• Популярні новинки

    Ваш кабінет


    Наша сторінка

    Зараз онлайн





    Збірка ценаріїв День Соборності України
    • 5-01-2020, 22:09
    • 18 920
    • 0


    Виховна година. Свято Єднання ( до Дня Соборності України )

    Мета:поглиблювати знання учнів з історії становлення і формування української держави; спонукати до самостійного вивчення історії свого народу; виховувати патріотичні почуття.

    (Слайд 2 )       

     Щасливі ми, що народилися на такій чудовій, багатій, мальовничій землі – на нашій славній Україні. Тут жили наші діди і прадіди, тут живуть наші батьки, тут корінь роду українського, що сягає сивої давнини…Немає життя без України, бо Україна – це мати, яку не вибирають, бо Україна – це доля, яка випадає раз на віку, бо Україна – це пісня, яка вічна на цій землі, бо Україна – це наше минуле, сьогодення і майбутнє.


    (Слайд 3 )
     

    Вишита колоссям і калиною
    Вигойдана співом солов’я.
    Звешся веселково Україною,
    Нене зачарована моя.

    (Слайд 4 )       

    «Народ живий, допоки жива його історична пам’ять. Багато століть Україну грабували, нищили , рвали на шматки , розділяли, прирікаючи на голод, біди, смерть.
    І у теперішній час, час повернення народові його історичної пам’яті, особливу роль повинно відігравати об’єктивне висвітлення історичних подій, що пов’язані із формуванням і становленням української держави.

      Одна з таких подій стала і стала поштовхом до щорічного відзначення дня, що об’єднав український народ у віковічному прагненні  жити в незалежній і єдиній Україні.

    Про який день йдеться дізнаємося, розгадавши кросворд.


    (Слайд  5  ) Вчитель зачитує запитання до кросворду. Учні - розгадують


    (Слайд  6  ) Зашифроване слово - соборність


    (Слайд  7  )


    ( Слайд 8 )

    • 22 січня 2017 року Україна святкує 98-річницю об’єднання своїх східних та західних земель.
    • День соборності України — свято України, що відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту воз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

      В 1917 році, після повалення царської влади, український народ, який довгий час був під гнітом російського царизму, утворив Українську Народну Республіку. Після перемоги буржуазно-демократичної революції в Австро-Угорщині, а також у результаті збройного повстання 1 листопада 1918 року у Львові та інших містах цього краю постала Західноукраїнська Народна Республіка. Утворений уряд ЗУНР у своїй зовнішній політиці на перше місце поставив питання державного об’єднання з Наддніпрянською Україною.


    (Слайд 9 ) 

      Проголошення злуки відбулося о 12 годині 22 січня 1919 року на Софіївській площі у Києві.
    Віднині воєдино зливаються, століттями відірвані одна від одної частини єдиної України – Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ , увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу”.

    (Слайд 10  ) 

      22 січня 1919 року сталася важлива подія в житті нашого народу – Акт Злуки двох Українських республік.

       Вперше за багато століть об’єдналися дві частини єдиної Української держави, об’єднався наш український народ, щоб разом у вільній країні відродити власну історію, рідну мову, багату духовну культуру, політично та економічно сильну державу. 

      Та не судилося в ті роки збутися мріям українських людей. Наші землі знову опинилися в кабалі тоталітарних держав. На довгі роки українцям заборонили навіть згадувати про День Соборності, щоб назавжди заглушити прагнення нашого народу до волі, до щасливого незалежного майбутнього. 

      Та не зумів і не зуміє ніхто зламати український народ, поставити його на коліна.

    (Слайд 11  )     

      У січні 1990 року, вперше за багато років заборон , з допомогою демократичних сил, було відзначено День Соборності України – 71 річницю від дня проголошення акта Злуки УНР і ЗУНР. 


    (Слайд  12  )     

      21 січня 1990 року між Києвом і Львовом був утворений «живий ланцюг» – «Українська хвиля». Тоді він з'єднав Київ та Львів руками 450 тис. людей і став подією, становлення Незалежності України. 

      Ця подія закріплювала у свідомості громадян ідею непорушної єдності українських земель, всього українського народу

       Мільйони українців вишикувалися у живий ланцюг від Києва до Львова як символ духовної єдності людей східних і західних земель України, як запорука існування єдиної, соборної України.


    (Слайд 13, )    

      Подібні «живі» ланцюги створювалися й в інших містах України.


    (Слайди 14, 15)     

       «Цьогоріч подія відбудеться вп'яте. Об 11-й годині збираємося з обох боків мосту Патона або біля станцій метро Лівобережна та Дружби народів. З собою мати купу синьо-жовтої символіки та патріотично розмальоване обличчя…») - так організовувались «живі» ланцюги. Особливістю акції 2012 стало те, що її учасники утворили 30-метровий державний прапор..


    (Слайди 16 - 21 )   

      Сьогодні , в незалежній Українській державі, ми вільно, відкрито, гордо відзначаємо День Соборності нашої країни. Ми маємо пишатися тим, що наша держава пережила часи лихоліть , мужньо перенесла і переносить найважчі випробовування, що Україна відродилася, виховала нові покоління закоханих у рідну землю лицарів правди і волі, які в дощ і в люті морози продовжують захищати незалежність та єдність нашої країни від сепаратистів та російських окупантів.


    (Слайд 21 )     

    Благословенний будь , мій краю.
    Моя земля, мій дивосвіт…
    Сьогодні вся Вкраїна відзначає
    День Злуки, день єднання первоцвіт.
    Будь-що нам плещуть недруги лукаві,
    Нехай їм грець і Бог їм є суддя.
    Моя країна в ореолі слави
    Святкує пам’яті своєї вороття!

    (Слайд 22  )
    Незалежність України дає можливість кожному з нас стати господарем своєї землі, а для того, щоб ним стати, потрібно, найперше, любити землю, віддавати їй розум, серце, душу, захищати її від ворогів. Що більше буде зроблено для розбудови чесної, демократичної, вільної держави сьогодні, то краще житимемо завтра, і будемо гідними називати себе українцями. Бо, як сказано в Біблії, «… хто шукає, той завжди знаходить, а хто вірить, тому по вірі його і воздається». Хай Бог допоможе нам здобути мир і творити своє майбутнє у вільній соборній державі.


    Відео «Свобода – вибір гідних»


    ( Слайд 23 )

















    День Соборності України Проголошення злуки було призначено на 12 годину 22 січня 1919 року, тобто першу річницю проголошення Четвертого універсалу про повну незалежність України.

    Історія свята Головні торжества проголошення злуки проходили на Софійській площі. Рівно о 12:00 годині розпочалася урочиста церемонія проголошення Акта злуки. На масовому вічі посол Західноукраїнської Народної Республіки Л. Цегельський передав грамоту Національної Ради «Про об'єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Великою Східною Україною» голові Директорії Володимиру Винниченку.

    22 січня 1919 року на Софійській площі пролунали такі слова: «Однинi воєдино вливаються століттями відiрванi одна від одної частини Єдиної України, Захiдноукраїнська Народна Республiка (Галичина, Буковина Угорська Русь) i Надднiпрянська Велика Україна. Здiйснилися вiковiчнi мрiї, якими жили, i за якi вмирали кращi сини України. Однинi є єдина, незалежна Українська Республіка».

    22 сiчня 1919 року на Софіївській площi, бiля пам’ятника гетьману Богдану Хмельницькому, у присутностi десяткiв тисяч киян лiдери УНР і повноважна делегація ЗУНР заявили про свiй непохитний намiр збудувати єдину соборну Українську державу.

    З раннього ранку мiсто набуло святкового вигляду. На будинках державних установ майорiли нацiональнi синьо-жовтi прапори, Софiївський майдан прикрашала трiумфальна арка зі старовинними гербами України і Галичини. День празднования Акта воссоединения. Январь 1919г.

    Подальші події Ті вікопомні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. У розмаї жовто –синіх знамен 22 січня 1990 року наші сучасники поєднали живим ланцюгом злуки Схід і Захід України.

    30 грудня 2011 року указом Президента України Віктора Януковича 22 січня було встановлено «Днем Соборності та Свободи України»

    Автор матеріалу: Бортнічук Тетяна

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    vihovna-godina_-svyato-yednannya-do-dnya-sobornost-ukrayini-.rar [36,68 Kb]
    (Придбали цей файл: 858)

    Виховний захід «День Соборності України»

    Мета: познайомити учнів з історією Дня соборності України; прищеплювати повагу до минулого Батьківщини; виховувати національну свідомість та почуття гідності бути громадянином України, любов до рідного краю, його історичного минулого і сучасності.

    Обладнання: музичні записи, національна символіка.

    Перебіг заходу

    I.    Організаційний момент

    II.   Основна частина

    Звучить лірична українська мелодія, на фоні якої говорить читець.

    Тобі, найкращая перлино

    Моїх розбуджених надій,

    Тобі, що звешся Україна

    І в цей життєвий буревій,

    Тобі, що постаті козачі

    Для нас змальовуєш щодня,

    Я шлю привіт й бажаю вдачі

    У сяйві радісного дня.

          (Б. Цибульский)

    Україна... Золота, чарівна сторона. Земля рясно уквітчана, зеленню закосичена. Скільки ніжних поетичних слів придумали люди, щоб висловити гарячу любов до краю, де народилися й живуть!

    У глибину століть сягає історія нашого народу. Україна має багате й славне минуле. Вона виплекала Запорозьку Січ, славетну Києво-Могилянську академію. Україна виколисала велетнів сили і духу — таких, як Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Сірко, Григорій Сковорода, Устим Кармелюк, Юрій Дрогобич, Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Михайло Грушевський... Цей перелік можна продовжити й іменами наших сучасників, які примножують славу нашої Батьківщини. І сьогодні ми святкуємо річницю проголошення Соборності нашої держави.

