• Популярні новинки

    Ваш кабінет


    Наша сторінка

    Зараз онлайн



    » » Авторська збірка сценаріїв. Перший урок Вересня (з 1 по 11 клас)



    Авторська збірка сценаріїв. Перший урок Вересня (з 1 по 11 клас)
    • 28-08-2020, 19:07
    • 24 334
    • 0
    Авторська збірка сценаріїв. 
    Перший урок  Вересня
    (з 1 по 11 клас) Частина 3:

    МОЯ УКРАЇНА ПЕРШИЙ УРОК

    Мета:допомогти учням навчитися шанувати Батьківщину; прищеплювати любов до державних символів України; розширити знання дітей про цінності українців і України взагалі; виховувати почуття патріотизму національної гордості та любові до Батьківщини.

    Обладнання:політична карта України, аудіо записи пісень, Державні символи та Державний гімн України, мультимедійна техніка, виставка малюнків «Подорожуємо Україною».

    Форма проведення:урок-подорож.

    Хід заходу

    Учитель. Кожен народ, кожна людина має свої святині. Для нас, українців, найбільшою святинею є наша родина. Родина – це не тільки наша сім’я, це наша Батьківщина – Україна.
        
    Учень. Від Карпатських смерек до Таврійських степів-
                     Україна моя, тут дід-прадід мій жив.
                     крізь Поліські льони, моря Чорного бриз
                     пролягає наш шлях на могутній Донбас.

    Звучить Державний Гімн України

    Учитель. Сьогодні наш урок – це урок патріотизму, єдності українського народу тема якого «Україна – єдина країна».
         Мати Україно! Берегине долі народної! Це ти в часи ли-холіть підносила дух дітей своїх, сповнюючи їх гордістю і пова-гою. Це твої згорьовані очі йшли за нами всіма великотрудними дорогами, не давали забути, хто ми є, чиї ми діти.

    Молитва за Україну «Боже великий, єдиний…»

        Учитель. Сьогодні ми здійснимо подорож Україною із Заходу до Сходу, із Півночі на Південь. Заочно побуваємо в най-заповітніших куточках нашої Батьківщини.

        І зупинка. Підгорецький замок на Львівщині
                                          
            Підгорецький замок вважають перлиною європейської архітектури і він займає місце одного з кращих зразків «італій-ських парків», який є найкрасивішим та єдиним парком в Украї-ні такого типу. Разом з Золочівським та Олеським замком він складає відомий маршрут «Золота підкова Львівщини».
           Підгорецький замок був побудований в 1640 році за проек-том архітекторів Гіема де Боплана та Андреа дель Авква. Цей замок як і всі замки «Золотої підкови» пройшов багато руйну-вань та відновлень. У 1646 році після прийому короля Владисла-ва IV, під час бойових дій за часів Хмельниччини будівля замку зазнала першого руйнування. Одразу ж в 1651 році почалося і перше відновлення. Понад 20 років тривала реставрація замку, але протрималася вона не так і довго, так як в 1688 році (через 8 років після реставрації) він уже зазнав нещадної поразки від на-паду татар.
     Влада над замком передавалася з рук в руки по спадщині, викуповувалася то одними, то іншими власниками. По приходу радянської влади замок був переданий у Львівський історичний музей, але і під його покровом в період радянсько-німецької вій-ни Підгорецький замок не залишався в спокої. Після чергового нападу він був пограбований та в результаті облаштований як санаторій для хворих на туберкульоз. Такий статус замку тривав до часів, поки не була прийнята незалежність України. Вже після цього, в 1997 році, Б.Возницький взявся за глобальну реставрацію будівлі і замок був переданий Львівській галереї мистецтв.

        ІІ зупинка. Свято-Успенська Почаївська лавра

     З сивої давнини й по сьогодні Почаївський монастир є однією з найшанованіших святинь, яку щорічно відвідують тисячі прочан. В Україні він поступається хіба що Києво-Печерській лаврі. Це величний архiтектурний ансамбль, що складається з 16 церков, резиденцiї архиєпископа, дзвiницi, келiй. Усi будiвлi iдеально поєднуються з мальовничим ландшафтом, скелястим схилом гори та терасами. Святинями Почаївської Лаври є вiдбиток ступнi Божої Матерi, джерело з цiлющою водою, чудотворна iкона Матерi Божої, мощi преосвященного Йова. 
       Монастир був заснований ченцями, що з‘явилися тут в 1240-1241 рр., рятуючись від татаро-монголів, які захопили і зруйнували Київ. Першими приміщеннями монастиря були печери в товщі гір, а першою будівлею – невелика дерев‘яна церква Успіння, яку звели в 13 ст. на терасі північного уклону пагорба. Саме тоді за легендою і з‘явилася ченцям богоматір у вогняному стовпі над Почаївською горою, після чого на одній з скель начебто залишився відбиток її стопи. 
         Будівництво мурованого монастиря почалося в XVI ст., коли власниця цих земель Гойська, до заміжжя – Козинська, за-писала в кременецькі земські книги свої великі пожертвування на будівництво Почаївської церкви та одноповерхових келій для ченців. Завдяки цьому спонсорству будівництво пішло скоріше і було невдовзі закінчено. Гойська, крім того, подарувала монахам "чудотворну" ікону богоматері в 1597 р.
        В комплекс монастиря крім численних культових будівель входять кам‘яні і дерев‘яні оборонні споруди XVII ст. (вежі та стіни), адже монастир за свою історію витримав не одну облогу.
        Архітектурний ансамбль Лаври сформований з домінан-тою – Успенським собором 1771- 1783 рр. (за проектом архітек-тора Готфрида Гофмана, а роботи виконувались під керівницт-вом Петра Полейовського). До речі, при його будівництві архі-тектора просили “даремно гроші не тринькати, зайве не вигаду-вати”.
        Починаючи з ХІХ ст. старі будівлі реконструюються, спо-руджуються нові: надбрамний корпус, дзвіниця, друкарня, Трої-цький собор (1910 –1913 рр). 
    В монастирі є 13 дзвонів, 2 з них – годинникові. Раніше, ка-жуть екскурсоводи, найбільший дзвін було чути на 30 км., зараз – десь на 10. На третьому поверсі дзвіниці є дзвін вагою в 11,5 тонн! Від його звуків дрижить земля. Храм відомий своєю чудо-вою акустикою.
        Щодо ікон, то в інтер‘єрі є деякі ще 1646 року, а головний іконостас був привезений з Москви. На "чудотворній" іконі оклад – золотий, зі справжніми діамантами та рубінами. Ікона коронована одним з пап римських.
         В комплекс споруд лаври в Почаєві входять ще келії 1771-1780 рр., архієрейський будинок 1825 р., дзвіниця 1861-1871 рр. і надбрамний корпус 1835 р. В розробці, плануванні, в підготовці інтер'єрів та організації будівельних робіт в Почаєві брали участь відомі архітектори Матвій та Петро Полейовські, Ксаверій Кульчицький. Починаючи з 1830-х років старі будівлі комплексу реставруються, до них додаються нові споруди (зга-даний вже надбрамний корпус, дзвіниця, друкарня за мурами комплексу (1895-1896), Троїцький собор). 
      В Лаврі є й печерна церква монаха Іова в справжній печері, там зберігаються його мощі.

        ІІІ зупинка. Хотинська фортеця
        Хотинська фортеця – свідок численних війн та баталій. Протягом століть вона була центром розвитку ремесел і торгівлі, культури та економіки. Ця середньовічна красуня може багато розповісти тому, хто побажає вислухати її. Не випадково скеляс-тий мис над Дністром наші предки називали «Хотінь». Назва міста походить від дієслова «хотіти», оскільки мис був бажаним та надійним місцем для давніх поселенців. Завдяки міцній твердині та вигідному розташуванню Хотин став центром розвитку ремесел і торгівлі, які, своєю чергою, сприяли розквіту його культури та економіки. Місто було важливим пунктом у європейсько-азійській торгівлі.
        Розташований на основних транспортних магістралях, Хотин завжди привертав увагу завойовників. З метою захисту від них була споруджена фортеця, яка пережила століття і бачи-ла під своїми мурами полчища воїнів Османської імперії, повс-танців Мухи, народних месників Дитинки, вояків Дмитра Виш-невецького (Байди), Петра Дорошенка. Під час Визвольної війни українського народу проти польської шляхти у Хотин двічі вступали війська Богдана Хмельницького. Відома Хотинська фортеця і подіями Хотинської війни, яка проходила під стінами фортеці у вересні – на початку жовтня 1621 р. Ця війна просла-вила запорозьких козаків та їхнього гетьмана Петра Конашеви-ча-Сагайдачного і стала переломним моментом в історії Осман-ської імперії. Перемога під Хотином врятувала Західну Європу від вторгнення яничар, справила сильне враження на всі народи і набула відголосу у світовій літературі.
        Упродовж XVII ст. Хотин переходив з рук до рук, ним володіли і польські королі, і турецькі феодали, не раз місто визволяли запорозькі козаки. Під час Визвольної війни у Хотині перебували війська Богдана Хмельницького (1650–1653 рр.). Тільки на початку XVIII ст. туркам вдалося остаточно закріпитися в Хотині і в фортеці. Після реконструкції 1712–1718 рр. (за участю французьких інженерів) вона стала наймогутнішим вузлом османської оборони на сході Європи. І хоча в ХVIII–ХІХ ст. фортеця поступово втрачає своє оборонне значення, та під її мурами продовжували кипіти битви.
        У 1826 р. місту Хотину був наданий герб: в золотому полі срібна фортеця з трьома баштами; на двох крайніх вміщено по бунчуку, а на середній – півмісяць на держаку; над ним хрест:навхрест – дві шаблі лезами вниз, над ними – срібний хрест на ознаку взяття Турецької фортеці.
        У Хотинській фортеці проводилися зйомки багатьох ху-дожніх фільмів, серед яких «Гадюка», «Захар Беркут», «Балада про доблесного лицаря Айвенго», «Три мушкетери», «Стріли Робін Гуда». Серед недавніх – екранізація твору відомого украї-нського письменника Юрія Мушкетика «Яса» та зйомки кіно-стрічки «Запорозька Січ» за повістю Миколи Гоголя «Тарас Бу-льба».

        IV зупинка.  Кам’янець-Подільська фортеця

          До складу Кам’янецької фортеці входять одинадцять башт, кожна з яких має свою назву й історію. Так, найвища башта названа Папською тому, що була збудована на кошти, надіслані Папою Римським Юлієм II. Ще її називають Кармелю-ковою, бо в ній тричі був ув’язнений український народний герой Устим Кармелюк. У Чорній (кутовій) башті знаходиться криниця завглибшки 40 м і діаметром 5 м, видовбана у скелі. У підземеллях Замкового комплексу відкрито експозиції, що відтворюють сторінки його історії. У західному бастіоні реконструйовано панораму оборони замку 1672 р. під частурецької навали. У східному бастіоні розміщено експозицію, присвячену історії легкої метальної зброї на Поділлі, де відвідувач може вистрілити з арбалета, відчувши себе середньо-вічним воїном. До нашого часу збереглася система ходів і казе-матів.
        Сьогодні, за попередньою, домовленістю, можна стати учасником нічної театралізованої екскурсії Старою фортецею. Екскурсію у вежах (баштах) і підземеллях фортеці проводить кам’янецький «староста» та його «свита», які цікавими розпові-дями, піснями, танцями не лише знайомлять екскурсантів з істо-рією замку та озброєнням, а й створюють неповторне відчуття подорожі у часі. Відвідувачі фортеці мають змогу поїздити верхи на конях, постріляти з арбалетів та луків, власноруч викарбувати пам’ятну монету.

        V зупинка. Київ – столиця України

               У центрі Києва, неподалік від Софійського собору, знахо-диться унікальна пам’ятка оборонної архітектури Київської Русі – Золоті ворота. Як і Софія Київська, Золоті ворота належать до найдавніших споруд Східної Європи першої половини XI cт.
        Золоті ворота були не тільки найпотужнішою ланкою в системі укріплень стародавнього міста, але й парадним в'їздом до Києва. Через них в'їжджали посли з Візантії та інших держав Європи й Сходу. Під цими склепіннями входили до міста зі сла-вою й здобиччю учасники воєнних походів.
       Золоті ворота являли собою бойову вежу із проїздом, яку вінчала надбрамна церква Благовіщення. Золота брама уособлю-вала могутність держави, її велич та непереможність. Справді, для свого часу брама була неприступною. Після 1240 року згад-ки про Золоті ворота надовго зникають з писемних джерел, тому невідомо, в якому стані перебувала брама після монгольської навали. Лише наприкінці ХV–XVI ст. повідомлення про Золоті ворота знову з’являються в офіційних документах і записах ман-дрівників. З писемних джерел та малюнків відомо, що у XVI-XVII ст. Золоті ворота були напівзруйнованими.
        У середині ХVII ст. в Києві почалася розбудова фортеці з метою захистити місто від польських військ, а пізніше – від ту-рецької агресії. Таким чином, Золоті ворота до середини ХVIII ст. входили до системи Старокиївської фортеці. Тут перебувала гарнізонна варта.
    У XX ст. питання про збереженість пам’ятки постійно пі-діймалися фахівцями та громадськістю. У 1970 р. Українське товариство охорони пам’яток історії та культури УРСР створило спеціальну комісію для обстеження стану Золотих воріт, до якої увійшли історики, археологи та архітектори. Комісія дійшла ви-сновку, що задля збереження пам’ятки необхідно побудувати захисний павільйон, який відтворює пам’ятку в її гіпотетичному первісному вигляді.
         Спорудження павільйону розпочалось в червні 1981 року, а завершилося в квітні 1982 року.

