісто замісили, хліб спекли. Роботящі руки в дім його принесли, на вишивану скатертину поклали.

         І лежить на столі хліб, пахучий, руками роботящими подарований.



    Сад


           Нещодавно наш клас вирішив посадити сад. Яких ми яблунь насадимо, яких груш, абрикос, слив, вишень! Навколо саду вирішили посадити захисну смугу з акацій, кленів, беріз.

    Вже місяць ми воюємо з пустирем, звільнили від бур’янів і терну величезну площину.

          У жовтні привезли до школи саджанці яблунь і груш. Я, Тимко, Стьопа і Якимчук руками розправляли корінці, присипали їх пухкою землею, заступом біля кожного деревця робили лунки. Спочатку у відритій ямі ми забивали довбнею в дно кілок. Потім ми прив’язали до кілка посаджене деревце вгорі і внизу, щоб не розхитував вітер.

          Яка була радісна, хороша робота.( За О. Довженком)





        Тихо в лісі, тихо... Вітер заснув, затих і тільки зрідка колишеться серед зеленого листя. Він колишеться й цілує листя, а воно тремтить і в’ється під його поцілунками. Але це тільки на хвилину, на одну малесеньку хвилиночку, а там знов усе засне, умре, ніде ніщо не ворухнеться, не стрепенеться. Тихо в лісі, тихо...

        Тихо в лісі. Тільки над ним сонце горить рівним палючим світом на широкому безкрайому блакитному небі. Воно горить і посилає сліпучі хвилі свого ясного проміння, посилає їх туди, в ліс. І проміння падає на верховіття дерев, силкується досягти вниз у гущавину, аж туди, де кінчається цівка, і могутнє коріння глибоко вганяється в сиру землю.  (За Б.Грінченком)



    Пучок пшеничних колосків


    Як тільки почнуться жнива, приносить батько пучок пшеничних

    колосків і чіпляє над вікном. У хаті пахне полем. І радісно якось стає. Висить пучок пшеничних колосків літо, висить осінь, весну аж до нового врожаю. А потім – батько приносить свіжі колоски.

    Батько любить працювати в полі, і я змалку полюбив землю, пшеницю, степ. Немає нічого кращого, ніж вийти рано-вранці в поле й зустріти схід сонця. Ця врочиста хвилина у пам’яті мені змалечку. І тепер я люблю, як червоніє небо на сході, як випливає з-за гори велика золота куля, як займаються іскорки в краплинах роси.

    (За В.Сухомлинським)


               Весняний ранок


      Ранок дихав свіжістю пробудженого лісу. Наповнювалися соком бруньки, дзюркотіла вода, парувала нагріта сонцем вогка земля, шаленіли дрозди.  Я вийшов на простору галявину, залиту вранішнім рожевим світлом. Її перетинав струмок, і вся вона аж переливалася яскравими соковитими барвами. Наче хтось розсипав самоцвіти – сині, фіолетові, білі, жовті...

    Самоцвіти – це пелюстки перших весняних квітів. Поблизу струмка горять ліхтарики мати-й-мачухи. Поспішає рослинка. Ще й листя на ній немає, а на опушених паростках вже горять жовті суцвіття. Вони пробудилися ще під снігом, який узимку прикривав мати-й-мачуху від морозів. Дихання рослинки підігріло сніг, утворився льодяний купол – справжній тобі парничок.

    (За С.Мацюцьким)




    У річці купає свої довгі коси стара верба. А чи знаєш

    ти про її найголовнішу таємницю?

    Чого і коли кричить сойка? А як прийшла до тебе

    рум'яна запашна булка? Як дбають про своїх діток сосна,

    береза, клен? Як правильно ловити рибу в озері?

    Таких запитань безліч. А відповіді на них можна знайти

    у книжках про природу. Книга – добрий супутник у ман-

    драх по лісу, луках, під час відпочинку на озері чи річці.

    Природа – велике багатство нашої Батьківщини. І нам,

    юним, зберігати й примножувати її красу.


                                     Старий дуб


    Широко розкинув густе гілля величезний дуб. Його

    верхів'я високо в небі розчісує хмарам коси.

    Скільки йому літ? Ніхто не знає.

    Повз нього проносились урагани битв. Він був свід-

    ком багатьох подій. До нього з сільськими хлопчиками

    прибігав малий Франко. І дорослим поет любив посидіти

    під крислатим дубом у холодку. Шум його гілля навівав

    мрії, будив спогади тяжкого дитинства.

    З того часу багато змін сталося в житті. А дуб гордо

    стоїть на узліссі. Він ніби оповідає про давні часи і радіє

    кожному новому щасливому дню. 

    Зимового ранку ми зібралися на шкільному подвір'ї.

    Прогулянка


    Сьогодні у нас лижна прогулянка. Бадьорим кроком з

    лижами на плечах ідемо за село. З нами вчитель Петро

    Васильович.

    Яскраве сонячне проміння освітлює околицю. Дерева

    стоять у пухнастому білому вбранні. Як хороше на сві-

    жому повітрі!

    Ми підходимо до крутого берега Дніпра. З веселим

    гуком спускаємося вниз. Ідемо в ліс на лижах п'ять кіло-

    метрів. Відпочиваємо і повертаємось до школи.

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    teksti-dlya-diktantv-ta-spisuvannya-dlya-4-klasv.rar [300,57 Kb]
    (Придбали цей файл: 733)



    Сподобалося? Поділіться з друзями!



    Категорія: Метод-кабінет / Класним керівникам / Початкові класи

    На головну



    Залиште будь ласка свій коментар щоб ми знали що дана публікація цікава, та принесе свою користь для вас!
    Дякуємо!

    Шановний користувач нашого сайту.
    Ви зайшли на освітній сайт як незареєстрований користувач.
    Будь ласка
    Зареєструйтесь на сайті (1 хвилинка часу) або увійдіть під своїм іменем за допомогою кнопок соц-мережі Fb. Після реєстрації на нашому сайті, для вас будуть відкриті всі можливості сайту. Коментарі і повне право на всі категорії та інші функції.
    Информация
    Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.