    ...Народилась Україна Нова,

    Небувала, чиста, як дитя,

    Україна Зоряної Мови,

    Україна Божого Буття!

    Україна казки і кохання.

    Та Держава, де щезає тлінь.

    Україна творчого повстання

    Для усіх безсмертних поколінь.

    Україно, вернуться до тебе —

    Матері, сторожові вогні,

    Ясні зорі і хмарини з неба,

    Козаки воскреслі і пісні.

    Прийдуть квіти і маленькі діти.

    Прийде казка і пташиний спів,

    Забринять у просторі сюїти

    Всіх дерзань і небувалих снів.

    Україно-Матінко! Воскресни!

    Тануть сни і котяться в імлу...

    І Софія — Мудрість Пречудесна

    Вже стоїть на Київськім Валу!

    Побратими, гляньте на руїни —

    То ж не прах, не камені прості!

    То в Руці Святої України

    Всесвіту Ворота Золоті!

                            (О. Бердник)

    Збулося довічне прагнення нашого народу. Збулося те, за що страждали і гинули, боролися і вболівали, для чого жили і працювали мільйони синів і дочок України — впродовж років, десятиліть, століть... Те, що було провідною зорею для геніїв її духу і що було їхнім непозбутнім болем і тяжкою мукою...

    Воскресний день настав!.. 1 грудня 1991 року народ України підтримав акт про незалежність. Слава Україні! Слава! Героям її — слава!

    До незалежності Україна йшла довгим, тяжким і жертовним шляхом, дорого за неї заплатила. За нею — і трагічні, і героїчні сторінки історії нашого народу.

    Благослови і вознеси

    Болючу правду України,

    Що йде від чистої роси,

    Що йде від чистої сльози —

    Не тільки смуток і руїни.

    ...І незнищенність України,

    Народе рідний, вознеси!

                            (Д. Кочугур)

    Вже скільки закривавлених століть

    Тебе, Вкраїно, імені лишали...

    Заходять хлопці та дівчата, убрані в національні костюми.

    Українка

    Любіть Україну, як сонце любіть,

    Як вітер і трави і води.

    В годину щасливу і в радості мить,

    Любіть у годину негоди.

    Українець

    Яка ж вона довга в століття, у цілі віки,

    Година негоди, що люд український гнітила.

    Із сивої пам’яті сміло ідуть козаки,

    А шаблі — мов блискавка, сині жупани — мов крила.

    Козак

    До звука звук, струна струні одвітна,

    А всі — одвітні серцю Кобзаря,

    А вже козацьке військо маком квітне

    І спалахнула Хортиці зоря.

    Ці звуки, звуки золото-тривожні,

    Закличний марш: агей, козацтво, в путь.

    І, як струна, душа правдива кожна,

    З глибин історії, вони ідуть, ідуть.

    Гей долиною, гей широкою козаки ідуть.

    Виконується пісня «Ой на горі та й женці жнуть».

    Українець

    Пам’ятаймо, чиї ми сини,

    Коли будні на серці чи свято,

    Знову бачиться з давнини

    Україна — зажурена мати.

    І зруйнована бачиться Січ,

    Де мій пращур лежить серед поля,

    А йому похилилась до віч

    Україна, немов Тополя.

    З’являється в жалобі Мати-Україна.

    Україна

    Сину, сину... А він мовчить...

    Сину, сину, скажи що-небудь...

    Жовте листя на вітах тремтить,

    І летять журавлі у небо.

    Українка

    Затуляли чужинці в обіймах наш рот,

    І перевертні кривдили зраджену мову,

    Вилив душу в пісні український народ,

    І живе мій народ у співучому слові.

    Виконується українська народна пісня.

    В підвалинах української державності — і століття боротьби наших предків, і символізована насамперед в іменах Шевченка і Франка титанічна робота великих просвітителів народного духу, і сама душа українського народу.

    Ми Українці від Тараса,

    Мазепи й Сковороди...

    Було сліз більше, ніж води.

    Нас голодом не раз морили,

    І в очі населяли страх.

    Ой наші мовчазні могили:

    Куди не глянь — по всіх світах....

    Не судилося Україні вибороти незалежність у 1917 році, коли впали мури російської темниці і, здавалося, невольниця Воля усміхнеться всім народам. Держава проіснувала недовго. Вистояти не було сили. В боротьбі за волю славні сини України віддали найдорожче — життя... Та народ пам’ятає своїх лицарів і слава про них не вмре, не поляже...

    Виконуються пісні «Повіяв вітер степовий», «Гей ви, стрільці січовії».

    Терези історії переважили в сторону зла... Наша Україна випила повну чашу концтабірного соціалізму. За 70 років існування УРСР через концтабори, в’язниці і заслання пройшли мільйони українських громадян. На розправу катам було віддано цвіт української інтелігенції... Голод спустошив міста і села України...

    Соловки, Сибіри, Маґадани...

    Вороги народу, де ваш лік?

    На душі на думці — скрізь кайдани

    Тридцять сьомий розпроклятий рік.

    Так мало непогорблених прямих,

    Окрилених високою метою.

    І хто нас визволить од нас самих,

    Від страху перед правдою святою?

    Народе мій, до тебе я ще верну,

    Як в смерті обернуся до життя.

    Своїм стражденним і незлим обличчям

    Я, син, тобі доземно уклонюсь.

    Тож встаньмо, браття, в цю урочу мить:

    Внесіте прапор вільної Держави!

    Степів таврійських і карпатських гір

    З’єднався колір синій і жовтавий.

    Гей, недругам усім наперекір —

    Внесіте прапор вільної Держави!

    Ганьбив наш прапор зловорожий гнів,

    Його полотна в попелі лежали...

    Але він знов, як день новий, розцвів.

    Внесіте прапор вільної Держави!

    Повірмо в те, що нас вже не збороть,

    І долучаймось до добра і слави.

    Хай будуть з нами Правда і Господь —

    Внесіте прапор вільної Держави!

                                        (В. Крищенко)

    В зал урочисто вноситься державний прапор України. Виконується гімн.

    Виходять дівчинка і хлопчик з хлібом-сіллю на рушнику.

    Дівчинка

    Хліб-сіль на рушнику несу,

    Любов несу всесвітню.

    Люблю людей я над усе,

    Як люблять землю рідну.

    Прийміть цей хліб,

    Як символ достатку і життя.

    Хлопчик

    Даруєм хліб на рушнику —

    І ніби між серцями сонце сходить,

    Таке ясне, неначе згода

    Між двох людей і між народів.

    Дівчинка

    Даруєм хліб на рушнику

    На доброту і на взаємність,

    І відстані найдальші меншають,

    І радісніше жити на віку.

    Хлопчик

    Допоки хліб — допоки світ,

    З ним щастя і великі справи.

    Подоба в нього від землі,

    А суть — од правди.

    Між лавок і фальшивих од,

    Між порнографії і страху

    Він виросте — новий народ

    Що за Вкраїною на плаху.

    Він буде добре знати шлях,

    Яким ішла його Вкраїна:

    Де був капкан, де злоби цвях,

    А де насилля і руїна.

    Він гляне — Богом із висот — навпіл.

    Сурово й пильно гляне,

    Мій гордий праведний народ,

    Який зненавидить кайдани,

    Який над все поставить честь

    Свою і славу України...

    Під синім небом України

    Зазолотилися жита,

    У чуйнім серці воєдино

    З’єдналась палітра та,

    Бо ще дано нам споконвіку —

    Душею, що не любить крику,

    Єднати землю й небеса.

    Дай нам, Боже, сили і снаги,

    Щоб цвіли Дніпровські береги,

    Щоб жили гуртом, не поодинці

    На землі щасливі українці.

    Я на рідній мові друзям щастя зичу,

    Хай добро хлібину кожному несе.

    У гостинну хату щиро всіх покличу,

    І вони, я певен, зрозуміють все.

    І вони, я певен зрозуміють слово,

    Де вкраїнська мова пахне барвінково,

    Де вкраїнська пісня розправля крило.

    III. Підсумок заходу

    Ведучий. Україна може вижити і повинна вижити і — насамперед завдяки її культурі. Бо це — єдиний посланець душі України, її людська і творча суть. Час минає, а все, що талановито закарбовано у слові, залишається з нами і залишиться після нас. Утверджуймо Україну Духу, Україну Розуму, Україну Серця — навіки, до нескінченності, — на Радість Світам!

    Звучить пісня «Роде наш красний»

    Моя єдина Україна. Загальношкільний захід до Дня соборності України

    Категорія: сценарії до Дня соборності України

    Опубліковано: Вівторок, 14 січня 2014, 16:32

    Перегляди: 4446

    Святково прибрана зала. - На заднику в центрі - прапор і герб, зверху зліва – направо - вінок зі стрічками.

    - На авансцені - стіл накритий вишитим рушником, на рушнику - сніп з колосків, гроно калини

    - У центрі - журнальний стіл накритий вишитим рушником, на якому - ікебана з волошок та колосків.

    Звучать фанфари

    Ведуча:

    Тобі, Україно, мій мужній народе,

    Складаю я пісню святої свободи.

    Усі мої сили і душу широку

    Й життя я віддам до останнього кроку,

    Аби ти щаслива була, Україно -

    Моя Батьківщино!

    Звучить «Козацький марш» Є. Адамцевича

    Зі словом до присутніх звертається директор школи 

    Шановне зібрання! День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київ сою Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібрані було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки. Шановні земляки, урочисте зібрання, приурочене Дню Соборності України оголошуються відкритими.