    Києво-Печерська 
    лавра

       Протягом багатьох століть височить на дніпровських схилах дивовижний архітектурний ансамбль однієї з найвиз-начніших святинь православного світу - Свято-Успенської Ки-єво-Печерської лаври. Це одна з найбільших православних святинь України, визначна пам'ятка історії та архітектури, а також діючий монастир Української православної церкви Московського патріархату зі статусом лаври.
        З часу свого заснування як печерного монастиря у 1051 році Києво-Печерська лавра була постійним центром православ'я на Русі. Разом із Софіївським собором вона занесена до Світової спадщини ЮНЕСКО. На території Верхньої Лаври діє Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, якому було надано статус національного у 1996 році. Монастирське життя зосереджене на території Нижньої лаври. Обидві частини Лаври відкриті для відвідувачів.
        Монастир заснований у 1051 році за князя Ярослава Во-лодимировича монахом Антонієм, як печерний монастир. Вва-жається одним з перших монастирів на Русі, що поклав початок руському чернецтву. Співзасновником монастиря вважається один з перших учнів Антонія - Феодосій.
        В ХІ столітті монастир став центром розповсюдження і затвердження християнства в Київській Русі. У XII столітті мо-настир отримав статус «лаври» — головного великого монасти-ря. У XVIII столітті Києво-Печерська лавра стала найбільшим церковним феодалом в Україні: їй належали три міста, сім міс-течок, біля двохсот сіл і хуторів, більше семидесяти тисяч кріпа-ків, дві паперові фабрики, одинадцять цеглових і шість скляних заводів, більше ста шестидесяти винокурень і вітряків, біля дво-хсот шинків, два кінних заводи.
        Ансамбль Києво-Печерської лаври - це своєрідний музей форм і стилів, у якому репрезентовано кращі зразки національної архітектури. Кожна споруда має своє обличчя, свій художній образ. Внаслідок праці талановитих архітекторів та будівельни-ків виник один з найвидатніших монастирських комплексів - Києво-Печерська лавра. Більше ніж 950 років її історія нерозри-вно пов'язана з історією, життям і культурою українського наро-ду.
    Софія Київська

        Серед збережених на теренах Східної Європи пам’яток архітектури собор Святої Софії у Києві є найстародавнішим.
        Видатна пам’ятка давньоруського зодчества XI ст., Софійський собор, завжди зачаровував будь-кого, хто хоча б раз у житті його бачив. Вдягнений у пишні барокові шати, собор органічно поєднується з монастирським ансамблем XVIII ст., зведеним у стилі українського бароко: Будинок митрополита, Хлібня, Трапезна, Бурса, Братський корпус, Дзвіниця, Південна вежа. Спорудам притаманна святковість, гармонія з природою, виразний національний характер. Перебуваючи на подвір’ї, в оточенні цих прекрасних споруд, на мить поринаєш у давнину з відчуттям далекого відлуння тихого монастирського життя.
        Створювався Софійський собор як центр Київської мит-рополії і головний храм Руської держави, у ньому інтронізували митрополитів, збирали собори єпископів, затверджували церко-вні закони, тут князі сідали на Київський стіл, тут вони прийма-ли іноземних послів, укладали угоди.
       При соборі велося літописання, існував скрипторій, була заснована бібліотека.
        Під склепіннями Софії, можливо, уперше прозвучало «Слово про закон і благодать». У ньому митрополит Іларіон – автор цього видатного церковно-політичного твору витлумачу-вав нещодавно охрещеним киянам основи християнського світо-бачення та сенс світової історії, визначивши в ній одне з чільних місць Руській землі.
        Літописні свідчення про час будівництва Софії Київської суперечливі. «Повість минулих літ» пише про її закладини у статті 1037 р., де йдеться про заснування князем Ярославом Му-дрим. Інші відомості пропонує Новгородський I літопис молод-шого ізводу: «У рік 6525 [1017]. Ярослав пішов до Берестія і за-кладена була Софія у Києві», а під 1037 р. той же літопис спові-щає: «заложив Ярослав город Київ і церкву святої Софії звер-шив». З цього випливає, що закладини Софійського собору від-булися 1017 р., а у 1037 р. будівництво храму було закінчене.
           Після встановлення в Україні більшовицької влади (1919 р.) Софія Київська більше двох десятиліть лишається діючим храмом. У 1934 р. її закривають і перетворюють на Державний архітектурно-історичний заповідник. У 1987 р. міжнародне журі Гамбурзького фонду присудило софійському заповіднику Євро-пейську Золоту медаль за збереження історичних пам'яток. У 1990 р. Софійський собор у Києві разом з усім комплексом мо-настирських споруд внесено до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Після набуття Україною незалежності заповідник отримує статус національного (1994 р.). З цього часу його назва – Національний заповідник «Софія Київська».


        VІ зупинка. Херсонес – історична часточка України


    ХерсонесТаврійський був заснований 422–421 рр. до н. е. грецькими вихідцями з Гераклеї Понтійської як грецька колонія на північному узбережжі Чорного моря і за античної доби став важливим торговельним, ремісничим і політичним центром південно-західного узбережжя Криму. Херсонес розміщений у південно-західній частині Криму, біля Карантинної бухти в ме-жах сучасного міста Севастополя. Найдавніші археологічні знахідки в Херсонесі — уламки чорнофігурної кераміки — датуються           VI століттям до н. е. За свідченням Страбона, поряд з Херсонесом Таврійським знаходилося інше місто, яке Страбон називає Давній Херсонес, що, можливо, дало назву для Херсонеса Таврійського. Уже через століття після заснування територія Херсонесу охоплювала весь півострів, що лежить між Карантинною і Пісочною бухтами (в перекладі з грецької «Херсонес» якраз і означає півострів).
          Економічний і політичний розквіт Херсонесу Таврійсь-кого припадав на IV–II ст. до н. е. Він був демократичною дер-жавою, карбував власні монети. Основою його економіки було виноградарство, рибний промисел, ремесла і торгівля (збіжжям, а також худобою та рибою) з іншими грецькими містами, скіфа-ми й таврами.
        У III ст. до н. е. в Херсонесі жив і працював історик Сі-ріск, перший історик на теренах України. Сіріск зробив опис іс-торії міста Херсонеса та його взаємин з Боспорським царством, проте його праці не збереглися. Припускають, що, як і Геродот, він виступав у театрі, а саме в Античному амфітеатрі Херсонеса, спорудженому в той час.
    За весь час існування міста-держави херсонесцям доводило-ся вести численні війни. У II століття до н. е. Херсонес вів три-валу війну зі скіфами. Була втрачена Керкінітида, зруйнований Калос Лімен, ворог неодноразово стояв біля воріт міста. Херсо-нес був змушений звернутися за допомогою до понтійского царя Мітрідата VI Євпатора, який направив до Криму великий загін на чолі з полководцем Діофантом. Діофант на чолі об'єднаної армії, куди входили херсонеські і понтійські війська, протягом трьох кампаній        (у 110-107 рр. до н. е.) розгромив скіфів, взяв Феодосію, дійшов до Керченського півострова й захопив Панті-капей. Проте Херсонесу не вдалося зберегти свою самостійність: він увійшов до складу держави Мітрідата. Відтоді місто перебу-вало в тривалій залежності від Боспорської держави.
           Херсонес Таврійський був включений до світової спад-щини ЮНЕСКО 23 червня 2013 на 37-й сесії Комітету всесвіт-ньої спадщини ЮНЕСКО у Камбоджі. До списку була також внесена і хора — сільськогосподарська округа навколо Херсоне-су. Рішення про включення було одноголосним. Єдине заува-ження стосувалося до величезної православної церкви-новобудови у самому центрі Херсонеського городища, що, на думку деяких археологів, шкодить древньому пам'ятникові.

        

    VII зупинка.  Запорізька січ

         Запорізька Січ – столиця козацьких земель, серце низово-го лицарства та центр козацької вольності, який існував за поро-гами Дніпра із середини 16 ст. до 1775. Утворення 3апорозької Січі пов'язане з процесом формування українського козацтва і освоєння ним раніше спустошених татарами українських земель між Дніпром і Південним Бугом. Численні козацькі загони, які займалися господарським освоєнням цих земель і вели постійну боротьбу з татарами, змушені були будувати на уходах укріп-лення для власної безпеки. Налічувалось 8 Запорозьких Січей, які почергово змінювали одна одну. Розташовувались вони на території сучасних Запорізької, Дніпропетровської та Херсонсь-кої областях. Поява першої пов'язана з ім'ям Д. Вишневецького. В 1-й пол. 50-х рр. 16 ст. він заснував на о. Мала Хортиця (тепер – острів Байда) замок, який став козацькою твердинею і опорним пунктом для масштабних походів проти татар.
           Козаки обирали для розташування Січей місця, які са-мою природою були зроблені неприступними, – острови й півострови, а укріплювали їх за допомогою дерев'яно-земляних споруд. 3апорозькі Січі обкопувались ровом, а навколо них насипався вал, висота якого сягала за 10 метрів. На вершині валу встановлювався частокіл із загострених паль. Менш захищені для противника місця укріплювались дерев'яними вежами із встановленими на них гарматами. Більшість виходів із фортеці робилися вузькими і прикривались бійницями. Всередині Січі знаходився майдан із січовою церквою. Навколо січового майдану стояли довгі казарми – курені, у яких мешкали козаки. Крім куренів, навколо січової площі стояли курінні скарбниці, комори, будинки окремих старшин, пушкарня. Пізніше Січ стала великими торговельними центром. Тому поруч із січовою фортецею розміщувалося передмістя з базаром. Там же знаходились і ремісничі майстерні.
          3апорозька Січ була центром, в якому зосереджувались найвищі органи управління Вольностями Війська Запорозького Тут же знаходилась резиденція кошового отамана, який разом з військовою старшиною здійснював найвищу військову, судову та адміністративну владу на всій території Запорожжя. У Січі розміщувався її гарнізон. Він не був дуже численним і налічував кілька тисяч козаків, які тут постійно мешкали та забезпечували постійну боєготовність Війська Запорозького. Коли виникала потреба зібрати більше військо, то до служби закликалися запо-рожці, які проживали в зимівниках і перебували на промислах та жонаті козаки. За кілька днів Військо Запорозьке збільшувалось у кілька разів. Крім того, в 3апорозької Січі від-бувалися ради, на яких козаки вирішували найголовніші питання свого життя, обирали старшину та ділили за жеребом угіддя.
    Створена для боротьби з грабіжницькими нападами та-тар, Січ відіграла визначну роль і в загальноєвропейській боро-тьбі з турецькою агресією, стала плацдармом для багатьох коза-цьких походів на Кримське ханство й Османську імперію. Поси-лення наприкінці 16 ст. національно-релігійного гноблення в Речі Посполитій перетворило 3апорозьку Січ у центр національно-визвольної боротьби українського народу під проводом Б. Хмельницького. В кінці XVIII ст. Запорозька Січ почала втрачати політичне та військове значення і була ліквідована російським урядом в 1775 році.
           Піклуючись про відтворення історичної пам’яті та пове-рнення до багатовікових традицій запорозького козацтва на те-риторії Національного заповідника «Хортиця» було створено історико-культурний комплекс «Запорозька Січ». Дана «Січ» не є копією жодної з вісьмох Запорозьких Січей. Це узагальнений образ козацької столиці, в якому представлено головні будівлі, притаманні Запорозьким Січам: церква, курені, будинок кошо-вого отамана, канцелярія, військові скарбнички, школа, пушкар-ня. На передмісті: кузня, гончарня, шинок та «грецька хата» для заїзджих гостей. Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» на острові Хортиця покликаний дати сучасникам цілісне уявлення про таке унікальне явище, яким було в історії України запорозьке козацтво.

        VIII зупинка.  Святогірська Свято-Успенська лавра


         Достовірна давня історія Свято-Успенської Святогірської Лаври губиться у мороці віків і наповнена здебільшого легенда-ми, переказами і припущеннями. Окремі з них вказують на те, що вперше монастирська обитель постала на унікальних білос-ніжних крейдяних горах, у середній течії річки Донець, ще у VІІІ ст. Засновниками ж монастиря були ченці з Візантії, які, рятуючись від переслідувань єретиків-іконоборців, переносили свої обителі на периферії Візантійської цивілізації. Інші джерела свідчать про генетичну пов'язаність Святогірської обителі з Києво-Печерським монастирем, ченці якого прийшли на береги Донця у 40-х рр. ХІІІ ст., рятуючись від монголо-татарської навали на Київ. 
         Утім, перша писемна згадка про саму місцевість —Святі гори — зафіксована під 1526 р. у записках посла імператора “Священної Римської імперії німецької нації” барона Зіґмунда Ґерберштайна, відправленого до Москви з метою залучення ве-ликого князя московського Василія ІІІ до спільної боротьби з Османською Портою. До Росії посол прямував через українські землі й у виданих у Відні в 1549 р. "Записках про московитські справи" подав чимало історичних, географічних й економічних відомостей про Україну, де, серед іншого, вказував на наявність поблизу Великого Перевозу через Донець, у місцині Святі Гори, тисяч кам'яних баб — "скіфських Венер".
           Перші наземні храми ченці заклали у підніжжя скелі в останній третині ХVІІ — початку ХVІІІ ст. Так, у 1679 р. за ар-хімандритства Іоілея було споруджено церкву в честь апостолів Петра і Павла, а в 1708 р. постав кам'яний Успенський собор. На той час край уже був залюднений. Спокій його мешканців, крім російських гарнізонів і донських козаків, забезпечували слобід-ські козацькі полки. Утім, востаннє обитель була піддана татар-ському нападу в 1737 р., під час чергової російсько-турецької війни. 
    Відродження колишньої слави обителі розпочалось з указу імператора Миколи І 1844 р., за яким Святогірський монастир підлягав відновленню за чином і уставом Глинської пустині Курської єпархії. А вже наступного року було знайдено, рестав-ровано і в 1846 р. освячено підземний храм преподобних Анто-нія і Феодосія Печерських. Невдовзі ж Святогірський монастир перетворився на один з найбільш шанованих у православному світі центр паломництва, відвідати який поспішали не лише жи-телі України, а й багатьох інших країн.

    Учень. Україно! 
    Сивий степ – моя колиска
    І спасибі, що його ти зберегла.
    Я вклонюся цьому степу низько-низько,
    поцілую чисту воду джерела.
    Україно! Чую голос не далеко:
    ти могил не обмини,не обмани!
    Я не знаю – джерело чи око предка
    пильно дивиться на мене з глибини.

    Пісня «Це край, де я родилась і живу…»
    Учитель. Наша подорож Україної завершується і ми щерах пе-реконалися, що Україна – єдина, соборна, унітарна Держава. І для збереження її цілісності та незалежності відбулася революція гідності, де постраждали тисячі українських громадян, загинули сотні кращих синів нашої держави. Ми схиляємо голови перед пам’ятю загиблих і висловлюємо впевненість в тому, що наш народ зробить все можливе і не можливе, щоб в нашій країні запанував мир і спокій. Настане час і Україна буде успішною європейською державою.

    Звучить Державний Гімн України

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    21_-pershiy-urok-moya-ukrayina-56-klas.rar [29,72 Kb]
    (Придбали цей файл: 376)

    Наша Батьківщина-Україна.

    Мета. Поглибити знання учнів про нашу державу- Україну, продовжити ознайомлення учнів з національними і державними символами, формувати національну свідомість; розвивати пізнавальний інтерес; сприяти вихованню почуття любові до рідного краю.

    Обладнання.Карта України,  кросворд, картки для роботи в   групах, державні символи,ілюстрації національних символів.