    Звучить гімн України.

    На сцену виходять ведучі:

    Ведучі:

    1 – Велична і свята, моя ти Україно,

    Лише тобі карать нас і судить

    Нам берегти тебе, Соборну і єдину

    І нам твою історію творить!

    2 – Рідна матір, Україно!

    Подивись, твої сини

    Вже посіяли Свободу,

    Вже колосяться лани.

    Ті, із кого кепкували,

    Насміхались, як могли,

    Знов народом гордим стали,

    Більш вони вже не хохли,

    Не лакузи, не примари,

    А герої та борці

    1 – Маєм сонце, маєм море,

    Маєм Київ і Дніпро,

    Маєм землю неозору,

    На якій росте добро.

    Синьо-жовтий прапор маєм

    Й Володимирський тризуб,

    Дон і Сян їх обіймають.

    Ми – народ - великолюб.

    2 – Боже-Отче всемогутній,

    Захисти коханий край!

    Дай нам вийти у майбутнє, 

    Мужність і сміливість дай!

    Захисти нас від свавільних

    Хижаків, жорстоких, злих,

    Захисти від божевільних,

    Від Чорнобилів нових!

    1 – Хай собори на руїні

    Стануть там, де Ти прорік.

    Незалежній Україні – 

    (Діти в залі разом з ведучими)

    Разом – Слава нині і повік!

    Виконується «Козацький танець» у виконанні зразкового дитячого хореографічного ансамблю «Вікторія» Ладижинської ДМШ

    Слово надається голові села Громову В. С. та директору сільського краєзнавчого музею Заріцькому А. С.

    Ведучий – Я співаю про тебе, прекрасна країно

    Де хлібами духмяними вкриті поля

    І про шлях твій до волі, моя Україно,

    Незалежна та славна слов’янська земля.!

    Звучить «Пісня про Україну» у виконанні Гандзюк Юлії та Зінченко Валентини.

    Ведучий 1 – Рідна земле моя,

    Я листок твій зелений,

    Пісня в шелесті трав,

    Промінь сонця в росі.

    Я з грудей твоїх п’ю,

    Україно, натхнення,

    Я спішу до землі,

    Що цвіте у красі.

    Ведучий 2 – Скільки світлих доріг

    Ти для мене відкрила,

    До високих зірок у широкі поля,

    У мені твоя кров,

    У мені твоя сила-

    Найдорожча з усіх

    Рідна земле моя! 


    Звучить пісня «Вкраїнська зоряна земля». Солістка Абдінова Нурай.

    Ведучий 1– Моя Україна – широкі простори,

    Поля і левади, долини і гори,

    Молитва і пісня, і слово натхнення,

    Наш труд і талант,

    Україно, для тебе.

    Ведучий 2– Ми вірим в майбутнє твоє, Україно!

    Говорять сьогодні дорослі й малі

    Бо ти в нас – найкраща, бо ти в нас єдина,

    Немає такої, як ти ,на землі.

    Ведучий 1- Молюсь за тебе, Україно,

    Молюсь за тебе кожен час,

    Бо ти у нас одна-єдина,-

    Писав в своїх віршах Тарас

    «Молюсь, - казав він,- щоб у тебе

    Не було між людьми війни

    Щоб завжди було чисте небо

    На нашій стомленій землі».

    Щоб завше у садку смерека

    Весняним квітом під вікном цвіла

    І прилітали з вирію лелеки,

    Щоб гомін хвиль послухати Дніпра!

    Ведучий 2 - Слава нашій Україні, невмируща слава. 

    Стійте струнко, в цю хвилину лине Гімн держави.

    Захід, присвячений Дню Соборності України вважається закритим.

    Звучить Гімн України.

    Автор матеріалу: Бегім Наталія

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    vihovniy-zahd-den-sobornost-ukrayini.rar [23,44 Kb]
    (Придбали цей файл: 293)

    Година спілкування Ми - в соборній Україні!

    Тема. Ми в соборній Україні

    Мета: поглибити знання учнів про історичне минуле нашої держави; формувати національну свідомість школярів, розвивати увагу, пам’ять, декламаторські здібності; виховувати патріотів рідної держави.

    Обладнання: презентація «Я люблю Україну», фонограми пісень, присвячених Україні, вислови про Україну, про рідний край, портрети історичних діячів, історичні документи, фотографії.

    Форма: година спілкування

    Буває часом сліпну від краси.

    Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,

    Оці степи, це небо, ці ліси,

    Усе так гарно, чисто, незрадливо,

    Усе як є - дорога, явори,

    Усе моє, все зветься Україна.

    Ліна Костенко.

    Перебіг заходу

    І. Організаційний момент.

    ІІ. Основна частина.

    Робота над епіграфом, презентацією.

    - Як ви розумієте слова Ліни Костенко?

    Перегляд презентації «Я люблю Україну».

    Вправа-рефлексія.

    - Які почуття у вас виникли під час перегляду презентації, читання поезії Ліни

    Костенко?

    - Намалюйте у зошитах свої почуття.

    Вихователь. Яка ж багата, розмаїта наша Україна: Схід, Захід, Південь, Північ. Міста, їх архітектура, їх традиції... Але всі вони - українські. Усі ми різні, але всі ми - УКРАЇНЦІ! Любити Україну, знати нашу історію, шанувати українські традиції - наш обов'язок. Сьогодні я хотіла поговорити з вами про непростий шлях України до єднання та незалежності.

    Бесіда:

    - Що ви знаєте про минуле своєї країни?

    - Як ви розумієте слово «соборність»?

    Гра «Хто більше і швидше?»

    - Доберіть до слова соборність синоніми. Хто більше випише слів, той виграє.

    - Зачитуємо синоніми, а хто не написав – дописує.

    - А що означає «соборна Україна»?

    Отже, тема нашої виховної : «Ми - в соборній Україні».

    Вихователь. Ідея єдності українських земель, соборності України сягає глибини віків. Збирання південно-руських земель було пріоритетним напрямком внутрішньої політики київських князів Олега та Ігоря, Святослава та Володимира Великого, Ярослава Мудрого. Протягом віків втіленням ідеї соборності України займалися гетьмани України: Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик.

    У ХІХ ст.. боротьба за незалежність продовжувалася. У 1917 р. революція у Росії знищила царат, і українці, поряд з іншими народами, отримали історичний шанс відновити власну державність. У квітні 1918 р. на теренах Наддніпрянщини постала Українська Народна Республіка. У листопаді 1918 р. постала нова держава – Західно-Українська Республіка. 1 грудня підписано попередній договір про об’єднання, а 22 січня 1919 року об’єдналась з УНР в єдину соборну Українську Народну Республіку.

    Отже, віковічні мрії українського народу здійснились – Україна встала з колін і на повен голос заявила про себе.

    Як відбувалося проголошення Акту Злуки, розкажуть ваші однокласники.

    Повідомлення учнів ( демонстрація фотографій, документів в ході розповіді).

    Учень 1. Стоїть морозний день, дерева вкриті інеєм. З самого ранку місто має святковий вигляд. Скрізь національні прапори і транспаранти. На балконах будинків розвішано килими й полотна з яскравими українськими малюнками. Особливо гарно задекоровано Софійську площу та сусідні вулиці. З-поміж них вирізняються будинок, де міститься центральна контора телеграфу, та дім Київського губернського земства. Тут на балконах портрети і погруддя Тараса Шевченка, прибрані національними стрічками, а також прапори. На Тріумфальній арці при вході з Володимирської вулиці до Софійської площі старовинні герби

    Східної України і Галичини. По всьому майдані на стовпах - герби чи не всіх українських губерній і плакати.

    Учень 2. Об одинадцятій ранку під звуки музики почали йти сюди українські піхотні частини, артилерія та самострільні команди, котрі стали стіною з усіх чотирьох боків площі. За військом рушили люди, зібралася велика кількість народу, заповнила всю площу й сусідні вулиці. Чимало з присутніх були на деревах, щоб звідти краще побачити дійство.

    Учень 3. Розміщенням делегацій та всім церемоніалом свята завідував артист Микола Садовський. Незабаром поперед війська стали нові шеренги з учнів, котрі в супроводі вчителів прийшли з національними прапорами і плакатами. Із численних делегацій, що прибули на урочистості, першими з'явилися службовці залізниць з великим транспарантом, на якому було написано: "Слава українським Героям!". Потім надійшли делегації від міністерств та інших установ, були хресні ходи з усіх київських церков.

    Учень 4. Духовенство зібралося у Софійському соборі на Службу Божу. Її правив єпископ черкаський Назарій. На майдані стає дедалі тісніше. Займають свої місця члени Галицької делегації, урядовці з головою Ради Міністрів Володимиром Чехівським, делегати Трудового Конгресу, представники Національного Союзу, найвищі цивільні та військові достойники, закордонні дипломати.

    Учень 5. О дванадцятій під урочисті звуки дзвонів з Мазепинської дзвіниці й інших церков та гук гармат з Печерська із Софійського собору виходить на площу і стає навколо збудованого там аналою духовенство з хоругвами. У церковній процесії архієпископ катеринославський Агапіт і єпископи: мінський Георгій, вінницький Амвросій, черкаський Назарій, канівський Василь, уманський Дмитрій.

    Учень 6. У тиші, що запала на якусь хвилину, здалеку почулися поклики «Слава!» на честь членів Директорії, котрі під'їжджали на автомобілях. Військовий оркестр грає Національний Гімн. Настає найурочистіший момент свята. Акт Соборності розпочав своїм привітанням представник Української Національної Ради, голова Галицької делегації Лев Бачинський, а Лонгин Цегельский зачитав заяву Президії Української Національної Ради і Державного Секретаріату про волю ЗУНР об'єднатися в одну Українську соборну державу. Цю заяву всі учасники сприйняли довготривалими оплесками.

    Учень 7. Промовляв голова Директорії Володимир Винниченко, а професор Федір Швець виголосив текст Універсалу Соборності. Після цього архієпископ Агапіт відслужив з духовенством молебень у намірах українського народу й Української держави. Відбувся військовий парад галицького легіону Січових Стрільців, якими командував полковник Євген Коновалець. Наступного дня почав роботу Трудовий Конгрес. Першим на порядку денному було прийняття Акту Соборності, і на знак цілковитої згоди депутати повставали з місць, аплодуючи.

    Гра « Відгадай історичну постать»

    На дошці розвішені портрети історичних діячів, підпишіть кожен портрет ( С.Бандера, М.Грушевський, В.Винниченко, С.Петлюра, Т.Шевченко, Б.Хмельницький, Л.Кравчук).

    Еврестична бесіда:

    - Яке значення має Акт Злуки?

    - Чого нас вчить історія?

    Вихователь. Об'єднавча акція 1919 року залишила глибинний слід в історичній пам'яті українського народу. Свідченням того стали січневі події 1939 року у Карпатській Україні - перше офіційне святкування свята Соборності, а також січневі події 1990 року, коли були з’єднані живим людським ланцюгом Київ і Львів, Схід і Захід України.

    Конкурс «Кращий декламатор»

    - Пригадайте поезії, присвячені Україні.

    - Вибираємо учасників-читців, решта – журі.

    - Колективне читання поезії «Любіть Україну».

    ІІІ. Підсумок заходу.

    Бесіда

    - Про що ви сьогодні дізналися?

    - Які почуття викликали у вас ці відомості?

    - Що символізує День соборності України?

    Вихователь. Територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо усвідомлювати, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. Відродження Батьківщини – це єдність наших душ, воскресіння духовності, культури, мови.

    Зі святом Соборності вас, УКРАЇНЦІ!

    Автор матеріалу: Соловей Мар'яна

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    godina-splkuvannya-mi-v-soborny-ukrayin.rar [19,7 Kb]
    (Придбали цей файл: 317)

    "Україна - соборна країна" 

    Сценарій виховного заходу, 

    присвяченого Дню Соборності України


    Мета: виховання національної свідомості учнів i людської гiдностi, відродження паросткiв духовностi, формування рис громадянина української держави; поглиблення знань про iсторичний факт злуки українського народу, його значення; пробудження iнтересу до поглибленого вивчення iсторiї та культурних надбань українського народу; виховання глибокої поваги та любовi до Батькiвщини.


    Захід в класі, прикрашеному українською атрибутикою.

    На дошці розміщено державні символи України.


    Ведучий. Дорогіучні! Сьогодні в нас велике свято – День Соборності України, свято рідного краю, свято  нашої держави.


    Ведуча. Ми пишаємося, щоми – українці, а наша Вітчизна —Україна.


    На сцену виходять учні в національному одязі.


    Учениця 1.

    Народилась Україна Нова,

    Небувала, чиста, як дитя,

    Україна Зоряної Мови,

    Україна Божого Буття!

    Україна казки і кохання.

    Та Держава, де щезає тлінь.

    Україна творчого повстання

    Для усіх безсмертних поколінь.


    Учениця 2

    Нехай же лине добре слово,

    Звучить так щиро і вагомо

    Про нашу неньку-Україну,

    Найкращу, дорогу, єдину!


    Ведучий. Життя іде. Дорослішають діти, сивіють матері – такий закон життя. Та ніколи не старітиме наша квітуча українська земля.


    Учениця 3.Україна –рідний край, земля з багатовіковою історією, мальовничою природою, чарівною піснею, працелюбними, мудрими й талановитими людьми.


    Учениця 1.Ми горді зватися українцями. Поклик рідної землі завжди відчували наші прадіди й діди, ті, хто живе в Україні, і ті, кого доля закинула на чужину. І де б не був українець, захвилюється аж до сліз, почувши рідне слово, рідну українську пісню.



    Пісня «_Пісня «Боже, я молюсь за Україну»

    Сценка 

    На сцені з 'являється мати - Україна і троє синів

    Диктор. Давно-давно жила жінка і було у неї три сини.

    Росли вони чесними, сміливими, дуже любили свою матусю,

    Готові були віддати за неї своє життя.

    Син 1. Мамо, піду я межи люди, подивлюся світ.

    Україна. Ну, що ж, сину, іди, та пам'ятай рідну домівку, а на згадку візьми золоту корону, з трьома промінцями. Хай в далекому краї зігріває вона тебе. 

    Диктор. Минув час, син став князем і дали йому ім'я Тризуб, а знак, що дала йому мати назвали гербом.

    Син 2. Пустіть, мамо, мене світ подивитися.

    Україна. Візьми, сину, в дорогу жовто-блакитний одяг і своїми ділами прославляй матір. 

    Диктор. Одержав син імення - Прапор.А там, де був наймолодший син завжди лунала дзвінкоголоса пісня.

    Україна. Подарую, я тобі, сину, соловейків голос.

    Диктор. І одержав син за свій голос і величний спів  ім'я – Гімн.

    Син 1.Знак країни головний –

    Це тризубець золотий. 

    Він – як сонце в небі синім, 

    В ньому слава, в ньому сила, 

    В нім священне слово «воля», 

    Що рятує від недолі. 


    Син 2.Синьо-жовтий прапор України –

    Це безхмарне небо, синє-синє, 

    А під небом золотіє нива, 

    І народ – і вільний, і щасливий. 



    Син 3.Лине пісня незабутня, 

    Горда, величава. 

    В ній – надія на майбутнє, 

    України слава. 

    До нових здобутків кличе 

    Пісня Україну, 

    А зовуть її велично 

    Всі Державним Гімном.


    Звучить Державний Гімн України.

    Вчитель:  Україна... Скільки у цьому слові любові, тепла, ніжності. Україна – це безкраї простори, мальовнича природа, золоті ниви пшениці, ліси, моря, та ріки. Україна – це квітучі сади, стежина до хати, шепіт вітру і шелест дощу, спів птахів і рожева мальва під вікном. Україна – це росяні світанки, зоряне небо. Краса нашого краю вражає, захоплює, чарує.  

    Давайте складемо тематичну «павутинку» до слова Батьківщина. І до слова Україна.

    Батьківщина – найдорожча, найкраща, наймиліша, найсвітліша, найрідніша

    Україна – суверенна, демократична, незалежна, соціальна, правова.

    Чарівна і прекрасна наша Україна. А скільки ж в неї міст! (учень та учениця біля карти України, в руках кольорові олівці)

               Учень5:  Мов дивна мапа олівці. Червоний – місто Чернівці!

       Учениця 6: Оранжевий  - Одеса-мама, хоч кольорів там ціла гамма!

    Учень 7:   Нас кличе жовтий без утоми до себе в гості у Житомир!

    Учениця 8: Як на ланах зеленее збіжжя, зеленее місто Запоріжжя!

                Учень 9: А старовинний Борислав блакитну назву нам прислав!

           Разом: Всі кольори запам’ятати поможуть вам міста малята!

       Вчитель: На долю нашого народу випало багато героїчного і водночас трагічного. Здавна земля наша була ласим куснем для сусідів. Історія України - це історія народу, який протягом багатьох століть боровся за свою незалежність та єдність. Ідея єдності нашої держави була однією з найзаповітніших мрій українців. 22 січня 1919 року в Київі було урочисто проголошено Універсал соборності, в якому говорилось про те. що однині воєдино об’єднаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України, Західна та Східна. Тепер є єдина, незалежна Українська республіка. Слово соборність включає у себе єдність і згуртованість. І от 22 січня ми відзначаємо День соборності України. Це надзвичайно важлива дата в історії нашої держави. Тепер Україна – одна з найбільших Європейських держав, її площа – 604 тисячі квадратних кілометрів, на ній проживає понад110 національностей, і всі є громадянами України, які творять сьогодення своєї країни. Отже складаючи павутинку ми сказали, що  Україна соціальна, незалежна, демократична, правова, суверенна, а тепер додамо – СОБОРНА.

    Учень7 :Соборна Україна нині незалежна, як квітка синьо-жовта розцвіла.

                         І не згубилася людська любов безмежна до України - неньки і її буття,

            Що упродовж віків нам мрію дарувала й снагу іти до вільного життя.

    Учениця 8:  Буває часом сліпну від краси, спинюсь, не тямлю, що воно за диво, 

                          Оці степи, це небо, ці ліси, усе так гарно, чисто, незрадливо,

                          Усе, є – дорога, явори усе моє – все зветься Україна!

    Учень 9.                 Не вір у те щастя,  що десь в чужині, 
    Хоч і зове, і кличе,

    На світі є Україна одна –

    Там журавлі курличуть.

    Я україночка від роду, 
    Землі цієї я краплинка.

      Я – доля рідного народу 
    Його дитина – українка.