    Хід уроку.

    1.Орг.момент.

    Учитель.Вітаю вас діти   з    початкомнового  навчального року!Школа радісно зустріла вас чистенькими й затишними приміщеннями ,світлими віконцями ,спортивними   залами і готова  турбуватисяпро    вас ,   відкритисекрети    наук, 

    Збагатити міцними знаннями ,які необхідні в житті кожної людини.

    Учень.          Знову школа дітей стрічає,

                         Перше вересня в нас в дворі.

                         Срібно-срібно дзвоник лунає ,

                         Ясне сонечко угорі .

    Учениця.     Позбігались до школи діти ,

                         Бо ж до знань усі стежки ведуть .

        Сміх і радість повсюди , квіти …

                         Світлі класи давно вас ждуть.

    Учень.          Знов уроки ,нові предмети ,

                          Добрі друзі ,пісні і сміх.

                          І відкриються знань секрети ,

              Що їх школа дає для всіх.

    Учитель.  Діти ,яке сьогодні свято ?(Відповіді дітей.)

    -Сьогодні в нашій країні свято науки і знань.Свято веселе і чудове ,бо ми живемо у вільній і незалежній державі –Україні ,де всі діти й дорослі мають право на навчання ,на одержання потрібних знань.У цей вересневий день тисячі дітей і дорослих в Україні сядуть за парти , щоб навчатися .Бо ж ми прийшли у 3 тисячоліття – вік наукового прогресу, коли без знань, без науки не обійтись жодному з нас .Кожен може досягти своїх вершин у житті .Усе це нам дає наша держава.

    -2.Актуалізація знань

               Сьогодні ми з вами поговоримо про державу,але про яку саме вам підкаже загадка.

                    У всіх людей одна святиня ,

                    Куди не глянь ,де не спитай ,

                    Рідніша їм своя пустиня ,

                    Аніж земний в чужині край .

                    Їм красить все їх рідний край.

                    Нема без кореня рослини ,

                    А нас  , людей, без Батьківщини.   

    - Про яку святиню говориться у вірші ?(Про Україну)

    - Як ми можемо назвати цей вірш ?

    -Чим цікаві акровірші?

    - Яке слово утворилося?

    -Тож про що йтиме мова на нашому уроці?

    3.Повідомлення теми і мети уроку.

    -Сьогоднішній урок пропоную провести незвичайно,у вигляді усного журналу.Гортаючи сторінки журналу ми закріпимо свої знання про рідну державу , дізнаємось багато нового.

    4.Робота з усним журналом..

    - Кожна людина найбільше любить той край де живе. Кожен пишається своєю рідною землею і завжди говорить про неї тільки найкраще.Пропоную відкрити першу сторінку нашого журналу «Наукову».На якій почуєте наукові відомості про Україну.

    Сторінка «Наукова».

    -Територія України розташована в Південно –Східній Європі

    -Кількість населення України становить приблизно 48 мільйонів людей .

    -Наша держава займає територію в 603,7 тисячі квадратних кілометрів.

    -Протяжність державного кордону України становить   7 590км,із них на морські кордони припадає 1 959 км.

    -Нашими найближчими сусідами є росіяни,білоруси, поляки,болгари,чехи словаки,румуни,молдавани.

    -Україна –це держава.Вона має свою Конституцію –Основний Закон,тобто правила за якими живуть українці.Її прийнято Верховною Радою України 28 червня 1991 року.

    -24 серпня 1991 року прийнято Акт проголошення незалежності України.

    -Україна є суверенною , незалежною, демократичною, соціальною , правовою державою.

    Сторінка «Державні символи».

    -Кожна країна світу обов’язково повинна мати свої три символи .Що ж означає слово символ?

    (Символ-це умовне позначення якогось предмета , поняття чи явища.)

    -Україна також має свої символи.І щоб перегорнути сторінку журналу потрібно розгадати кросворд.

    Робота в групах .

    1.     Хто автор слів Гімну України ?(Чубинський)

    2.     Край.де народились і живете?(Батьківщина)

    3.     Знак ,що символізує міць держави.(Герб)

    4.     Людина ,яка належить до певної держави,підпорядковується законам,перебуває під її захистом.(Громадянин)

    5.     Столиця України.(Київ)

    6.     Найголовніша пісня України.(Гімн)

    7.     Один із державних символів.(Прапор).


    Сторінка «Народна скарбничка»

    1.Розповіді дітей.

    -Майже у всіх народів ,окрім державних є ще й народні символи.

    - Які народні символи українців ви знаєте?

    - Рушник –своєрідний символ життєвого шляху ,важливий оберіг родинного гніздечка .Чистий,бажано новий ,рушник використовується під час церковних свят і всіх урочистих подій у житті людини.За старих часів кожна господиня намагалася вишити рушник якнайкраще ,прикрасити його різноманітними візерунками ,найчастіше червоного та чорного кольорів.Кожен колір – певний символ :білий –священний ,червоний  – колір влади ,сили, кохання ;чорний – колір смутку .

    -Вінок за народними уявленнями ,сплетений із живих квітів, оберігає від злих сил .Він завжди був символом краси і чистоти і носили його незаміжні дівчата.

    -Здавна українськими символами вважаються такі рослини: верба, тополя, барвінок, калина та інші.

    Верба-символ краси,неперервного плину життя .Освячені у церкві вербові гілки мають майже магічні  лікувальні властивості.

    Тополя- символ сильної туги ,невимовного  смутку

    Калина – «дівоча» рослина ,символізує чистоту ,кохання та красу.

    Барвінок – символ вічності .Ця рослина має надзвичайні цілющі властивості .

    -Народні пісні , прислів’я ,казки , приказки ,чистомовки, скоромовки ,загадки ,ігри - це все те що збереглося з тих давніх часів і є символами і оберегами нашої української культури.

    2.Робота в парах .

    - З’єднайте  частининародних прислів’їв.

             Батьківщина - мати , умій за неї постояти .

             Людина без Вітчизни , як соловей без пісні.

             Всюди добре , а вдома найкраще.

             Кожному мила , рідна сторона.

              За рідний край,  життя віддай.

    - Перегорнемо наступну сторінку нашого журналу.

    Сторінка «Розумників»

    Щоб  дістатися слідуючої  сторінкипотрібно дати відповіді на запитання для юних ерудитів.

    -Які гори є на території України ?

    -Назвіть найвищу гору Карпат?

    -Які моря є на території України ?

    -Яка найбільша річка України?

    -Основний закон України.

    -Державна мова України?

    -Найголовніший майдан України?

    -Кого називають Кобзарем? 

    -Що святкують українці 28 червня?

    -Що означають кольори в державному прапорі?

    -Президент нашої країни?


    Сторінка«Здорові діти для країни»

    Фізкультхвилинка «Веселі  малята»

    Дружно разом піднялись,(Встати із-за парт)

    Вліво,вправо подивились.(Нахили голови вліво,вправо)

    Потім хутко повернулись,(Руки на поясі ,зробити поворот)

    Всім навколо посміхнулись (Посміхаються один одному)

    Поплескали в долоні(Плескають в долоні )

    І побігали як поні (Біг на місці)

    Хай лунає всюди сміх:

    Ми - малята кращі всіх!(Хором)


                    Сторінка «Міста нашої держави»

    А ця сторінка пропонує гру «Хто краще знає міста України» 


    Сторінка «Літературна»

    Перш ніж опрацювати цю сторінку,пропоную послухати оповідання В.Сухомлинського  «Без Батьківщини життя-не життя». Журавлик народився на березі великого озера. Підріс,полюбив рідну землю. Але наближалася зима.Журавлик пристав до зграї інших журавлів і полетів далеко на південь.Там вічне літо ,яскраве сонце .У лісах зелені , сині, голубі папуги співають.

           А наш журавлик прилетів роздивився й засумував.Ніщо його не радує – ні пташині пісні ,ні привітне сонце.

           Ось одного разу підлетів до журавлика голубий папуга і запитав :

    -Чого сумуєш?Чом гнізда не мостиш?Журавлят не виводиш?

      Мовчить журавлик, нічого не відповідає, тільки на північ поглядає. 

        Раптом насторожився ,прислухаючись до чогось.Здалеку долинув журавлиний клич :

    -Пора в дорогу !

        Змахнув журавлик крилами .

    -Куди ж ти летиш? – здивувався папуга.-Адже там холодно.Поживеш кілька місяців та й знову до нас повернешся .І що ж там хорошого на твоїй холодній півночі ?

    -А хороше те ,що я там народився ,- відповів журавлик.-Там моя Батьківщина .А без Батьківщини життя – не життя .

            Сказав те журавлик і полетів доганяти своїх товаришів.

    Учитель.

    -Скажіть ,чому журавлик сумував у вирії?

    -Як ви зрозуміли назву цього оповідання?

    Не лише В.Сухомлинського хвилювала і надихала рідна Батьківщина ,а й багатьох поетів , які прекрасно описали свою любов до рідної землі .

    Діти читають вірші про Україну.                                  

    Сторінка «Цікавинки про Україну»

    -В Україні є кольрові річки :Жовта(Басейн Дніпра),Червона(Сіверський Дінець),Біла(Західний Буг),Чорна(Біля Чорного моря та Дністра).

    -Є назви річок ,які мають назви свійських тварин: Жеребець, Бичок,Свиня,Куриця,Бик.

    -Чим відрізняється «гривна» від «гривні»?

    Гривна-жіноча прикраса у вигляді нашийного обруча із дорогоцінного металу або знак  гідності вождя для чоловіків .

    Гривня - монета із срібла вагою 205 грамів ,яка використовувалася у Київській Русі з 11  століття.Нині – назва грошової одиниці України.

    Сторінка «Підсумкова» 

    Ось і прогорнули ми  останню сторінку нашого журналу. Чи сподобалось вам ? Що нового дізналися ?Що найбільше запам’яталося? Підведемо підсумок грою «Так чи ні»

    -Столиця України –Варшава.

    -Найбільша річка України –Дніпро.

    -Президент України Путін

    -Наша Батьківщина називається Китай

    -Прапор України червоного кольору

    -День незалежності 8 березня 

    -Засновники Києва Щек ,Хорив ,Либідь.

    -Головна вулиця Києва Харківська

    -Державні символи України герб прапор гімн.

               Любіть Україну , як сонце любіть ,

               Як вітер і трави ,і води

               В годину щасливу і в радості мить.

               Любіть у годину негоди.
               Любіть Україну у сні й наяву ,

               Вишневу свою Україну.

               Красу її вічно живу і нову ,

     І мову її солов’їну.

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    22_-pershiy-urok-nasha-batkvschina-ukrayina-4-klas.rar [20,44 Kb]
    (Придбали цей файл: 445)

    Україна - єдина країна. План-конспект. Урок з елементами дослідження для 8-9 класів – Ось такі ми з тобою, земляче...


    Мета: познайомити учнів із найкращими представниками України у світі, які є гордістю, славою та духовним надбанням нації; формувати в учнів почуття особистої відповідальності та гордості за долю своєї держави та українського народу, ціннісне ставлення до суспільства, мови, сім’ї, самого себе; розвивати критичне мислення та мовлення учнів.

    Обладнання: державні символи України; схематичне зображення дерева, на кроні якого розміщено портрети, фотоілюстрації відомих українців; інформаційно-освітні ресурси.


    Хід уроку

    «Он де, люде, наша слава, слава України!»

    Т. Г. Шевченко

    I.    Організація класу до уроку

    Учитель. У цьому році ми відзначили 23 роки з того часу, як Україна стала незалежною державою. Історично становлення нашої країни відбувалося протягом багатьох віків. За цей час не одному поколінню українців довелося ціною власного життя здобувати право прийдешніх поколінь на незалежність. Сьогодні ж 1991 рік вписано в новітню історію України, як час, з якого почалася нова сторінка розвитку державності. Проте важливо пам’ятати історичні постаті та події для того, щоб не забувати про шлях, який довелося подолати українській державі у своєму становленні.

    Урок присвячено визначним українським постатям новітньої історії нашої держави і їхньому баченню патріотизму, державності, єдності українського народу і становлення української державності. Роки незалежності найбільш запам’яталися українцям гучними подіями в тих чи інших сферах суспільства, але кожну подію творять люди. Люди, які кожною справою, кожним словом, крок за кроком допомагали Україні, молодій державі, знайти своє місце у світовому співтоваристві. Ці люди на власному досвіді знають, що таке патріотизм і віра у свою Батьківщину.

    II.    Актуалізація опорних знань

    Сьогодні на уроці пропонуємо дослідити питання визнання світом талановитих українців та розуміння їх ролі в житті та процвітанні рідної держави.

    1.    Проблемне питання: «Чи є нам чим гордитися?»

    Пропонуємо прослухати та обговорити поезію М. Ткача «Моя Україна!».

    Моя Україна!

    На росах, на водах,

    На всіх переходах

    Курличеш мені в журавлиних ключах,

    Моя Україно,

    Родима країно,

    Ясні небеса в материнських очах.

    Я чую твій голос,

    Пшеничний твій колос У душу мені засіває зерно.

    Моя Україно,

    Колиско-калино,

    Пізнати тебе мені щастя дано.

    З тобою розлука - Гірка моя мука,

    Печаль журавля без гнізда в чужині.

    Моя Україно,

    Білявко-хатино,

    З твойого вікна світить доля мені.

    2.    Обговорення поезії:

    -    Про що говорить автор у поезії? (особливо ніжно і мелодійно говорить про любов до України, відчуття єднання з Батьківщиною; про неповторну красу природи);

    -    Який емоційний стан та відчуття передаються у поезії? (сповідальна тональність, глибока щирість і спостережливе, правдиве, відтворення краси української землі; автор звертає увагу на печаль, сум і тугу розлуки з Україною);

    -    Коли виникає печаль та «гірка мука» за рідною країною? (коли людина далеко від рідної землі);

    -    На вашу думку, чи достатньо наша держава та українці відомі у світі? Який внесок зробили українці у розвиток культурного, інтелектуального, політичного та економічного потенціалу світової цивілізації?

    Пропонуємо дослідити дане питання, об’єднавшись у творчі групи, кожна

    з    яких по завершенню дослідження презентує його результати.

    ІІІ.    Основна частина.

    Завдання. Знайти відомості про видатних українців, чия доля пов’язана з Україною або іншою країною світу.

    Робота в групах. (Учні отримують завдання та для його реалізації інформаційно-освітні ресурси, доступ до Інтернет-мережі).

    Етапи роботи.