             Учитель: Батьківщина – це також наша культура.  Варто знати, що ніщо так не єднає людей, як пісня. Українська пісня вливає в наші серця ніжність та любов, проростає в них паростками добра і краси. А також українську культуру важко уявити без гуморесок:

    1. Скільки учнів у вашому класі?
      —  З учителькою — тридцять п'ять.
      —  Отже, без неї тридцять чотири!
      —   Е,   ні!  Без  учительки  в  класі  не залишиться жодної душі!
    2. Петро біля дошки розв’язував задачу. Довго пихтів, чухав потилицю і нарешті за допомогою вчительки розв’язав.
      —    Гаразд, — сказала вчителька— ставлю тобі авансом «три»!
      —    А в получку буде «пара»! — прокоментував з останньої парти Сашко.
    3. Вчителька на осінь дітям стала натякати. А коли в саду найкраще яблука зривати? И хлопчисько, що все знає відповв з-за парти: Як прив’зана собака. І немає варти.

    учитель. І ось 22 січня 1919 року злилися століттями відірвані одна від одної частини єдиної України. 


    Учитель . Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Виголошення соборницької ідеї стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності.

       Київські видання друкували численні статті, інформації, інтерв'ю, присвячені об'єднанню українських республік.

          І ось настав день, за який українці боролись упродовж багатьох століть. Уранці 22 січня біля святої Софії було велелюдно. Вхід з Володимирської вулиці прикрашала тріумфальна арка з гербами історичних земель України. Під звуки оркестру крокували військові підрозділи.

    «Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України - Галичина,   Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна - в одну Велику Україну...

       Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогуоб'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу».

    З того часу вже стали марними спроби наново поставити той штучний кордон. І в цьомувелика заслуга творців Акту Соборності 22 січня 1919 року.

         Таким чином, вперше за шістсот років був зроблений серйозний крок до об'єднаннябільшості етнічних українських земель в єдину державу.

          Ось як описував ті події один із учасників: «Живий ланцюг справив на мене неповторневраження. Народ був у надзвичайному піднесенні, навкруги дзвеніли патріотичні пісні.Раз у раз лунали здравиці на честь українського народу. Над головами у височині витавдух свободи».

           День Соборності України почали відзначати на державному рівні з 1999 року, коли бувпідписаний відповідний Указ Президента України. Згідно з цим документом 22 січня -день, коли був проголошений в 1919 році Акт Злуки, встановлено Днем СоборностіУкраїни.

    Давайте й ми з вами зараз об'єднаймося у так званий "ланцюг".



    Вчитель . Цей день увійшов до національного календаря як велике державне свято - День Соборності України


    Вчитель: Ми маємо розуміти, що лише в єдності дій та соборності душ  можемо досягти величної мети – побудувати економічно й духовно багату, вільну й демократичну Україну, якою пишатимуться наші нащадки.

             Учень 11. Україно, соборна державо,

                               Сонцесяйна колиско моя,

                                Ні, не вмерла й не вмре твоя слава,

                               Завойована в чесних боях. 

                       Я вірю, що дух твій ніколи не згасне.

                      Ти совість народу, незгасна зоря,

                      Живи й процвітай, Україно моя,

                       Для миру, для щастя, любові й добра


    Учень і учениця на сцені, в руках дівчини вінок.

    Учень7:    Молюсь за тебе, Україно, 

                         Молюсь за тебе кожен час,

                         Бо ти у нас одна – єдина,

                        Писав в своїх віршах Тарас.

                        Молюсь, - казав він, щоб у тебе 

             Не було між людьми війни

                       Щоб завжди було небо чисте на нашій стомленій землі,

                       Щоб завше у садку смерека

                       Весняним квітом під вікном цвіла

                       І прилітали з вірою лелеки, 

       Щоб гомін хвиль послухати Дніпра.

    Учениця10: Сплету із квітів я  і сонечка вінок. Я прикрашу віночок жовтою стрічкою – бо жовтий  це колір хлібного лану – символ мирної праці і достатку.  А блакитна… Блакитна стрічка – це символ неба.(Пауза) Мирного неба  над МОЄЮ Україною!


    Вчитель: Наше свято підійшло до кінця. Щиро бажаємо вам міцного здоров’я, щастя, добра, миру, злагоди і глибокої віри у щасливе майбутнє України! А зараз кожен з вас розмістить навколо карти України  сердечка щоб наша Батьківщина була захищена любов ю, наших сердець.

    Й не забуваймо слова В.Симоненка:

    Любіть Україну, як сонце, любіть,
    як вітер, і трави, і води…
    В годину щасливу і в радості мить,
    любіть у годину негоди. 

    Любіть Україну у сні й наяву,
    вишневу свою Україну,
    Красу її, вічно живу і нову,
    і мову її солов'їну.

    Між братніх народів, мов садом рясним,
    сіяє вона над віками…
    Любіть Україну всім серцем своїм
    і всіми своїми ділами.

    Для нас вона в світі єдина, одна
    в просторів солодкому чарі…
    Вона у зірках, і у вербах вона,
    і в кожному серця ударі,

    Любіть у труді, у коханні, у бою,
    як пісню, що лине зорею…

      Всім серцем любіть Україну свою —
    і вічні ми будемо з нею!


    Автор матеріалу: Забунова Тетяна

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    do-dnya-sobornost-ukrayina-soborna-krayina.rar [23,44 Kb]
    (Придбали цей файл: 271)

    Літературно-музична композиція історичного характеру до Дня Соборності України.



    ПЛАН-КОНСПЕКТ ПОЗАКЛАСНОГО ЗАХОДУ на тему «День Соборності України»

    Мета: виховувати нацiональну свiдомість учнiв, людську гiдність, глибоку повагу та любов до Батьківщини; формувати риси громадянина української держави; поглиблювати знання про iсторичний факт злуки українського народу, його значення; пробуджувати iнтерес до поглибленого вивчення iсторiї та культурних надбань українського народу; виховання глибокої поваги та любовi до рідної країни.

    Обладнання: державна символіка, Конституція України, мультимедійний проектор.

    Форма проведенняконцертна програма.

    Місце проведення: клуб санаторія «Люстдорф».

    Час проведення: 45 хвилин.



    Хід заходу

    І. Вступна частина. 

    Веду?чий 1. Доброго дня, шановні пані та панове! (Слайди №1-2)

    Сьогодні  «День Соборності України». Майже 100 рокiв тому це слово було вписане в iсторiю українського народу, але святковим днем українського календаря воно стало тiльки вiд недавна. Лише за умов державотворчих процесiв в Українi цей день набув своєї чинностi. Так трапилось, що на протязi багатьох столiть iсторичного розвитку Україна не мала власної державностi i єдиної територiї. Українськi землi належали багатьом державам: найбiльше Росiї, Литвi, Угорщинi, Речi Посполитiй, згодом Румунiї, Чехословаччинi.

    Саме сьогодні, в цей час, ми маємо, як ніколи, проявити свою любов до рідної Вітчизни. Саме сьогодні, коли керівництво «дружнього народу» розпочало неоголошену війну проти волі, незалежності українців. Зараз нашій країні як ніколи потрібно бути єдиною та згуртованою. На цілісність нашої держави посягнули вороги і багато наших земляків на сьогодні мобілізовано до лав українського війська. Вони з честю відвойовують та захищають кордони нашої держави, борються за її єдність та цілісність. 

    • Чому знову і знову ми повертаємося до історії та сьогодення нашої країни? (Щоб краще знати її історію та сьогодення,щоб бути активними будівниками суверенної української держави).

    ІІ. Основна частина.

    Веду?чий 2. 

    «Свою Україну любіть, 

    Любіть її... Во время люте, 

    В останню тяжкую минуту 

    За неї Господа моліть».

                          Т.Шевченко (Слайд №3)

    Веду?чий 3. Україна – це земля, де ми народилися і живемо, де живуть наші батьки, де жили наші предки. Це наша мати – Батьківщина. В кожного одна Вітчизна і кожен має любити її.

    • Що для вас є Україна? (Це наша земля,  рідний край, родина, дорога до школи, наша вулиця, місто, зелені ліси і долини, степи і гори, все, що рідне і близьке нам) 

    Складною і бурхливою була доля України. Топталися по ній орди чужинців, ворожі пазурі роздирали її тіло. Але Україна вистояла і сьогодні є єдиною, соборною і незалежною.

    Ідея соборності бере свій початок від об'єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків її практичним втіленням займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У ХVIIІ — початку ХХ ст., коли українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Московією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях кращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтереси Україні була вкрай важливою територіальна єдність.  (Слайд №4)

    Веду?чий 4.Щороку 22 січня український народ із вдячністю згадує тих героїв, які словом і багнетом намагалися відродити незалежну соборну українську державу. 

    • А що означає слово соборна?  (Об’єднана, згуртована, нероздільна) 

    Соборність включає у себе єдність і згуртованість. Це поняття з’явилось у нашому науковому і політичному лексиконі порівняно недавно. Воно не є явищем суто українським. Слово соборність означає, по-перше, об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території. По-друге, духовну консолідацію всього населення країни, єдність усіх її громадян, незалежно від їхньої національності.   

    Ідея всеукраїнської єдності формувалися ще з часів Київської Русі, Галицько-Волинської держави, визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького, Гетьманщини.

    Веду?чий 5. Реалізувалась ця мрія внаслідок революційних виступів українців у 1917року.

    • 7 листопада 1917 р. була проголошена Українська Народна Республіка, до складу якої увійшло 9 українських губерній. Під впливом цих подій в жовтні 1918 р. у Львові представники західноукраїнських політичних партій створили Українську Національну Раду, а 19 жовтня того ж року було проголошено утворення Західноукраїнської Народної Республіки. Відтоді між урядами УНР і ЗУНР велися переговори про втілення ідеї соборності. На жаль, дві роз’єднані держави не могли існувати як єдиний політичний, економічний організм, цьому заважали певні причини. Не зважаючи на перешкоди, народ України не полишав прагнення до об’єднання всіх українських земель. (Слайд №5)

    1 грудня 1918 р. У Фастові був підписаний «Передвступний договір» про об'єднання УНР і ЗУНР, у якому було заявлено про непохитний намір в найкоротший строк створити єдину державу.