    1.    Пошук інформації про видатну особистість, опрацювання матеріалів. (Учні визначають видатних українців, відомих у країні та світі,

    діяльність яких пов’язана з громадсько-політичною, економічною, науково- технічною, культурно-мистецькою, спортивною сферами життя. Отримані дані оформлюються у картку «Гордість України»).

    Зразок інформаційної картки «Гордість України»

    Прізвище, ім’я, по батькові - Місце народження (смерті) - Період життя та діяльності - Головне досягнення (галузь) - Інші інтереси - Форми визнання -

    Форми вираження зв’язку з Україною - Особистісні якості -

    2.    Творчий захист проектів:

    -    розташування портретів, фотоілюстрацій видатних українців на символічному дереві пошани та гордості, що схематично зображене на дошці

    (додаток);

    -    презентація творчого шляху та діяльності видатних українців; представлення кола їх наукових і творчих інтересів, результатів громадсько- політичної діяльності; характеристика їх особистісних якостей.

    Приклади учнівських пошуків за персоналіями:

    Ігор Тамм    Сергій Бубка    Арсеній Тарковський

    Ігор Сікорський Стелла Захарова    Володимир Горовіц

    Сергій Корольов Андрій Шевченко    Микола Лисенко

    Леонід Попов    Яна Клочкова    Серж Лифар

    Леонід Каденюк Віта та Валентина Семеренко Микола Гоголь Юрій Маленченко Василь Ломаченко    Михайло Булгаков

    Олександр Усик    Олександр Довженко

    Віталій та Володимир Клички Богдан Ступка?

    3.    Бесіда:

    -    Якими рисами можуть пишатися українці? (Працьовиті, дбайливі, мудрі, винахідливі, співучі, творчі, талановиті, відповідальні тощо).

    -    Чи можемо ми зміцнити свою державу, піднести на належний рівень престиж України? (Так, у нашої країни гідне майбутнє - це велика держава в центрі Європи, зі своїм важливим духовним та інтелектуальним потенціалом; для зміцнення держави необхідно вірити і діяти).

    -    Який внесок українців у розвиток держави? (Наукові винаходи, дослідження історичних пам’яток, спортивні досягнення тощо).

    -    Яким може бути ваш власний внесок у розвиток української нації? (Отримати якісну освіту; обрати професію, яка принесе користь державі в майбутньому; розвивати патріотичні почуття; вивчати, підтримувати та популяризувати українську культуру та національні традиції).

    Учитель. Про те, які якості притаманні українцям, можемо дізнатися, послухавши поезію.

    Ділові, немов американці,

    Пристрасні, неначе мексиканці,

    І співучі, наче італійці,

    І    розсудливі, немов оті англійці.

    Як китайці, дуже працьовиті,

    Винахідливі, такі талановиті!

    Може, навіть трохи скупуваті,

    Та душею щедрі і багаті.

    А також веселі та гостинні - В цьому, мабуть, схожі на грузинів.

    Як цигани трохи галасливі,

    Інколи хитрющі та кмітливі.

    IV.    Підсумок заходу

    Учитель. Пройшло 23 роки з дня проголошення незалежності України. Ми з гордістю та радістю можемо заявити всьому світові, що засяяла веселка над нашою землею, нашою державою: Україна здобула волю і незалежність. Перед світом постала держава з давньою історією, національною духовною культурою, працьовитим, талановитим та миролюбним народом. Тут наші державні корені, тут наша земля, яка дала нам горде ім’я - українці. Всіх нас з’єднало одне слово - Україна! Кожна людина найбільше любить той край, де народилась і живе. Кожен повинен пишатися своєю рідною землею.

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    23_-pershiy-urok-os-tak-mi-z-toboyu-zemlyache_-89-klas.rar [15,85 Kb]
    (Придбали цей файл: 165)

    « Родина , родина – це вся Україна»

    Мета  : виховувати в  учнів почуття патріотизму  , національної гордості ,  любовідо  рідного краю, розуміння  своєї причетності  довсіх  подій , які  відбуваютьсяв Україні ; ознайомлення  з  історієюУкраїни , її символами ; формувати переконаність у  нетлінностідуховних  скарбів  народу , повагу  добатьків , до  природи  таземлі- годувальниці .


    Обладнання : святковоприбрана  кімната , карта  України , зображення  гербаУкраїни , прапора ; на  столі  хліб навишитому  рушнику , на партах  - рослини-символи  івислови: « Верба  і  калина- символи  України» ,  «Барвінок – символ  коханняі  вірності» 

    Епіграф : Свою  Україну  любіть , 

             Занеї господа  моліть… 

             Т. Шевченко

           Добрий день , шановна  родино ! Я непомилилась , бо думаю , що сьогоднішнє свято  з’єднуєнас у велику  родину .

                 Рідний  край …Вінпочинається  від  батьківськогопорога , стежини , стрункоїтополі  , твоїх воріт , з  барвінку , який  ніжностелиться  по  садочку . Найсвятішими для  насє  слова : Україна , Батьківщина  .Адже Батьківщина  - цене  тільки  Україна , а й рідна  домівка іте місце , де  ти  народився івиріс  де  минули найкращі  рокитвого  життя .

                      Мені  надусе  більш  нічого нетреба : 

                      Домівка  матусі, волошки  в  житах , 

             Вишневий  світанок , полив’яне  небо,

                Ісиза  роса  натраві  при  шляхах .

             Такевсе  тут  миле , доступне   ігідне –

                          Високі  тополіі  тихе  село …

                           Таке сокровенне , насущне і  рідне , 

                          Воно  вмою  душу  навікивросло .

                Коралі  калиниі  мамині очі ,

                І доля  -з  лелечого наче  крила .

                Я більшого  щастяна  світі  нехочу,

                Щоблиш  Україна  міцніла й цвіла . 

             В. Вихрущ

    Постараємось  ниніосмислити  спорідненість таких  знайомих  ідорогих  нам  слів  : родина – рідний – рід -  народ .Йдеться  непро  кореневу , а  духовнуспорідненість  слів .

          - Поміркуймо ,  яквирозумієте слово  «рідний» , коли  говорите  промаму , тата .  сестричку , братика  ,  дідуся , бабусю ?(пояснення учнів)

    Так , у цьому  розумінні  рідний-  значить  єдинокровний : адже батьки дали вам життя . тобто народили , ви -  їх  часточка. як  і  вашісестрички , братики , якваші  батьки кров і плоть свої батьків ,  а  вашихдідусів і  бабусь .

              Усіви  сім’я , або родина . Слово  родина  щевживається  в  значенні « рідня» .

             -Скажіть, кого  ми  називаємоцим  словом ?( пояснення учнів )

    У  вашихмами  і  тататеж , може , є брати  і  сестри .Вониміж  собою  рідні . Аот  виросли  вониі  створили свої  сім’ї .

            -Скажіть , чи їх  діти  вам рідні? и  ви  зними  одна  сім’я ? ( Ні)

    Ось тут  миуже  замість  слова сім’явживаємо  « рідня» , « родина» .

    Аколи  думаємо  ,  чи говоримо про  дальших  предківчи  нащадків ,  товже   й  ці словане  підходять , тоді ми  кажемо« рід».

                 Якмаленькі  струмочки , вливаючись у більші , творять потічки , потоки, аті  -  ріки , аріки – море, так і  ми творимо  сім’ї , родини  рід , аз родів  складається  велике,  святе  ірідне  всім родам – народ.

                  Що  ж єднаєнас  усіх в  народі, ріднить ,  як  матірдітей ? Це-мова  та  Батьківщина . Відцуратися  . забутиїї – все  одно  , щозректися  матері .


                   З  усього всвіті найдорожче  -        Ми цене  завжди  помічаєм ,

                  Своя  сім’яі  власний  рід ,       Та  ужитті  воно  так  є , 

                   Бо  навітьпредків  рідних  мощі      Коли  мидобре  пам’ятаєм  

                  Оберігають  насвід  бід .         Родинне  вогнище  своє .


    Вони  уважно з тогосвіту  Якщо  шануємоі  множим 

    ( Нема , повірте  забуття ) Свою  сім’ю  і родовід , 

    Спостерігають, як  їхдіти          То  передати дітям  зможем 

    Ідуть  дорогоюжиття .     Цю  шанув  спадок – заповіт.

             Бобез  сім’ї і  свогороду 

                              ( Такий  законВсевишній  дав )

                               Немає и нації , народу , 

                               Немає  жодноїз  держав .

    Сьогодні  миз  вами  заглянемов  історію  і дізнаємось , звідки  пішланазва  « Україна» , пригадаємо , що  означають її символи . Адже  унашого  народу глибоке  тисячолітнєкоріння . Українці  , як  іінші  народи  пройшлидовгий  шлях  розвитку , щозафіксувався  у  всіх сферахжиття -  культурі , мові ,  побуті . Україна  можепишатися  своєю  древньою,величною  історією .

      -А  чи знаєте ви , що  означаєслово  Україна ? Зараз  явам  розповім  легендупро Україну .

                              ЛЕГЕНДА  ПРОУКРАЇНУ

    Колись  давним – давно  водному  селі  жилабідна  вдова  .Не булов  неї ніякої  втіхивід  життя, тільки одна  важкаробота . І  ось  наставрадісний  день . В  неїнародилась  дівчинка – маленька . крихітна , гарненька . І мати  стала  думати, яке  ім’я  датисвоєму  дитяті . Тут  звідки -невідомо ,  осяяна  маревом , з’явилася  в  її хатині  чарівниця . Вона  зтривогою  і  жалістюподивилася  на  немовляі  сказала : « Не  давай іменідитині , вона  сама  йогознайде , а  якщо  даси , товона  помре .

        Дівчинаросла – підростала , буларозумною , слухняною , аленевеселою часто журилася  тим , що  в неїне було  імені . І ось їй  виповнилось 16 років. Задумала  вона вирушитив  білий  світ  , щоб знайти  своє  ім’я .Матиніяк не  хотіла  розлучатисязі  своєю  донькою , але вона  була невідступна  іпотайки  вирушила  в дорогу .

       Біднавдова  почекала  день ,почекала   другий , не витрималарозлуки  і  пішласвою  дочку  шукати. Ішла  день  , ішладругий  і  вийшлавона  в  чистеполе, жовте-жовте  і пшеницею  колоситься .У чистому  блакитномунебі  кружляють ластівки, світить  ясне  сонечкоі  бачить  мати -спить  на  полідівчина, її дочка . Та  така  гарна, що  вона  мимоволізамилувалась  нею.

       Раптомпотемніло  синє  небо , здійняв  вітер куряву , полягла до  земліколосиста  пшениця , із-за обрію  насунула  чорнахмара . Почувся  тупіт  таіржання  коней  , брязканнязброї , вигуки  чужою  мовою .Цебули  війська  хана Батия .

       Попередуїхав  сам  хан .Раптомвін  побачив  красуню-дівчину , вигукнув :

    «Укра-юина»  , що найого мові  означало «Дівчина  молода». Дівчина  прокинулась , хан  схопивїї і  забрав  зсобою .Мати , побачивши це , опустилась на  коліна істала  благати  Господа Бога захисту  длясвоєї  єдиної доньки .

        Раптомвсе  стало  чорне - чорне , загримів  грім , затряслася  , загулаземля .

    А  потому  все  стихло…По небу  пропливалиніжні  рожеві  хмаринки. Лише  куряваздіймалась  навкруги і на полі  стояла  самотнявдова .

        Пішлавона  плачучи  шукатисвою  дитину . А в  пам’ятів неї  лишилось лиш  одне _ Україна , Україна . Йшла …з очей  падали сльози .І  там  , де  наземлю впала сльозинка  , проростала  квітка волошка . Мати  йшла боса , збивала , колола  ноги , ідена землю  падала крапля  крові – виростали  маки .

        Депройшла  мати по  землі , такі стала  та  землязватися Україною.

    -  Сподобаласьвам ця  легенда ? 

    - Дорогі  діти ,а що  ви знаєте продержавні  символи  нашої країни ? Які вони та що означають ? 

         ПісніМ. Вербицького на  слова П. Чубинського  « Ще  невмерла Україна» судилося  стати гімном .Саме  ця  піснязмогла  об’єднати 

    навколо себе  патріотів  , щозбудувати  соборну  незалежнуУкраїну . Вперше незалежністьбула  проголошена  зачасів  Б. Хмельницького.

    Друге проголошення  пов’язане  зЦентральною радою , коли  9 листо-пада ( за ст.ст.)1917 р.  М . Грушевський  урочисто проголосив 

    ІІІ Універсалом  про цю  визначну подію . Втретє  заісторію України проголосилинезалежність  у  1991 році .

       -  То ж  скільки  роківнезалежності  ми  святкувалив серпні ?

    Про  утвердженнянашої  державності  ісамостійності свідчить і те , що  мимаємо  герб  України – тризуб . У  статті20 Конституції  Украї-ни  записано : «…»  (с.14)Державні  символи – це  святиняі  ставлення  до них тежповинно  бути  святе .

         Крімофіційних  державних  символівУкраїна  має  ще  й народні  символи .

    -        Давайтеми  всі  разомвідгадаємо  кросворд .

    1.Національний  символ України . Його дарують, ним обмінюються у  Великдень .( Писанка)

    2. Дерево – національний  символ України, оспіване у народних  піснях , у віршах . Воно освячується  перед  Пасхою ізберігається , як  засіб  від злихсил .(Верба)

    3. Кущ , оспіваний  у   народних українських піснях , символ  дівочоїкраси .(Калина)

    4. Поширене  в  Україні дерево , з яким в українських  народнихпіснях  і переказах порівнюють  стрункихдівчат .(Тополя)

    5. Чим  прикрашають  головуукраїнські  дівчата ? (Вінок)

    6. Національний  символ України. Матері  дарують його своїм дітям на  щастя, надолю , виряджаючи  в далеку  дорогу.(Рушник)

       -А  які  щенародні  символи ви знаєте ? 

    Розмову  проУкраїну  та про її символи , про народ можна  вести без  кінця- краю  , бо така  багатаі щедра  наша  земля , така славна  її історія. Хочу  , щоб кожен з  васзапам’ятав  те, про що ми сьогодні  говорили . Любімо  свою землю , випрошуймо у  Всевишньоголаски  і  допомоги , вивчаймо , знаймо  іповажаймо її символи , не  даймо Ніко –му її скривдити  .

                                        Молись  , дитино , за Україну , 

                                        Що  нам безсмертне  життядає .

                                        А  помолитві  ставай  до чину , 

                                        Ставай  допраці , дитя моє .

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    24_-pershiy-urok-rodina-rodina-ce-vsya-ukrayina-34-klas.rar [17,21 Kb]
    (Придбали цей файл: 134)

    «СВЯТА МОЯ КИЇВСЬКА РУСЬ-УКРАЇНА» (5-6 клас)

    Мета:

    – розширити знання учнів про процес християнізації Русі та його історичне значення;

    – розвивати критичне мислення, стимулювати творчі здібності школярів;

    – виховувати інтерес до історії та культури українського народу, повагу до християнських цінностей, релігійну толерантність, формувати почуття національної гідності.

    Обладнання: ілюстративний матеріал (репродукції фресок Володимирського собору відповідної тематики, зображення визначних культових споруд, ілюстрації з давньоруських рукописних книг); «Повість минулих літ», декорації для міні-вистави.


    Хід уроку



    Звучить духовний Гімн України «Боже Великий, Єдиний»,

    Музика М. Лисенка, слова О. Кониського


    Боже великий, єдиний,

    Нам Україну храни,

    Волі і світу промінням

    Ти її осіни.

    Світлом науки і знання

    Нас, дітей, просвіти,

    В чистій любові до краю,

    Ти нас, Боже, зрости.

    Молимось, Боже єдиний,

    Нам Україну храни,

    Всі свої ласки-щедроти

    Ти на люд наш зверни.

    Дай йому волю, дай йому долю,

    Дай доброго світу,

    Щастя дай, Боже, народу

    І многая, многая літа.


    Учитель:

    28 липня 2013 року український народ відзначив 1025-ліття з часу свого офіційного хрещення. Ця подія суттєво змінила життя могутньої слов’янської держави, оскільки із запровадженням нової релігії з’явилося багато нового в науці, освіті, мистецтві.

    – Давайте пригадаємо, якою була віра наших предків до хрещення?

    – Чи збереглися в Україні звичаї або традиції тих часів?

    – З ім’ям якого князя пов’язане офіційне хрещення Русі?

    Аби дізнатися більше про історію запровадження християнства на Русі, маємо познайомитися з відомим історичним джерелом тих часів – «Повістю минулих літ».

    Учень:

    «Повість минулих літ» – це перший літопис, який дійшов до нас, його ще називають «Початковим літописом». До речі, саме він проливає світло на історію нашого народу від найдавніших часів і до днів життя Нестора Літописця – ймовірно, автора цього твору.

    Літопис розповідає про початок утворення східнослов’янської держави, про її перших князів. Цікавою є легенда про заснування Києва: апостол Андрій Первозваний під час подорожі по Дніпру пророкував, що на прибережних пагорбах постане місто: «Бачите ви гори сі? Так от, на сих горах возсіяє благодать Божа, і буде город великий, і церков багато воздвигне Бог».

    Учитель:

    Нашими давніми предками були східнослов’янські племена, які з давніх-давен жили на території України: поляни, древляни, сіверяни, тиверці, уличі, дуліби, білі хорвати. Тогочасні люди не могли пояснити причину природних явищ, тому поклонялися природі. Єдиного бога слов’яни не визнавали, а вірили в багатьох: бога Сонця – Дажбога, бога грози – Перуна, бога вітру – Стрибога, богиню молодості і краси – Ладу та інших. (Перегляд слайдів).

    Язичники не будували храмів, вони збиралися у священних місцях і приносили дари дерев’яним зображенням богів – ідолам.

    – Яке значення слово «ідол» має сьогодні?

    З часом завдяки торговим контактам, мандрівкам у далекі землі слов’яни дізнаються про інші релігії. Чимало заможних людей – купців, воїнів, членів князівської родини – стають християнами.

    А зараз спробуймо здійснити уявну мандрівку в часі. Перенесімося до князівського палацу Володимира Великого у Київ-град.

    – Що ми знаємо про цього князя?

    – У яких художніх творах вам зустрічалося його ім’я?


    Міні-вистава

    Діючі особи: Нестор Літописець, Князь Володимир, Грецький філософ, дружинники.

    Князь сидить на троні, біля нього двоє дружинників. Входить Нестор Літописець.

    Нестор Літописець:

    – На восьмий рік князювання Володимира, 986 pоку, прочули різні народи, що Володимир хоче змінити свою віру. Першими прийшли до Володимира болгари (камські), віри Магометової, за ними німці та іудеї, усі вони вихваляли свою віру й закликали князя її прийняти. Потім прийшов до Володимира грецький філософ і почав таку розмову.

    Грецький філософ:

    – Чули ми, що приходили з інших земель навертати на віру свою. Але ж бабуся твоя, княгиня Ольга у нас хрещена була. Дозволь княже, розповісти про нашу віру!

    Володимир:

    – Послухаю охоче!

    Нестор Літописець:

    Грецький філософ докладно розповів князеві всю історію Старого та Нового заповіту, від створеній світу аж до вознесіння Христового. Володимир уважно все слухав.

    Грецький філософ:

    – І призначив Бог день, коли прийде з неба й буде судити живих та мертвих і кожному заплатить по ділах його: праведникам призначить царство небесне й красу невимовну, радість безконечну й життя вічне; а грішників засудить на муку безконечну, огненну та на черв’яка безнастанного…

    Нестор Літописець:

    Сказавши це, філософ показав Володимиру картину; на якій намальований був страшний суд, і показав йому праведників на правім боці, що радісно йшли собі до раю, а на лівім – грішників, засуджених на муку.

    Володимир:

    – Добре цим, що праворуч, і горе тим, ліворуч.

    Грецький філософ:

    – Коли хочеш бути з праведниками праворуч – охрестися!

    Володимир:

    – Підожду ще трохи…

    Нестор – літописець:

    Володимир щедро обдарував філософа й відпустив його з честю великою. На другий рік, року 987, скликав Володимир народ та й почав радитися.

    Володимир:

    – Ото приходили до мене магометани, кажучи: прийми віру нашу; потім приходили німці, які також хвалили свою віру; по них приходили іудеї; по всіх прийшли греки – вони всі віри гудили, а хвалили тільки свою; багато набалакали вони, розповідаючи від початку світу; гарні оповідання їхні, кожному любо послухати їх… Говорили вони, що й другий світ буде, а хто прийме їхню віру, той ніби, померши, воскресне і вже ніколи не буде вмирати; а хто вступить до іншої віри, той на тім світі горітиме в огні… Як ви мені розуму прибавите, що мені порадите?

    Дружинники:

    – Знаєш, князю, свого ніхто не гудить, а хвалить; коли хочеш добре вивідати, то маєш в себе мужів: пошли вивідати кожного з них, як вони служать Богові.

    Нестор Літописець:

    Така рада люба була князю та людям. Вибрали 10 чоловік і послали до болгар. Оглянувши все, посланці вернулися. Володимир посилає їх до німців, а звідти до греків. Ті пішли, послухали церковну службу в німців; звідти подалися до Царгорода й прибули до царя. Цар запитав посланців, чого прибули вони; ті розказали, довідавшись про все. цар був радий і велику честь зробив їм того ж дня.

    А на ранок послав до патріарха, кажучи: «Прийшли з Русі вивідати віру нашу; накажи прикрасити церкву та служок твоїх (крилос), сам відправ службу, щоб побачили гості славу Бога нашого».. Посли були зачудовані й хвалили службу. По службі царі Василь та Константин прийняли послів і відпустили їх додому з честю та багатими подарунками.

    Коли вернулися посли додому, князь скликав раду знову.

    Володимир:

    – Ось вернулися наші посли; послухаймо, що вони бачили. Кажіть!

    Дружинники:

    – Побували ми усюди, княже. Та коли прибули ми до греків, нас привели туди, де вони служать Богові своєму, і ми не знаємо, чи на небі, чи на землі були ми – бо ж немає на землі такого виду чи такої краси – не вміємо того сказати; те тільки знаємо, що там Бог перебуває з людьми і служба їхня найкраща над служби всіх земель. А ми не можемо забути краси тієї; як кожна людина, коли спробує солодкого, не приймає потім гіркого, так і нам нема чого тут бути (лишатися при своїй вірі).

    Володимир:

    – Де ж маємо хреститися? – питає Володимир.

    Дружинники:

    – Де тобі любо, – відповіла рада.


    Учениця:

    Не всміхається більше Дажбог,

    І Перун – мовчазний, понурий,

    І Стрибог не шумить, з вітром не гомонить,

    І Лада сумна, мов заснула.

    Віра інша, нова опустилась на Русь

    І пішла по землі переможно.

    Бог єдиний із сонячних світлих небес

    Людям шлях освітив словом Божим. 


    Учитель:

    Після запровадження нової віри на Русі почали будувати церкви, прикрашати їх золотими банями, хрестами, іконами. Церква дбала про освіту, науку, священики роз’яснювали віруючим основи християнської моралі.

    – Які правила християнської етики вам відомі?

    – Чи дотримуємося ми їх нині? Чому?

    Учениця:

    Володимир – князь великий

    Охрестив Киян в Дніпрі,

    Потім церкву Десятинну

    Він поставив на Горі.

    Учень:

    Знав тебе народ ласкавим,

    Називав теж «Сонцем Ясним»,

    Бо зробив ти край великим, 

    А свій люд – багатим, щасним.

    Учениця:

    Ти зібрав всі Руські землі

    Від Кавказу до Карпати – 

    І від моря аж по Волгу

    Став «Великий» панувати. 

    Учень:

    Ти віддав у громаді владу

    Всім найстаршим громадянам,

    Сам став зверхнім судією

    Й опікуном всіх підданим.

    Учениця:

    Християнську вніс ти віру

    У народ – мов цвіт обнови,

    Що красив нам нашу землю

    Світом правди і любові.

    Учень:

    І побивши печенігів –

    Жив з сусідами у згоді;

    Лад поширював в державі

    І добробут у народі. 

    Учениця:

    Тож за твого князювання

    Край зацвів, як квітка рожі – 

    І за те ти в нас «Великий».

    Учитель:

    Після охрещення Володимир прожив ще 28 років. Помер 15 липня 1015 р., проживши 55 літ. Його зараховано до лику святих завдяки хрещенню ним Русі.

    Указом Президента України у 2008 році встановлено нове національне свято українського народу – «День Хрещення Київської Русі-України». Воно щорічно відзначається 28 липня в день пам’яті рівноапостольного князя Володимира – просвітителя нашого народу світлом віри Христової.

    – Чому православна церква так високо вшанувала князя Володимира?

    – Які пам’ятники видатному князеві є у Києві?

    Демонстрація слайдів.

    Підсумки уроку.

    Бесіда:

    – Які джерела допомагають більше дізнатися про історію хрещення Русі?

    – Чому церква визнала князя Володимира святим?

    – Які норми християнства шанують в усьому світі? Чому?

    Учитель.

    Християнство змінило культ сили в язичництві на нові моральні цінності, перш за все любов до ближнього, милосердя, всепрощення.

    І зараз актуальні принципи рівності перед Богом, любові і прощення. Церква не стала нищити усі язичницькі традиції, зберігши, наприклад, писанки на Великдень, колядування та щедрування на Різдво.

    Християнство ввело Русь до числа провідних європейських країн, сприяло її подальшому розвитку.

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    25_-pershiy-urok-svyata-moya-kiyivska-rus-ukrayina-56-klas.rar [19,34 Kb]
    (Придбали цей файл: 109)

    ТВОЇ МИ ДІТИ, УКРАЇНО!


    (годинаспілкуваннядля учнів 78класів)

    Мета:

    ·розширити знання учнів про історію, культуру України;                                   

    ·сприяти формуванню національної свідомості,патріотизму як цінності, поваги до  державних символів; 

    ·виховувати свідоме ставлення до обов'язків людини  громадянина, бажання своєю працею розбудовувати державу, примножувати її багатства;виховувати духовне багатство особистості, патріотичні почуття приналежності до українського народу, України, почуття толерантності, поваги.


    Обладнання та оформлення:Державний Прапор України;

    класна кімнатаприкрашена елементами народної символіки; кросворд, прислів’я, записи пісень про Україну, Пам’ятка молодого громадянина України, ватман, клей, ножиці, кольорові олівці.


    Епіграф(записаний на дошці): 

    Виростай, дитино, й пам'ятай: 

    Батьківщина - то найкращий край

    Д. Павличко.

    Хід години спілкування


    І.Організаційний момент

    Ось і промайнуло веселе тепле літечко, закінчилися канікули. Ви добре відпочили, підросли, подорослішали. Вітаю вас, діти, зі святом – з Днем Знань. Хай світлою буде ваша дорога до знань, бажаю вам міцного здоров’я і щастя!

    ІІ. Мотивація навчально-виховної діяльності учнів. Оголошення теми 

    уроку.

    Учитель: 

    Наш Перший урок пропоную розпочати такими рядками про Україну. 

    Учень: 

    На світі багато чудових країн,

    Мені наймиліша, найкраща країна,

    Яка піднялася, 

    мов Фенікс, з руїн,

    Безсмертна моя Україна.

    Ти з давніх віків непокірна була

    І волю свою боронила невпинно.

    Нарешті збулося –її здобула

    Звитяжна моя Україна.

    На землях твоїх неозорих степів

    Живе працьовита і чесна родина,

    Хвилюється колосом стиглих хлібів

    Моя золота Україна.

    В садах і дібровах в вечірні часи

    Чарує нас пісня дзвінка солов’їна,

    І чути співочі дівчат голоси, –

    Пісенна моя Україна.

    Тепер ще не легко живеться тобі,

    Є в тому, мабуть, особлива причина.

    Та все подолає в тяжкій боротьбі

    Незламна моя Україна.

    Квітуй, мов калина, над плесами вод,

    Будь в дружбі і праці міцна та єдина.

    Хай буде щасливим твій вільний народ,

    Прекрасна моя Україно!


    ІІІ. Основна частина 

    Учитель:

    – Подивіться, будь ласка, у вікно: шепоче замріяний вітер, день стоїть у яскравих кольорах осінніх квітів. Такою ми бачимо під вересневим сонцем нашу неньку –Україну. Вона горда від того, що зуміла виховати людей, здатних об’єднатися на Майдані, здобути волю, вибороти справедливість. Ми заявили про себе, як про велику націю, гідну зайняти достойне місце у світовій спільноті. Трагічні події в Україні, починаючи з листопада минулого року, тривожать та не залишають байдужими жодного громадянина країни. Кожному з нас необхідно усвідомити, за що боролися учасники Євромайдану і заради чого пожертвувала своїм життям «Небесна сотня».


    Учитель: 

    –Вшануємо їх пам’ять хвилиною мовчання.


    Учень:

    Народе мій, пишаюся тобою:

    Моя душа – частинка твого «Я».

    Красою правди у святім двобою

    Понад Майданом сонця лик сія...

    Є нація! Хай знають всі у світі:

    Ми є! Народ піднявся із колін!