    3 січня 1919 року на першому засіданні Української Народної ради було одностайно прийнято Ухвалу про злуку ЗУНР і УНР. Часописи підкреслювали, що тим самим зроблено перший крок на шляху до соборності українських земель. (Слайд №6)

    Директорія і Рада Народних Міністрів призначила святкування об’єднання ЗУНР і УНР на 22 січня. Мабуть, ця дата не була випадковою, адже вказаний день збігався з річницею історичного IV Універсалу Центральної Ради, який  проголосив УНР самостійною, незалежною державою, отже мав стати днем подвійного всенародного свята – Незалежності і Соборності. 

    Веду?чий 6. 22 січня 1919 року о 12:00 годині на Софійській площі м. Києва розпочалася урочиста церемонія проголошення Акта злуки. 

    Член Директорії Ф. Швець зачитав Універсал Директорії:

    «…Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу». (Слайди №7-9)

    За цей час не одному поколінню українців довелося ціною власного життя здобувати право прийдешніх поколінь на незалежність. 

    ? 1991 рік вписано в новітню історію України, як час, з якого почалася нова сторінка розвитку державності;

    ? 2004 рік – прояв громадянської активності під час Помаранчевої революції;

    ? 2013 рік – Революція гідності, що призвела до політичних та суспільних змін в Україні; 

    ? Весна 2014 – початок бойових дій українських військових та добровольців у боротьбі з бойовиками, які тероризують східні регіони України. (Слайд №10)

    Офіційно в Україні День соборності відзначається з 1999 року. Свято встановлено «…враховуючи політичне та історичне значення об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки та утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року №42/99. (Слайд №11)

    Веду?чий 7.

    Все, що мрiялось вiками,
    Сповнилось, настало!
    «Ще не вмерла Україна» —
    Гордо прозвучало.
    (Виконання гімну України) (Слайд №12)

    Літературно-історична вікторина.(Слайд №13)

    Веду?чий 1. А зараз хочу запропонувати вам літературно-історичну вікторину, яка покаже найкращого знавця літератури та історії України.

    1. Коливперше з’явилася назва Україна? Наприкінці ХІІ ст. в Іпатіївському літописі)
    2. Чи є тотожними поняття «Україна» і «Русь» (Так, Русь - давня назва України)
    3. У якому столітті, і з виходом якого твору українську народну мову було піднесено до рівня літературної? (Наприкінці ХVІІІ ст. з виходом першого видання «Енеїди» І. Котляревського)
    4. Кого вважають найвидатнішою жінкою Київської Русі? (Княгиню Ольгу)
    5. Який твір Шевченка має найбільше перекладів? («Заповіт», який перекладено  147 мовами світу)
    6. Назвіть найвидатнішу архітектурну споруду Київської Русі, що збереглася до нашого часу? (Софіївський Собор у Києві)
    7. Хто був головою Центральної Ради Української Народної Республіки (19171918)? (М. Грушевський)
    8. Що означають жовтий і синій кольори на прапорі України? (Золоте колосся та мирне небо над головою)
    9. Назвіть найвідоміші народні символи України (Сорочка-вишиванка, верба, калина, чорнобривці, мак, волошки, вишитий рушник)
    10. На якому материку розташована наша держава? (Євразія) 
    11. Які країни межують з Україною? (Білорусь, Молдова, Росія, Польща, Словакія, Румунія, Угорщина) 
    12. Яку назву мала козацька держава, створена за дніпровськими порогами? (Запоріжська Січ) 
    13. Назвіть один із найдавніших знаків, який є гербом України. (Тризуб) 
    14. Як називається Гімн України? («Ще не вмерла Україна») 
    15. Хто є автором слів Гімну України? (Павло Чубинський) 
    16. Назвіть український Національний герб. (Тризуб) 
    17. Назвіть найбільшу святиню українського на­роду в музичній символіці. (Гімн) 
    18. Назвіть композитора, який вірш П. Чубинського поклав на музику, цей твір невдовзі став гімном. (Михайло Вербицький) 

    Поетична хвилинка. (Слайд №14-15)

    Веду?чий 2. Українським народ має давню історію, він витворив оригінальну й неповторну культуру, відому світові. Україна може пишатися своєю древньою, величною історією. 

    ? А чи знаєте ви, що означає слово «Україна»? 

    Пропоную послухати легенду про Україну. 

    Учениця (розказує легенду): 

                              ЛЕГЕНДА ПРО УКРАЇНУ.

    Колись давним-давно в одному селі жила бідна вдова. Не було в неї ніякої втіхи від життя, тільки одна важка робота. І ось настав радісний день. В неї народилась дівчинка – маленька, крихітна, гарненька. І стала думати, яке ім’я дати своєму дитяті. Тут, звідки – невідомо, осяяна маревом, з’явилася в хаті чарівниця. Вона з тривогою і жалістю дивилася на немовля і сказала вдові: «Не давай дитині імені, вона сама його знайде, а якщо даси, то вона помре». Дівчина росла- підростала, була розумною, слухняною, але невеселою, часто журилася тим, що у неї немає імені. І ось їй виповнилось 16 років. Задумала вона вирушити у білий світ, щоб знайти своє ім’я. Мати ніяк не хотіла розлучатися з донькою,        але вона була невідступна і потайки вирушила в дорогу. Бідна вдова чекала день, другий, не витримала розлуки і пішла свою доньку шукати. Ішла, йшла і вийшла в чисте поле, жовте-жовте і пшеницею колоситься. В чистому блакитному небі ластівки кружляють, світить ясне сонечко. І бачить мати – спить на полі дівчина, її дочка, та така гарна, що вона мимоволі замилувалась нею. Раптом потемніло синє небо, здійняв вітер куряву, полягла до землі колосиста пшениця. Почувся тупіт та іржання коней, брязкання зброї, вигуки чужою мовою. Це були війська хана Батия. Попереду їхав син хана. Раптом він побачив красуню-дівчину, зупинився і вигукнув: «Укра-юина», що на його мові означало «Дівчина молода». Дівчина прокинулась, хан схопив її і забрав із собою. Мати, побачивши це, опустилася на коліна і стала благати Господа Бога захисту для своєї єдиної дитини. Раптом стало все чорне-чорне, загримів грім, затряслася, здригнулася земля, а потому все стихло… По небу пропливали ніжно-блакитні хмаринки. Лише курява здіймалась навкруги, і на полі стояла самотня вдова. Пішла вона плачучи по землі шукати свою дитину. А в пам’яті лишилося одне – Україна, Україна. Йшла… З очей падали сльози. І там, де на землю падали сльозинки, проростали квіти волошки. Мати йшла боса, колола ноги, і, де на землю падала крапля крові, виростали маки. Де пройшла мати по землі, так і стала та земля зватись Україною. 


    Декілька учнів по черзі читають вірші про Україну.

    УРИВОК З ПОЕМИ ІВАНА ФРАНКА "МОЙСЕЙ".

    Та прийде час, i ти огнистим видом

    засяєш у народів вольних колі,

    Труснеш Кавказ, впережешся Бескидом,

    Покотиш Чорним морем гомін волі,

    I глянеш, як хазяїн домовитий, 

    По своїй хаті i по своїм полі.

    ***

    Встане славна мати-Україна,

    Щаслива і вільна,

    Від Кубані аж до Сяна-річки

    Одна нероздільна.

    Щезнуть межі, що помежували,

    Чужі між собою,

    Згорне мати до себе всі діти

    Теплою рукою.

    Єднаймося, братаймося

    В товариство чесне,

    Най братерством, щирими трудами

    Вкраїна вокресне!


    НАШ РІДНИЙ КРАЙ.

    Щоб довелося мандрувати – 

    Піти по рідній всій землі:

    У кожне місто завітати,

    У кожнім побувать селі, -

    То навіть би за сотню років

    Цього б не встигли ми зробить:

    Простори в нас такі широкі,

    А міст і сіл – що не злічить!

    М. Познанська


    НАША СЛАВНА УКРАЇНА.

    Наша славна Україна, 

    Наше щастя і наш рай, 

    Чи на світі є країна 

    Ще миліша за наш край?

    І в щасливі й злі години 

    Ми для неї живемо. 

    На Вкраїні й для Вкраїни 

    Будем жити й помремо.

    В. Самійленко


    ЦЕ МОЯ УКРАЇНА.

    Зацвітає калина,

    Зеленіє ліщина,

    Степом котиться диво-луна,

    Це моя Україна,

    Це моя Батьківщина,

    Що, як тато і мама, одна.

    А. Камінчук.

    Веду?чий 1. Доповнити прислів’я й  пояснити їх зміст(Слайд №16)

    • Добре тому, хто… ( в своєму домі)
    • За рідний край… (життя віддай)
    • Всюди добре, а… ( вдома найкраще)
    • Кожному мила… (рідна сторона)
    • Батьківщина-мати - … (умій за неї постояти)
    • Людина без Вітчизни, як… (соловей без пісні)
    • Без верби й калини… (нема України) 
    • Батьківщина – мати, … (умій за неї постояти) 
    • Людина без Вітчизни, …(як соловей без пісні) 
    • За рідний край … (життя віддай) 
    • Всюди добре, ….(а вдома найкраще) 
    • Кожному мила …(рідна сторона) 


    7. Перегляд відеоролика про Україну. (Слайд №17)


    ІІІ. Заключна частина. 