    І переможно сонце правди світить,

    Співає гордо наш Державний Гімн.


    (Звучить Державний Гімн України).


    Учитель: Україна …. Якітільки картини виринають у нашій свідомості, коли ми чуємо це слово?  Хтось, пригадуючи смак стиглих вишень, запах щойно витягнутої з вулика вощини чи аромат борщу, кращого за який ніколи в житті неїв, сумує за щасливою порою, коли навідувався до бабусі в село… А для когось Україна – це ласкаве море, що манить своїми хвилями … 

    Україна - це золоте пшеничне поле під синім небом, чарівні Карпатські гори, де високі смереки наче проштрикують небесне шатро…


    - А що значить Україна для вас? (Відповіді учнів)

    - Що означає слово «Україна», коли вперше з’явилось?

    Учень 1.(розповідає легенду)

    А я знаю давню легенду про нашу країну.  На світанку нашої землі Бог оглядав творіння рук Своїх. Натомившись, наказав зробити відпочинок і разом з ангелами.  Він спустився на землю. Ця земля була багатою на сонце, звіра та пташок. А найбільше  сподобались Богові люди того краю. Всюди зустрічали його хлібом і сіллю. Він став часто навідуватись сюди зі словами: «Рушаймо у край!» Кажуть, з того часу і пішла назва нашої держави: Україна.


    Учитель:

    –А зараз ми проведемо вікторину«Чи знаєте ви Україну?»


    1.У якій півкулі знаходиться на карті наша Батьківщина? (У східній).

    2.На якому материку ми живемо? (Євразія).

    3.Які країни межують з Україною на півночі? (Білорусь).

    4.З якою державою Україна межує на сході?(Росія).

    5.Коли країна проголосила свою незалежність? (24 серпня 1991 року).

    6.Як називається найвища вершина Карпат?(Гора Говерла, 2061 м).

    7.Яка найбільша річка в Україні? (Дніпро).

    8.Як називається столиця України? (м. Київ).


    Учитель:

    – Щороку ви поглиблюєте, збагачуєте новим змістом поняття 

    «Батьківщина». Нещодавно поняття «Батьківщина» було для вас рідною хатою, де ви відчуваєте любов та опіку мами і тата, тепло родини. Проминуло раннє дитинство – і вже стежинка від хати повела вас до школи. Саме тут відкрили для себе, що ви не просто діти своїх батьків, а ще й українці, а Батьківщина наша –Україна, велика і прекрасна.

    Учитель: 

    Робота в групах. Складання асоціативного грона




    (наймиліша, найчарівніша, найсвітліша, найрідніша...)



    (демократична, незалежна, правова, соборна, вільна...)



    (батьківська хата, колискова, криниця, школа, друзі)


    Учитель. В українського народу дуже велика кількість звичаїв та обрядів, частина яких збереглася дотепер. А які ви знаєте обряди і звичаї українців? 

    Кросворд 

    Запитання до кросворду. 


    1.Національний символ України. Його дарують, ним обмінюються у Великоднє свято.(писанка)
    2.Дерево, яке оспівано у народних піснях, у віршах. Воно освячується в церкві перед Пасхою, як засіб від злих сил. (верба)
    3.Кущ оспіваний в українських народних піснях, символ дівочої вроди. (калина)
    4.Поширене в Україні дерево, з яким в українських народних піснях і переказах порівнюють струнких дівчат. (тополя)
    5.Чим прикрашають голову українські дівчата.(вінок)
    6.Національний символ України. Матері дарують його своїм дітям на щастя, на долю, відряджаючи у далеку дорогу.(рушник)


    6.Рушник



    1.

    Писанка



    5.Вінок



    2.Верба



    4. Тополя



    3. Калина



    Учитель: Батьківщина – це країна, де ми народилися, де вперше почули мамин голос і зробили перші кроки. Це безмежна гордість за своїх співвітчизників, що виборювали для нас свободу і будували державу в якій ми живемо тепер. Це відчуття того, що ти не один, а частина чогось безмежного і величного...


    Творче завдання: Продовжити речення: 
    Я люблю Україну тому, що… 
    Я пишаюся своїм народом тому, що… 
    Бути патріотом означає… 
    Учитель: Наша  Батьківщина заслуговує на те, щоб ми її любили. Любіть Україну і будьте патріотами своєї держави!
    Любіть Україну, як сонце, любіть, 
    як вітер, і трави, і води… 
    В годину щасливу і в радості мить, 
    любіть у годину негоди. 
    Любіть Україну у сні й наяву, 
    вишневу свою Україну, 
    красу її, вічно живу і нову, 
    і мову її солов'їну. 
                         В. Сосюра

    Створення колажу « Єдина Україна»

    (звучить пісня Анатолія Матвійчука «Одна родина», діти створюють колаж)

    ІV. Підведення підсумків виховної години.


    Заключне слово вчителя. Кожен з вас є громадянином України, частиною великого народу, великої родини. Україна чекає на вас - молодих, енергійних, розумних, які знають свої права і обов’язки, а головне патріотично налаштованих, які серцем і душею вболівають за свою країну. 


    (Учитель зачитує Пам ’ятку молодого громадянина України).

    Пам’ятка молодого громадянина України


    1.    Пам’ятай: ти вільний громадянин вільної держави - України, для розвитку і зміцнення якої повинен кожним кроком, словом, дією сприяти розвитку, злагоді, порозумінню своєї землі й народу.
    2.    Сприяй відродженню духовних цінностей, набувай ґрунтовних знань з історії, культури, традицій.
    3.    Повсякчас дотримуйся основних засад духовності української нації - загальноприйнятих християнських заповідей.
    4.    Виховуй у собі патріотизм, чесність, мужність, терпимість до недоліків інших.
    5.    Засуджуй байдужість, зраду державних інтересів України.
    6.    Чесно й добросовісно трудись на благо зміцнення державності України.
    7.    Будь завжди готовим стати на захист цілісності Української держави, її кордонів, народу.
    8.    Охороняй екологічне середовище, раціонально використовуй природні ресурси.
    9.    Серцем відчуй єдність із державою, яка піклується про тебе, і яку ти маєш зміцнювати.


    Слово вчителя

    Хотілося б вам усім побажати

    Добра, і злагоди, миру,й краси,

    Щоб для України ви росли.

    Хай вам щастить завжди й у всьому,

    Не піддавайте серце злому.

    Хай Бог усім допомагає

    І рідний край оберігає.

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    26_-pershiy-urok-tvoyi-mi-dti-ukrayino-78-klas.rar [58,07 Kb]
    (Придбали цей файл: 231)

    Твоя  країна – Україна.

    Мета: розширити і поглибити поняття про Україну, ознайомити із символами України, розвивати українське мовлення дітей, їхній кругозір, формувати громадянські якості, виховувати любов і повагу до Батьківщини, її символів, традицій.

    Обладнання: державні символи України, ілюстративний матеріал « Мальовнича Україна», «Київ – столиця України», набір предметних малюнків: кущ калини, гніздо, лелека, верба, соловейко.

    Хід уроку

    1.Організаційна частина.

    Любі першокласники! Зовсім недавно ви ще були дошкільнятами, а сьогодні ви стали учнями нашої школи. Від нині – члени великої і дружної шкільної родини. Перед вами відкриваються двері у чудову і неосяжну країну Знань. Саме від того, як пройде сьогоднішній день, залежатиме, з яким настроєм ви будете приходити до класу. Перед вами на партах лежать Пухнастики, виберіть і покажіть того, який настрій переважає у кожного із вас. Я бажаю, щоб із таким настроєм ви відкривали щодня двері нашої школи. 

    2.Актуалізація опорних знань.

    Гра – вправа «Закінчи речення».

    Наша країна називається…

    Столиця України – місто…

    • Так, діти.

    Багато держав є, людей, різних мов,

    Та кожному мила одна лиш, єдина,

    Найкраща з усіх, - то є рідна країна,

               Мені ж наймиліша моя Україна.

    3. Повідомлення теми уроку.

    - Діти, ми народились і живемо на цій чудовій землі, тут народились і жили наші прадіди, тут живуть наші батьки. Любов до нашої Батьківщини починається з любові до колискової пісні , до стежини по якій ви ходили до школи.

    а) Робота з ілюстративним матеріалом із серії « Мальовнича Україна».

    Учні розглядають ілюстрації, розповідають, що на них зображено. Підсумовуючи, кажу:

    -Гарний наш рідний край, бо має і високі гори, вкриті зеленими лісами, і бистрі ріки, і урожайні поля, і заквітчані луги, і все , чого бажає наша душа.

    -Коли ми говоримо про нашу державу,  ми не можемо не згадати про її столицю – місто Київ. 

               Київ – місто історичне, йому уже багато літ!

               А воно красиве, вічне, серед зелені і квіт.

              Київ – серце України, і найкраще місто в світі,

                Хоч пройшов усякі зміни, - гарний все – взимі, чи вліті.

    (Показую фотографії із зображенням краєвидів Києва.)

    б) Гра з елементами розповіді.

    - А зараз ми спробуємо створити картину одного з куточків рідного краю.

    На таблиці «Це моя Україна» виставляю в прорізи по черзі предметні малюнки із зображенням верби, калини,лелеки, соловейка, гніздечка.

    Учні коментують. Наприклад: «Гніздечко я кладу на дах хати. У гніздо посаджу лелеку» і т.д. Учитель біля річки «садить» кущ калини і говорить:

                 А калина біля броду

                 білі квіти розпускає.

                 На свою чарівну вроду 

                  задивляється у воду,

                  соловейка виглядає.

    (Діти «садять»  на кущ соловейка.)

    - В Україні калина завжди росла біля хати. В народі було прийнято садити кущ калини, коли в сім” ї народжувалась дитина. Верба і калина завжди допомагали людям, адже калиною лікували кашель, а порошком меленої вербової кори зупиняли кров. Тому й стали ці дерева народними символами.

    4.Музична фізкультхвилинка.

    Крім народних символів кожна держава має свою символіку: герб, гімн і прапор.

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    27_-pershiy-urok-tvoya-krayina-ukrayina-1-klas.rar [15,81 Kb]
    (Придбали цей файл: 81)

    Твоя країна – Україна (2 клас)

    Мета:Формувати в учнів первинне уявлення про Україну як незалежну державу, про усвідомлення своєї приналежності до держави;ознайомитися з символами України; продовжувати ознайомлювати з картою України; вчити розповідати про Україну; виховувати любов до Батьківщини, інтерес до пізнання багатої історії держави, бажання вивчати та примножувати державні та народні традиції.

    Обладнання: Ілюстративний матеріал „Мальовнича Україна”,  карта України, набір предметних малюнків: кущ калини, гніздо, лелека, верба, тополя, соловейко та інші.

    Хід уроку.

    І. Організація класу.

                                               Девіз уроку.

    Щоб урок пройшов цікаво – 

                          Всі беремося до справи !

    ІІ. Повідомлення теми і завдань уроку.

    • Сьогодні ми дізнаємося багато цікавого про Україну, про символи нашої держави .
    • Один учень зачитує завдання уроку.

    ІІІ. Декламування учнями віршів про Україну ( прикріплюють кольорові   

             прапорці на карті України.)

    ІV. Актуалізація опорних знань.

    1. Відгадайте загадку. ( запис на дошці )

    Красивий, щедрий, рідний край

    І мова наша солов’їна…

    Люби, шануй, оберігай

    Усе,що зветься… (Україна)

                 Один учень записує відгадку.

    • З якої літери пишемо це слово? Чому?
    • Назвіть слова-ознаки нашого краю у першому реченні.
    • Назвіть спонукальне речення. До чого воно нас спонукає?
    • Кого стосуються ці слова?
    • Молодці!
      1. Прочитайте пірамідку слів.

                                           їна

                                               їнка

    укра                       їнець

    їнський

    -Яке слово найменше? …найбільше?

    - Складіть словосполучення із кожним словом.

    3. Розгадування міні-кросворда.

    К                     По вертикалі: місто, столиця нашої держави

                      И                     По горизонталі: назва нашої Батьківщини.

         У К Р А Ї Н А

                        В

    • Чому Київ так названо? На честь кого?
    • Як звали братів Кия? …сестру?

    ( Діти використовують вивчену інформацію з уроків читання. )

    • Молодчинки!
    • Творчі завдання в групах.

    1 група: прочитати прислів’я, відшукавши його другу частину, поясни- 

    ти їх значення:

    Людина без Батьківщини -       де мати народила.

    Та земля мила,гніздо має.

    Всяка пташка своєщо пташка без крил.

    2 група: доберіть слова- ознаки до словаУкраїна. Складіть кілька речень.

    ( Прекрасна, красива, квітуча, вільна, молода, рідна, незалежна..)

    1. Читання слів ( таблиця на дошці )

    КЗ   К   С

                                 Р   ЕО   Т

                                 А  МР   О

                                 Й  ЛД    Р

                                      Я   О    О

          Н    Н

    А

    • Складіть словосполучення з цими словами та введіть їх у речення.

    ( для дівчаток – перше і третє слова ; для хлопчиків – друге і четверте)

    1. Розминка для очей. Таблиця Шульте.

                               5    173     9    21

                               2    1325  14    7

                               15   226    10    1

                               18   411   19   23

                               12   816   24   20

    • Яке число найменше? найбільше?
    • Тому що, саме стільки областей  має наша країна.
    • А в якій області живемо ми з вами?
    • Умовно нашу країну ми можемо поділити на такі частини:

    на північну,південну,  західну, східну та центральну.

    (Вчитель показує на карті )

    • Так от ми з вами знаходимось в центрі України.
    • Гра „Назви свою адресу”. „Карусель”

    Учні використовують таблицю:

    …    область

          …    район

                                          …    село

                                          …    вулиця

                                          …    № будинку

    V.Фізкультхвилинка. ( під музичний супровід )

                   І-і-і! І-і-і! Посміхнуся я тобі.

    Я до тебе повернуся

    І тобі теж посміхнуся.

    Ми пограємось з тобою

    І присядемо обоє.

                               Вгору руки підніматимемо

    І тихенько опускатимемо.

                               Відпочили ручки – ніжки ?

                               Знов сідаємо за книжки!

    1. Складання колективної розповіді про Україну ( рідний край).
    2. Повідомлення дітей про державну символіку нашої країни.
    3. Кожна держава має свої символи. Наша Батьківщина також має свою

    символіку: прапор, герб та гімн.

    10.Розповідь вчителя про країни – сусіди.

        ( Вчитель розповідає і показує на карті )

    • Україна межує з Польщею, Угорщиною, Румунією, Словаччиною,   

    Молдовою, Білорусією та Росією.