    Веду?чий 3. (Слайд № 18-19)

    Сьогодні життя України змінюється на очах, постає стара, як ця земля держава – вільна, незалежна, осяяна сонцем Україна. Ви частинка народу. Без вас, без усіх нас немає ні народу, ні історії. І нам творить нову історію держави, що займе належне місце серед вільних і рівних країн планети. Ще в І столітті н.е. римський державний діяч, філософ Цицерон на публічному виступі сказав: «Люблять Батьківщину не за те, що вона велика, а за те, що вона твоя». Подумайте, і дайте відповідь, продовживши речення «Для мене Україна це ….».

    Автор матеріалу: Свірська Людмила

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    plan-konspekt-pozaklasnogo-zahodu-na-temu-den-sobornost-ukrayini.rar [26,6 Kb]
    (Придбали цей файл: 277)

    Розробка історичного квесту до Дня Соборності України

    Місце проведення: кабінет історії.

    Учасники: 4 команди.

    Вступ: Сьогодні День Соборності України. Ми вирішили з цієї нагоди організувати квест. 

    Правила: мета кожного квесту - щось знайти - артефакти чи подарунки, така сама мета й нашого квесту. Ви повинні знайти документ, який засвідчує Акт Злуки УНР і ЗУНР. Для цього у вас буде своєрідний маршрут, упродовж якого ви будете виконувати завдання. Завдання будуть заховані у різних місцях класу. Кожне завдання буде давати підказку, де шукати наступне. Команда, яка найшвидше виконає всі завдання і знайде документ, виграє.

    Завдання будуть різні: і ребуси, і запитання з історії, народознавства, географії, і практичні завдання. Якщо команда не зможе не зможе виконати якесь з них, вона можу скористатись підказкою (підходити до спостерігачів), але за кожну підказку буде нараховуватись штраф - + 1 хв бездіяльності. За пропущене завдання штраф - 4 хв бездіяльності. 

    Завдання вирішує вся команда за своїм столом, але шукати наступне завдання йде лише капітан команди (для уникнення хаосу).

    Завдання зрозумілі? Тоді поїхали!

    Капітани команд, просимо вас взяти стартові завдання для своїх команд. Вони покажуть вам, де ховається наступне завдання. У разі запитань, які стосуються технічного боку квесту, підходити до спостерігачів, вчителів).

    Завдання №1: Ребуси. Відгадка допоможе знайти місце, де ховається наступне завдання.

    1. Газета
    2. Вазон
    3. Чохол
    4. Конверт

    Завдання №2. День Соборності України.

    На цій та наступних картах ви знайдете місцезнаходження наступного завдання. АЛЕ: ви шукаєте наступне завдання тільки після того, як даєте відповіді на питання (щоб відповісти, покличте вчителя або помічників).

    І 22 січня святкують прийняття IV Універсалу Української Центральної Ради. Яку ще одну подію відзначають в цей день? (День Соборності України)

    Підказки:

    1. Ця подія означала об’єднання УНР і ЗУНР.
    2. Символом цієї події є живий ланцюг.
    3. Ключове слово у назві цієї події походить від слова “собор”.

    ІІ Коли було перше офіційне святкування Дня Соборності України (вказати рік і день)? (22 січня 1939 р.)

    Підказки:

    1. Багато ваших прабабусь і прадідусів народилось у цей рік.
    2. Це відбулось рівно через 20 років від проголошення Акту Злуки українських земель.
    3. Дата зашифрована у номері телефона (032) 220 119 39.


    ІІІ Що було проголошено 22 січня 1919 року? (Акт Злуки українських земель)


    Підказки:

    1. Ключове слово у відповіді означає назву офіційного документу чи запису, що має юридичну силу і суспільне значення.
    2. Назва цього документу походить від латинського слова actum.
    3. Цей документ засвідчував, що українські землі стали одною цілісною територією.

    IV У якому місті починалося основне русло “живого” ланцюга? (Стрий)

    Підказки:

    1. Це місто знаходиться у Львівській області.
    2. Це місто, де навчався Степан Бандера.
    3. Через це місто проходить більшість залізничних шляхів, які пов’язують Захід України із іншими містами.

    Завдання №3. Розставити у хронологічній послідовності.

    Перш ніж шукати наступне завдання, потрібно розташувати подані українські державні свята у хронологічній послідовності (підійти до вчителя або помічників, щоб вони перевірили виконане завдання; 1 помилка=1 штрафна хвилина).



    І 

    • День знань
    • День Перемоги
    • День Незалежності
    • День українського козацтва
    • День Праці
    • День Соборності України

    ІІ

    • День працівників освіти
    • День захисника України
    • День пам’яті жертв Чорнобильської аварії
    • День Незалежності
    • День Конституції
    • День матері

    ІІІ 

    • День пам’яті жертв Голодомору
    • День знань
    • День Перемоги
    • День пам’яті Героїв “Небесної сотні”
    • День Конституції
    • День української мови та писемності

    IV 

    • День Гідності та Свободи
    • День працівників освіти
    • День пам’яті героїв Крут
    • День Праці
    • День Незалежності
    • День захисника України


    Завдання №4. Асоціація.

    Напишіть, чий портрет зображено на купюрі номіналом:

    • 20 грн (Іван Франко)
    • 50 грн (Михайло Грушевський)
    • 100 грн (Тарас Шевченко)
    • 200 грн (Леся Українка)
    • 500 грн (Григорій Сковорода)




    Завдання №5. Персоналії.

    Скласти зображення і назвати особу на ньому.

    • І Михайло Грушевський
    • ІІ Симон Петлюра
    • ІІІ Євген Коновалець
    • IV Іван Мазепа

    Завдання №6. Історична вікторина.

    Для виконання цього завдання ви маєте покликати до себе помічника, який задасть вам 3 питання, на які ви маєте правильно відповісти.

    І 

    1. Як називалися воїни, що майже 300 років боронили Україну від зовнішніх ворогів? (Козаки)
    2. Яку назву мала козацька держава, створена за Дніпровськими порогами? (Запорізька Січ)
    3. Як називався очільник козацького війська? (Гетьман)

    ІІ

    1. Під керівництвом якого гетьмана Україна вела Національно-визвольну війну проти поляків? (Під проводом Богдана Хмельницького)
    2. Хто є батьком української історії? (Михайло Грушевський)
    3. Який гетьман зрадив російського царя Петра І, перейшовши на бік шведів, щоб тим самим здобути визволення України? (Іван Мазепа)

    ІІІ

    1. Які умови треба було виконати, щоб стати козаком? (Бути вільним, бути православним, знати українську мову)
    2. За чиїм наказом була зруйнована Січ? (За наказом Катерини ІІ)
    3. Назвіть композитора, який написав мелодію сучасного гімну України? (М. Вербицький)

    IV

    1. Як називалась перша слов’янська держава? (Київська Русь)
    2. Хто автор слів гімну України? (П. Чубинський)
    3. Як називається основний закон України? (Конституція)

    Завдання №7. Розшифруй словосполучення.

    Вітаємо! Ви на останньому етапі проходження квесту. Щоб знайти ключовий документ, розшифруйте словосполучення. 

    Ключ до розгадки: алфавіт.

    історія України

    12 22 23 19 21 12 33        24 15 21 1 13 18 11





    Додатки


    Команда І

    Завдання. Чи знаєш ти?

    На цій та наступних картках ви знайдете місцезнаходження наступного завдання. АЛЕ: ви шукаєте наступне завдання тільки після того, як даєте відповіді на питання (щоб відповісти, покличте вчителя або помічників; 1 підказка=1 штрафна хвилина, не знаєте відповіді=4 штрафні хвилини).

    22 січня святкують прийняття IV Універсалу Української Центральної Ради. Яку ще одну подію відзначають в цей день? 

    Команда ІІ

    Завдання. Чи знаєш ти?

    На цій та наступних картках ви знайдете місцезнаходження наступного завдання. АЛЕ: ви шукаєте наступне завдання тільки після того, як даєте відповіді на питання (щоб відповісти, покличте вчителя або помічників; 1 підказка=1 штрафна хвилина, не знаєте відповіді=4 штрафні хвилини).

    Коли було перше офіційне святкування Дня Соборності України (вказати рік і день)? 

    Команда ІІІ

    Завдання. Чи знаєш ти?

    На цій та наступних картках ви знайдете місцезнаходження наступного завдання. АЛЕ: ви шукаєте наступне завдання тільки після того, як даєте відповіді на питання (щоб відповісти, покличте вчителя або помічників; 1 підказка=1 штрафна хвилина, не знаєте відповіді=4 штрафні хвилини).

    Що було проголошено 22 січня 1919 року?

    Команда IV

    Завдання. Чи знаєш ти?

    На цій та наступних картках ви знайдете місцезнаходження наступного завдання. АЛЕ: ви шукаєте наступне завдання тільки після того, як даєте відповіді на питання (щоб відповісти, покличте вчителя або помічників; 1 підказка=1 штрафна хвилина, не знаєте відповіді=4 штрафні хвилини).

    У якому місті починалося основне русло “живого” ланцюга? 

    Команда І

    Завдання. Розставити у хронологічній послідовності.

    Перш ніж шукати наступне завдання, розташуйте подані українські державні свята у хронологічній послідовності (попросити вчителя або помічників, щоб вони перевірили виконане завдання; 1 помилка=1 штрафна хвилина).

    1. День знань
    2. День Перемоги
    3. День Незалежності
    4. День українського козацтва
    5. День Праці
    6. День Соборності України

    Команда ІІ

    Завдання. Розставити у хронологічній послідовності.

    Перш ніж шукати наступне завдання, розташуйте подані українські державні свята у хронологічній послідовності (попросити вчителя або помічників, щоб вони перевірили виконане завдання; 1 помилка=1 штрафна хвилина).