    • Про які країни ви вже щось чули і знаєте?
    • В яких країнах живуть ваші родичі, а може й ви побували?
    • Молодці!


    11.Розгадування кросворда.         У К  Р А ЇН Ц І

    К А  Р П А Т И

    Р  І  З  Д В  О 

    Т А  Р А С

    К И Ї  В

    Д Н І  П  Р О 

    Є В Р О П А

       1. Народ, що проживає в Україні.

       2. Назва українських гір.

       3. Найбільше православне свято, яке святкують взимку.

       4. Ім'я відомого українського поета та художника.

       5. Столиця України.

       6. Найбільша річка України.

       7. Частина материка Євразія.

    - Молодці!


    VІ. Повторення вивченого.

    а-Що означають ці записи на дошці?

    28 червня         24 серпня

    28 червня – День Конституції України.

        24 серпня – День незалежності України.

        - Яку річницю ми з вами святкували цього літа?               

    б) Виконання пісні „Єдина родина” .


    VІІ. Підсумок уроку.

    1. Чи сподобався вам урок? Відповідно відшукайте потрібну вам таблицю( „Так”. „Ні”, „ Не знаю”)

    2. Доберіть слова близькі до значення  словаУкраїна.(Батьківщина, Вітчизна, рідний край, рідна земля)

    3.Оцінювання учнів.

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    28_-pershiy-urok-tvoya-krayina-ukrayina-2-klas.rar [17,54 Kb]
    (Придбали цей файл: 151)

    2 клас

    ТЕМА                      Твоя країна – Україна. Символи держави.




    ЗАВДАННЯЗбагатити  знання учнів про нашу державу.

    Ознайомити з найвідомішими містами, найбільшими

    річками та озерами України.

    Розширити та уточнити знання учнів про державні

    символи України.

    Виховувати патріотичні почуття.

    Продовжувати формувати навички поводження під час

    урочистих подій.



    ОБЛАДНАННЯ:     сторінки усного журналу, листівки із зображенням

                                        державного прапора України та герба, гімн (запис),

    мапа України, листівки із краєвидами міст України,

    підручник, зошит.



    Х І Д     У Р О К У:


    І. Організація класу до роботи.


    ІІ. Повідомлення теми і мети уроку.


             Доповніть вірш :


    Красивий, щедрий рідний край

    і мова наша солов’їна.

    Люби, шануй, оберігай,

    усе, що зветься …  (Україна)


             Наш урок присвячений Україні, її символам, найвідомішим містам

    та найбільшим річкам і озерам України. Поговоримо про них на сторінках

    нашого журналу (сторінки журналу учні готують групами).


    ІІІ. Вивчення   нового   матеріалу.


    Сторінка 1.   Учитель розповідає легенду «Наша земля».


    Сторінка 2.Україна – рідний край

        Рідний край, Україна, Батьківщина, Вітчизна – прості,

        прекрасні слова.

                           Рідний край починається від батьківського порога, від

                            тієї стежини, де ти зробив перші кроки, від калини біля твоїх

                             воріт, з барвінку, який ніжно стелиться в садочку.


    Мій край чудовий – Україна!

    Тут народились ти і я

    Тут над ставком верба й калина,

    чарівна пісня солов’я.


         Україна – це наша земля, наша країна зі славною історією,

         народ якої протягом багатьох віків боровся за свободу і

         незалежність. Україна – це велика незалежна держава.

         Найбільше свято нашої держави -  День незалежності. Його

         ми святкуємо 24 серпня.


    Сторінка 3.    Державні символи України. Кожна країна світу має свої 

                             символи.

    Символ -  це умовне позначення якогось предмета, явища.

                             У статті 20  Конституції України записано «Державними

                             символами України є Державний прапор України, герб і гімн».


    Сторінка 4.Державний прапор України,

    Прапор – державний символ,

    Він є в кожній державі;

    Це для всіх – ознака сили,

    Це для всіх – ознака слави.

    Синьо – жовтий прапор маєм,

    Синє – небо, жовте – жито;

    Прапор свій оберігаєм,

    Він – святиня, знають діти.

    Прапор свій здіймаєм гордо,

    Ми з ним дужі і єдині.

    З ним навіки є народом

    українським в Україні.


                            * Які кольори має наш прапор ?

                                Як ви гадаєте, чому ці два кольори вибрано для нашого

                                прапора ? Які почуття викликає у вас жовтий колір ?

    Жовтий колір– це колір пшеничної ниви, колір хліба, зерна, 

         що дарує життя всьому сущому на землі, а також колір

    жовтогарячого сонця, без лагідних променів якого не дозрів

                                би, не заколосився хліб.


                             * А синій колір про що вам говорить ?

                                  - Звичайно, це колір ясного, чистого, мирного неба. Тому,

                                  мабуть, народ України й вибрав поєднання цих кольорів

                                  для свого національного прапора.


    Сторінка 5.Герб України.

    Наш герб – тризуб.

    Це воля, слава й сила.

                                - А тепер пофантазуємо : чому саме тризуб вважають

                                  гербом України.

                                  Мабуть тому, що число «три» завжди вважалося числом

        казковим, чарівним. Пригадайте казки, в яких зібрано 

    мудрість народу за чимало століть його існування. Там ви

    знайдете розповіді про трьох багатирів, про три бажання,

      які виконують чарівники, про три дороги, що лягають

                                  перед казковими героями. А ще у тризубі триєдність життя.

                                  Це батько, мати, дитя, які символізують собою силу, муд-

                                  рість, любов. Адже тато – найдужчий, мати – наймудріша,

                                  а дитя – це плід любові.


    Сторінка 6.Гімн України.

                                 Гімн – це урочиста пісня, яка є символом її державності.

    Запам’ятайте! Гімн співають і слухають стоячи. Прослу-

    ховування грамзапису Гімну України. Державним  Гімном

                                 України є пісня «Ще не вмерла України…» Слова націо-

      нального Гімну написав у 60-х роках ХІХ століття україн-

                                 ський поет Павло Чубинський. На музику вірш поклав

                                 Михайло Вербицький.

                                 Мелодія Державного Гімну виконується під час державних

                                 та урочистих заходів, при відзначенні державних свят, 

    демонстрацій військових  парадів, ушануванні почесних

                                 гостей держави,  переможців у міжнародних спортивних

    змаганнях.


    Сторінка 7.Найвідоміші міста України.

                                 В Україні – понад тисячу міст. Великі міста – Київ, Харків,

    Дніпропетровськ, Донецьк, Одеса, Запоріжжя, Львів,

    Миколаїв, Херсон (використати мапу України).

    Найкрасивіше місто, столиця нашої країни – місто Київ.

                    Він був заснований більше півтори тисячі років тому.

                                 (Розгляд листівок з краєвидами Києва).


    Сторінка 8.Найбільші ріки та озера України.

    Відгадати загадки.

    «Тече, тече – не витече,

    біжить, біжить – не вибіжить».(Річка)

    «Стоїть корито, повне води налито».(Озеро)

                                  Річок в Україні налічується 73 тисячі. Найбільші річки 

                                  України : Дніпро, Південний Буг, Псел, Дністер, Десна,

                                  Дунай, Прут, Тиса, Сіверський Донець.

                                  Крім річок в Україні є багато озер. Найбільші озера : 

                  Світязь, Кундук, Ялпуг,  Кагул,Синевір.


    ІУ. Закріплення  вивченого матеріалу.


                             1. Гра «Закінчи речення» (робота в зошиті).

    Наша Батьківщина -… (Україна)

    Столиця України-   … (місто Київ)

                                    Державними символами України є … (прапор, герб, гімн)

    День незалежності ми святкуємо … (24 серпня)

    Найбільші міста України … 

    (Київ, Харків, Дніпропетровськ, Донецьк, Одеса)

    Найбільші ріки України … (Дніпро, Дністер)


                              2. Робота в парах. Що значить бути громадянином України?

    Закінчи речення :«Громадянин України – це…»


    3. Розгадування кросворда.

                                    1/. Як називається герб  України?

                                      2/. Які гори України ви знаєте?

                                      3/ Як називається найбільша річка України?

                                      4/ Який птах є символом України?

                                      5/ Столиця України.

                                      6/ Кущ – символ України.

                                      7/ Квітка – символ рідної землі.







    У





    К












    Р








    А





    Ї








    Н






    А























    У.  Підсумокуроку.


                             Урок швидко збіг. 

    - Які знання ви отримали сьогодні  на уроці ? 

    - Що найбільше сподобалося ?

    - Що нового дізналися ?

    - Мені сподобалось, як ви сьогодні працювали на уроці.


                       Учитель характеризує роботу дітей на уроці.


    VІ. Домашнє завдання.


    Вивчити вірш про Україну.

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    29_-pershiy-urok-tvoya-krayina-ukrayina_-simvoli-derzhavi-2-klas.rar [17,88 Kb]
    (Придбали цей файл: 123)

    План-конспект Першого уроку для учнів 6-го класу

    Тема  «Україна – Батьківщина моя»


    Мета:

    -Освітня: ознайомити учнів  з цікавими фактами з історії України, народними промислами, фольклором, природою, інформацією про «7 чудес України».

    -Практична: сприяти глибшому вивченню історії свого народу, його традицій, звичаїв; формувати уявлення про країну, переконаність у нетлінності духовних скарбів народу; залучати дітей до реальної співпраці.

    -Розвиваюча: розвивати вміння висловлювати власні думки; акторську майстерність учнів.

    -Виховна: виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гордості і людської гідності українця, любові до рідного краю, повагу до батьків, природи.

    Тип уроку:урок-подорож з елементами проектної технології. Робота у групах.

    Форма проведення: заочна мандрівка « Живи в моїм  серці, Україно, благослови добром мене! »

    Обладнання:  відеороліки,  вислови про Україну,  виставка малюнків  «Мальовнича Україна», квітка – семиквітка, епіграф, паперові квіти для українського віночка


    Клас розсадити на 5  груп : історики,  фольклористи, мовознавці, етнографи, природолюби ( формування груп відбувається заздалегідь з урахуванням інтересів дітей).

    Хід уроку:

    І. Організація класу. 


    1.Привітання

    Учитель:   

    Нас до класу дзвоник кличе, починається урок.

    Тож сідаймо всі зручніше –й робимо в казку перший крок.

    Адже сьогодні у нас незвичайний урок, 

    До світу фантазії  ми робимо крок.

    І з Творчістю ми  зустрічались не раз

    І знову Вона завітає до нас.

    Це час міркувань, наполегливий час –

    Цікаві завдання чекають на вас!


    2.Вступне слово вчителя.


    Усміхніться один одному, подумки побажайте успіхів на цілий день. Для того, щоб виконати на уроці завдання, будьте старанними і слухняними. 

              А девіз наш такий:

    Не просто слухати, а чути.

    Не просто дивитися, а бачити.

    Не просто відповідати, а міркувати.

    Дружно і плідно працювати.


    А тепер разом всі ми на дошку поглядаємо,

    Пелюстку відриваємо,  гуртом всі починаємо!  ( далі використовувати прийом « Квітка-семиквітка» на зворотній стороні кожної пелюстки написано завдання)                   1


    II. Повідомлення теми і мети уроку. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності


    1-ша  пелюстка:Зі мною будете грати, тему уроку визначати. 

    ( Діти переглядають короткий відео ролик №1 про Україну )

    Учитель:   Скажіть, любі діти, яка тема нашого уроку?  

    Діти допомагають визначити тему уроку)


    Учитель:   

    Сьогодні, люба дітвора, у нас цікава буде гра.

    Уявіть, що всі разом михочемо помандрувати.  

    Вирушаємо ми нині в подорож по Україні!

    Яка  й назву має « Живи в моїм  серці, Україно, благослови добром мене!

    Епіграфом  нашого урокустануть слова відомого українського поета В.Сосюри 


                          Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну,
                           красу її вічно живу і нову і мову її солов'їну.

    3. Визначення мети і завдань уроку ( вправа « Мікрофон»)

    Учитель: - Любі діти, тема нашого першого уроку пов’язана з нашою країною.

                       Тому, я хочу знати, що ви очікуєте від сьогоднішнього урок

      ( учні висловлюють свої думки у мікрофон, який передають один одному по черзі )


    Учитель:  Гаразд, враховуючи ваші очікування, на сьогоднішньому уроці ми спробуємо разом дослідити нашу  Батьківщину з різних сторін, а щоб наші дослідження були корисними для інших, ми їх зберемо в окрему книгу  під назвою « Моя прекрасна Україна». 

    IIІ.Актуалізація опорних знань і вмінь учнів ( вправа « Асоціативний кущ»)

    Учитель:  Діти, скажіть, будь ласка,  а з чим у вас асоціюється назва «Україна» 

                     ( відповіді учнів)

    ІV. Основна частина.

    Учитель: 

    Кожний з вас  готував власне завдання тому й  будевідповідати за окрему сторінку у нашій книзі. 

    Тож не будемо гаяти часу,

    другу пелюстку відриваємо

    книгу розпочинаємо


    2-га  пелюстка:

    Дружно й швидко все вивчай

    Історію  роду пам’ятай!


    Учитель:  Отже,перше слово надаємо  нашим історикам. Вони допоможуть нам усвідомити, хто ми є і де наші корені.

    1 – й  історик: 

    Нам, історикам, випала велика честь розпочати  нашу книгу  і перша сторінка буде називатися   «Моя історія жива»


    2 – й  історик: 

        Хто ми? Хто ж ми, українці? Звідки ми взялися? 

       "Звідки й всі, - один промовив, - тепер розберися". 

    3 – й  історик: 


    Історія України правічна. Вона сягає у кілька тисячолітню глибину. Перша держава на території України з’явилася 7 тисяч років назад. Українські землі були заселені  мирними хліборобами закоханими у свою землю, але мужніми і непереможними. І у нас є підстави думати, що трипільська цивілізація, яка виникла на території України, була найдавнішою з усіх відомих. Про це розповість наш телевізійний сюжет. (Учні переглядають історичний ролик №2 » Трипільська цивілізація»).


    4 – й  історик: 

    Зажурилась Україна, бо нічим прожити,

    Витоптала орда кіньми маленькії діти.

    Котрі молодії – у полон забрато; 

    Як зайняли, то й погнали до пана, до хана.


    5 – й історик: 

    Нестерпно стало жити українському людові в неволі, і почав він утікати. Втікачі називали себе козаками. Вони заснували Запорізьку Січ.  Сміливі і волелюбні  козаки стали гордістю України. Вони стали захисниками і оборонцями всього народу. А щоб не розгубити навичок захисника, придумали бойовий танець – гопак. Про це розповість наш телевізійний сюжет. (Учні переглядають історичний ролик №3 » Бойовий гопак» )


    Учитель: Дякую вам мої  юні знавці історії, а  ми продовжуємо нашу подорож і відриваємо наступну пелюстку нашої квітки. Хочете дізнатися, що вона нам пропонує?


    3-я  пелюстка:  

    Все, що вивчив, пам’ятай,

    Походження слів не забувай!

    Квітка нагадує нам, що на уроці присутні знавці мови, які допоможуть нам роз’яснити деякі значення  почутих нами слів. 


    1-й мовознавець: Ми дуже уважно слухали наших істориків і у нас вже є доповнення до їхнього матеріалу, а тому ми  розпочинаємо другу сторінку нашої книги, яка називається «Там, де звучить рідна мова, живе український народ». Ми дослідили історію походження деяких слів, а саме: 


    2-й мовознавець: слово «Україна» – утворилося від словосполучення « у своєму краю», 

    Слово «українець» – це той, хто живе у своєму краю.

    3- й мовознавець: слово «козак» має кілька версій про походження. Нам сподобалася  така: козак походить від слова «косак». Кілька тисяч років тому так називались воїни, які носили на голові косу. Коса – це символ приналежності до касти воєначальників. Право носити косу давалось тільки найкращим воїнам.


    4- й мовознавець: а чи знаєте ви від якого слова походить слово « гопак»? Пропонуємо вашій увазі цей відео сюжет (Учні переглядають ролик №4 » Етимологія слова 

    « гопак» )


    Учитель: Дякую вам мої  мовознавці за гарні роз’яснення, тепер нам все зрозуміло і ми можемо перегорнутинашу книгу на наступну сторінку, але пам’ятайте, що ваша сторінка ще недописана, адже у нас будуть зустрічатися дуже цікаві слова.


    4-а  пелюстка:  

    Проїхавшивсі моряіконтиненти,
    Нехайетнографвкнигузанесе,
    Цікаву інформацію про нашу гарну націю.


    Учитель:  А я передаю слово нашим етнографам. Доречі, мабуть, потрібно знову звернутися до мовознавців, щоб вони пояснили значення цього слова. 


    5 – мовознавець: етнограф - це людина, яка вивчає і описує культуру і побут певного народу, наприклад, українського.


    Учитель:  отже, передаємо слово етнографам.


    1 –етнограф:  

    ми починаємо писати наступну сторінку нашої книги, яка називається « А нашого квіту та й по всьому світу" Кожен народ  має свої звичаї, що складалися протягом тисячоліть. Народні звичаї охоплюють усі ділянки родинного й суспільного життя. 


    2 – й етнограф: З давніх – давен  збиралися люди на ярмарки, переважно восени, коли вже зібрано врожай. І чого тут тільки немає. Одні везуть, щоб продати, інші йдуть, щоб купити. І обов’язково на ярмарку лунають українські пісні, проводяться  ігри, танці.


    3 – й етнограф:

    Для того, щоб найкраще ознайомитися з традиціями нашого народу, ми пропонуємо вам відвідати найвідоміший  ярмарок в Україні – Сорочинський. (Учні переглядають ролик №5 « Сорочинський ярмарок»)


    4 –й етнограф: ми оформили кілька сторінок нашої книги. Пропонуємо ознайомитися з ними у вільний час.


    Учитель:  Дякую вам за цікавий матеріал. А я зриваю наступну пелюстку.


    5-апелюстка:  Зі мною ви заграйте,

                                Слова знаходьте, збирайте, співайте. 

    Учитель: Діти, як ви побачили з відео сюжету, що на ярмарці не лише продають та купують, там ще й співають і танцюють.  На одному із ярмарку побували і наші збирачі фольклору. А що таке фольклор? Давайте запитаємо про це у мовознавців


    1 – й мовознавець: «Фольклор»  –художня колективна літературна і музична творча діяльність народу, яка засобами мови зберегла знання про життя і природу. Цеперекази,пісні,казки,епос,музика,театр,танець.


    Учитель: Дякую за роз’яснення.


    1-й збирач фольклору:  На сторінках нашої книги є народні ігри, забавки, усмішки, приказки і прислів’я. Та ми хотіли б зупинитися на пісні. А чому?  Ви дізнаєтеся з легенди про пісню.


    2- й збирач фольклору:

    Господь Бог вирішив наділити дітей світу талантами. Французи вибрали елегантність і красу, угорці – любов до господарювання, німці – дисципліну і порядок, діти Росії – владність, Польщі – здатність до торгівлі, італійці одержали хист до музики...


    3- й збирач фольклору:

    Всіх обдарувавши, підвівся Господь зі свого трону і раптом побачив у куточку дівчину, одягнену у вишиванку, на голові у неї багрянів вінок з калини і квітів.

    • Хто ти? Чого плачеш? – запитав Господь.
    • Я – Україна, я плачу, бо стогне моя земля від неволі горя і пролитої крові.
    • Чого ж ти не підійшла до мене? Я роздав уже всі таланти і не знаю, як зарадити твоєму горю


    4- й збирач фольклору:

    Дівчина хотіла вже йти, та Господь, підвівши правицю, зупинив її:

    • Є у мене неоціненний дар, який уславить тебе на цілий світ. Це – пісня.

    Узяла дівчина дарунок, міцно притиснула до серця і понесла пісню в народ. Тому такий він співочий. А українська пісня є найкрасивішою і найчуттєвішою.  Це наш талант. Ми пропонуємо вам послухати декілька куплетів українських пісень (Учні переглядають ролик №6 « Віночок українських народних пісень»)


    Учитель: Дякую вам за цікаву легенду та пісні. У нас залишилося ще дві пелюстки. Цікаво, що нам підготувала шоста пелюсточка?


    6-а  пелюстка:

                           Квіти ніжно ви любіть

                        І в віночок їх вплетіть.


    Учитель: діти, ви щойно прослухали  декілька пісень і, мабуть, помітили, що у багатьох піснях згадується якась рослина. А як ви думаєте, чому?  (діти відповідають).


    Учитель: Так, діти. Наш народ понад усе любить свою землю, свою природу, кожну травинку, кожну тваринку. Українці завжди шанобливо ставилися до природи. І природа їм віддячувала й оберігала. І про це  нам розкажуть наші природолюби.

    1 –й  природолюб: 

    Так, звичайно, природа України багата і прекрасна. І ми, українці, її вивчаємо і примножуємо. Ми з гордістю перегортаємо на наступну сторінку  нашої книги під назвою «Наш чарівний, дивний світ !»


    2 –й  природолюб: 

    Існує багато рослин, які українці використовують як  обереги і вплітають їх у віночки.

    Хай кожна дівчинка в Україні знає, що вінок — це давня українська традиція, яка прийшла з глибини віків. Віночок завжди був окрасою голівок дівчат, і кожна виплітала його так майстерно, щоб він був їй до лиця і підкреслював вроду. 


    3 –й  природолюб: 

    Нехай наша мандрівка  нагадає кожному з нас чарівну пору цвітіння українських полів, прохолодний ставок, над яким схилилися старезні верби, красуються біля самої водички кущики калини, а над шляхом височіють темно зелені тополі, на яких змостили гнізда лелеки, улюблені птахи нашого народу.


    4 –й  природолюб: 

    Майже в усіх народів є улюблені рослини - символи. Правду каже прислів'я: « Без верби та калини - нема України»

    1 –й  природолюб:А зараз я пропоную дівчатам сплести віночок, адже вінок є невід’ємною частиною українського національного костюма. ( у кожної дівчинки по одному виду квітки з паперу, можна використати живі польові квіти)


    1 дівчинка – Я хочу вплести до віночка деревій. Він є символом нескореності.Хоч би де проросла ця  рослина, вона завжди цвіте.

    2 дівчинка – А я вплету до віночка ромашку. Вона дає людям не тільки здоров’я,  а й доброту і ніжність.

    3 дівчинка – Поряд  з ромашкою вплету гроно калини – символ краси та дівочої  вроди.

    4 дівчинка – А я вплету до віночка барвінок. Ця дивна квітка не боїться морозу.  Люди шанують барвінок. Вважають його символом життя.

    5 дівчинка – Я вплету до віночка любисток. Він символізує відданість.

    6 дівчинка – А я вплету чорнобривця. У віночку це символ вроди.

    7 дівчинка – Я вплету безсмертник, бо він дарує здоров’я. У віночку – це символ   довголіття.

    8 дівчинка – Я вплету до віночка ружу. Це символ віри, надії, любові.

    9 дівчинка – А я вплету мак. Він дає дитині сон. А ще мак вплітають у вінок ті, у   кого хтось із рідних загинув на війні.

    10 дівчинка – Вплету до віночка волошку. Вона - символ кохання.

    11 дівчинка -  А я вплету незабудку – символ хорошої пам’яті.

    12 дівчинка – Я вплету цвіт вишні – символ материнської любові.


    Учитель:  ось який гарний вийшов у дівчаток  український віночок-оберіг.  У мене для вас також є сюрприз, я сплела вінок з живих квітів. Давайте надінемо його по черзі і загадаємо бажання.    

    Учитель: у нас залишилася остання пелюстка, зірвемо її.

    7-а  пелюстка:Гарно всі ми мандрували,

                                 Фільм новий приготували.

    Учитель:  нам залишилося перегорнути останню сторінку нашої книги. ЇЇ підготував наш юний дослідник. Він заочно побував у найцікавіших місцях нашої Батьківщини  і зібрав інформацію про 7 найвидатніших куточків України, які поправу називаються «7 чудес України». 


    Дослідник:  У 2008 році було проведено соціологічне опитування серед українців, які об’єкти вони вважають одним із семи чудес України. І визначено ці  національні пам’ятки.  Я презентую сьогодні свій відео альбом. (Учні переглядають ролик №7« 7 чудес України» )


    III. Підсумки. Рефлексія. 


    Урок підходить до кінця і пелюсток уже нема!

    Квітка-семіцвітка, прощавай, лети,

    З радістю ми грались, щиро, від душі.

    Пелюстки чарівні ти подарувала,

    Грою зацікавила, про знання подбала!


    Учитель:  Ось ми і перегорнули останню сторінку книги «Моя країна – Україна», авторами якої були кожен з вас. Мені ця книга дуже сподобалася, але залишається одне питання: для чого ми її створили? Невже не краще було придбати вже готову? (відповіді дітей). 

    Учитель: Діти,  серед насє присутній журналіст. Він хоченаписати статтю в шкільну газету про нашу роботу. І хоче взяти у вас інтерв’ю.( вправа «Мікрофон») 


    Закінчіть  одну з фраз :

    • Мені було цікаво дізнатися про....
    • Найбільшим відкриттям для мене було...


    Учитель: а закінчити наш урок хотілося б прекрасною піснею про Україну.


    Діти, дякую вам за урок. Хай щастить вам!

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    30_-pershiy-urok-ukrayina-batkvschina-moya-6-klas.rar [25,18 Kb]
    (Придбали цей файл: 142)

    Теж цікаво по темі авторські сценаріїї свята:

    Вірші на Свято Першого дзвоника 

    "Я крокую в перший клас"

    Пропоную вашій увазі власні вірші для двадцяти шести майбутніх першокласників. Їх можна включити до сценарію святкової лінійки на "Свято Першого дзвоника" . Якщо комусь сподобаються вірші скачуйте і використовуйте в своїй роботі.

    *****

    Прикраси для оформлення дошки на 1 Вересня

    1 Вересня, Перший дзвінок для першокласників це справжнє свято і пам'ять 

    на все їхнє життя. 

    З цим гарним оформленням вашого класу, а саме класної дошки, 

    святковий настрій лише буде на висоті. Біля такого оформлення дошки можна сфотографуватися, можна щось додати своє.

    *****

    Літери для оформлення класної дошки 

    на свято 1 Вересня

    *****


    Як зробити 1 Вересня незабутнім. 

    7 крутих ідей вчителям

    Ловіть супер-ідеї, як зробити так, щоб День Знань запам’ятався і Вам і Вашим учням

    *****

    Написи для класу на 1 Вересня  

    "Здрастуй школо! Знову разом!"

    Оформлення для вашого класу в цей святковий день 1 Вересня. 

    Прикрасьте красиво класну дошку, додайте листочки стрічки, 

    і вийде дуже красива святкова фотозона для ваших діток

    і їх батьків.

    *****

    Перший урок у 1 класі. 

    Порадійте всі за нас, ми прийшли у перший клас

    *****

    Шкільний фотоквест на 1 Вересня 

    (інтерактивна цікава гра-презентація та шаблони квесту для друку)

    *****

    Цікава мега збірка сценаріїв Першого уроку 

    (з 1 по 11 клас). Частина 2

    Різні форми роботи: лекція, круглий стіл, урок-подорож, диспут, урок-гра тощо;

    Усі конспекти у текстовому форматі docx

    Збірка включає тільки авторські розробки.

    *****

    Цікава мега збірка сценаріїв Першого уроку 

    (з 1 по 11 клас)

    Різні форми роботи: лекція, круглий стіл, урок-подорож, диспут, урок-гра тощо;

    Усі конспекти у текстовому форматі docx

    Збірка включає тільки авторські розробки.

    *****

    Перший дзвоник–2020. 

    Важливі питання батьків, що хвилюють їх найбільше

    *****

    Сценарій першого дзвоника 

    «Знову свята радісні хвилини»

    *****

    Оформлення класу  на 1 Вересня 

    "Школо рідна двері відчиняй"

    Ілюстративний постер складається із десяти аркушів формату А-4 

    і дуже легко складається в єдине зображення.

    Матеріал стане яскравим та цікавим вітальним і 

    мотивуючим зображенням до першовересневих свят.

    *****

    Розклад уроків нашого класу 

    "Бджілки"

    Даний матеріал можливо ставе в нагоді вчителям 1 - 2 класів НУШ.

    Для оформлення куточка "Розклад уроків нашого класу Бджілки"



    Сподобалося? Поділіться з друзями!



    Категорія: Метод-кабінет / Класним керівникам / Сценарії свят

    На головну



    Залиште будь ласка свій коментар щоб ми знали що дана публікація цікава, та принесе свою користь для вас!
    Дякуємо!

    Шановний користувач нашого сайту.
    Ви зайшли на освітній сайт як незареєстрований користувач.
    Будь ласка
    Зареєструйтесь на сайті (1 хвилинка часу) або увійдіть під своїм іменем за допомогою кнопок соц-мережі Fb. Після реєстрації на нашому сайті, для вас будуть відкриті всі можливості сайту. Коментарі і повне право на всі категорії та інші функції.
    Информация
    Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.