    • День працівників освіти
    • День захисника України
    • День пам’яті жертв Чорнобильської аварії
    • День Незалежності
    • День Конституції
    • День матері

    Команда ІІІ

    Завдання. Розставити у хронологічній послідовності.

    Перш ніж шукати наступне завдання, розташуйте подані українські державні свята у хронологічній послідовності (попросити вчителя або помічників, щоб вони перевірили виконане завдання; 1 помилка=1 штрафна хвилина).

    1. День пам’яті жертв Голодомору
    2. День знань
    3. День Перемоги
    4. День пам’яті Героїв “Небесної сотні”
    5. День Конституції
    6. День української мови та писемності

    Команда IV

    Завдання. Розставити у хронологічній послідовності.

    Перш ніж шукати наступне завдання, розташуйте подані українські державні свята у хронологічній послідовності (попросити вчителя або помічників, щоб вони перевірили виконане завдання; 1 помилка=1 штрафна хвилина).

    • День Гідності та Свободи
    • День працівників освіти
    • День пам’яті героїв Крут
    • День Праці
    • День Незалежності
    • День захисника Україн

    Команда І

    Завдання. Асоціація.

    Напишіть, чий портрет зображено на купюрі номіналом:

    1. 20 грн
    2. 50 грн 
    3. 100 грн 
    4. 200 грн 
    5. 500 грн

    Відповіді дайте на перевірку вчителеві або помічнику.

    Команда ІІ

    Завдання. Асоціація.

    Напишіть, чий портрет зображено на купюрі номіналом:

    1. 20 грн
    2. 50 грн 
    3. 100 грн 
    4. 200 грн 
    5. 500 грн

    Відповіді дайте на перевірку вчителеві або помічнику.

    Команда ІІІ

    Завдання. Асоціація.

    Напишіть, чий портрет зображено на купюрі номіналом:

    1. 20 грн
    2. 50 грн 
    3. 100 грн 
    4. 200 грн 
    5. 500 грн

    Відповіді дайте на перевірку вчителеві або помічнику.

    Команда IV

    Завдання. Асоціація.

    Напишіть, чий портрет зображено на купюрі номіналом:

    1. 20 грн
    2. 50 грн 
    3. 100 грн 
    4. 200 грн 
    5. 500 грн

    Відповіді дайте на перевірку вчителеві або помічнику.

    Команда І

    Завдання. Історична вікторина.

    Для виконання цього завдання ви маєте покликати до себе помічника, який задасть вам 3 питання, на які ви маєте правильно відповісти.

    1. Як називалися воїни, що майже 300 років боронили Україну від зовнішніх ворогів? 
    2. Яку назву мала козацька держава, створена за Дніпровськими порогами? 
    3. Як називався очільник козацького війська?

    Команда ІІ

    Завдання. Історична вікторина.

    Для виконання цього завдання ви маєте покликати до себе помічника, який задасть вам 3 питання, на які ви маєте правильно відповісти.

    1. Під керівництвом якого гетьмана Україна вела Національно-визвольну війну проти поляків?
    2. Хто є батьком української історії?
    3. Який гетьман зрадив російського царя Петра І, перейшовши на бік шведів, щоб тим самим здобути визволення України?

    Команда ІІІ

    Завдання. Історична вікторина.

    Для виконання цього завдання ви маєте покликати до себе помічника, який задасть вам 3 питання, на які ви маєте правильно відповісти.

    • Які умови треба було виконати, щоб стати козаком?
    • За чиїм наказом була зруйнована Січ?
    • Назвіть композитора, який написав мелодію сучасного гімну України?

    Команда IV

    Завдання. Історична вікторина.

    Для виконання цього завдання ви маєте покликати до себе помічника, який задасть вам 3 питання, на які ви маєте правильно відповісти.

    1. Як називалась перша слов’янська держава? 
    2. Хто автор слів гімну України?
    3. Як називається основний закон України?

    Команда І

    Завдання. Розшифруй словосполучення.

    Вітаємо! Ви на останньому етапі проходження квесту. Щоб знайти ключовий документ, розшифруйте словосполучення. Ключ до розгадки: алфавіт.

    12 22 23 19 21 12 33        24 15 21 1 13 18 11

    Команда ІІ

    Завдання. Розшифруй словосполучення.

    Вітаємо! Ви на останньому етапі проходження квесту. Щоб знайти ключовий документ, розшифруйте словосполучення. Ключ до розгадки: алфавіт.

    12 22 23 19 21 12 33        24 15 21 1 13 18 11

    Команда ІІІ

    Завдання. Розшифруй словосполучення.

    Вітаємо! Ви на останньому етапі проходження квесту. Щоб знайти ключовий документ, розшифруйте словосполучення. Ключ до розгадки: алфавіт.

    12 22 23 19 21 12 33        24 15 21 1 13 18 11

    Команда IV

    Завдання. Розшифруй словосполучення.

    Вітаємо! Ви на останньому етапі проходження квесту. Щоб знайти ключовий документ, розшифруйте словосполучення. Ключ до розгадки: алфавіт.

    12 22 23 19 21 12 33        24 15 21 1 13 18 11


    Автор матеріалу: Тимчишин Соломія

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    rozrobka-storichnogo-kvestu-do-dnya-sobornost-ukrayini.rar [1,18 Mb]
    (Придбали цей файл: 302)

    Сценарій  День Соборності України

    МАРШ . КОЗАКИ

    О, Боже єдиний, здійсни мою мрію,

    Не діли нашу землю на західну й східну,

    Бо всі ми єдині, усі ми – сім’я,

    У всіх нас одна батьківщина, одна.


    Одна і єдина, як вічна любов,

    За неї ще пращури лили свою кров,

    За волю, за єдність боролись вони,

    Щоб в вільній країні ми з вами росли.


    За неї Шевченко ще в Бога благав,

    У віршах своїх він про неї писав,

    Писав і благав у свого народу,

    Щоби не проспав України свободу,


    Бо звір стоголовий уже не дрімає

    І пазурі гострі у серце впинає.

    Не дай йому, Боже, не дай розірвати,

    Не дай, щоби брат йшов війною на брата,


    Прожени той туман, що укутав усіх,

    Щоб жити народ наш у спокої міг,

    Щоби Україна завжди була вільна,

    Завжди залишалась одна, неподільна.

    І стяг синьо-жовтий здіймавсь аж до неба –

    І більше для щастя нічого не треба.

    Ведучий 

    Урочистості, присвячені Дню Соборності України, оголошуються відкритими.

    Рiвняймось! Струнко!

    Прапор України на урочисту лінійку внести! Рівняння на прапор.


    МУЗИКА 


    ГІМН 

    Ведучий

    Щасливі ми, що народилися на такій чудовій, багатій, мальовничій землі - на нашій славній Україні! Тут жили наші діди і прадіди, тут живуть наші батьки, тут корінь роду українського, що сягає сивої давнини.

    Нема життя без України, бо Україна - це мати, яку не вибирають, бо Україна - це доля, яка випадає раз на віку, бо Україна - це пісня, яка вічна на цій землі.

    Тож заспіваймо пісню за Україну.

    ПІСНЯ «Заспіваймо пісню за УКРАЇНУ»

    Ведучий:

    22 січня - День Соборності України-свято рідного краю, свято нашої держави.

    Ведучий:

    Соборність – це символ. Символ боротьби за волю. Порозуміння між людьми. І часточка надії і віри у майбутнє  …у свою країну…

    ПІСНЯ « Це моя земля… » + ролики +прапори

    УЧНІ

    1.Я — українець. Є у мене право

    на рідну мову та свою державу,

    на гордий прапор золотисто-синій,

    на щастя жити у такій країні.

    2.Я — українець. Право знати маю

    про тих, кого героями вважаю,

    що людство рятували від руїни, —

    синів і дочок, гідних України.

    3.Я — українець. Хочу право мати

    завжди усе, що думаю, казати,

    на незалежну та міцну державу,

    на все, що гарантовано по праву.

    4.Я — українець. І моє це право

    любити землю горду й величаву,

    та дух свободи набирати в груди.

    Я — українець. Був ним, є, і буду!

    ПІСНЯ « Україна-це я…»

    Ведучий.

    З давніх-давен  батько Дніпро поділяє Україну на Правобережну та Лівобережну,Західну та Східну  Україну…

    Ми впевнені ,що в нас дуже багато спільного і немає жодної різниці між нами, і зовсім не важливо яку комуналку ми платимо большую чи дуже величезну ,і не важливо  по яким дорогам ми їздимо по поганим чи ужасним , важливо те,що ми всі є синами і доньками неньки України…отже зустрічаймо шаленими оплесками наших гостей…їм є що нам розповісти

    МУЗИКА.


    Східна та Західна Україна.


    Я -

    Західна Україна!

    Горджуся й радію,

    Що рідною мовою

    Я володію,

    Шевченковим словом

    Умію писати

    Слова мелодійні

    І вірші складати.


    Я -

    Східна Україна!

    Де все мені в радість:

    Ліси і садки.

    Озера й річки,

    І глибокі ставки,

    Лани неосяжні,

    І гори, й долини,

    Цвіт білосніжний

    У лузі калини.

    В душі моїй солодко

    Грає сопілка,

    Бо я з України,

    Бо я - українка!


    Західна Україна (з гордістю)

    Бо я –українка!

    РАЗОМ. Ми –українки. 


    ПО ЧЕРЗІ

    1.За вроду дякую батькам,

    2.За вдачу – Богу і родині,

    3.І поцілунок шлю зіркам,

    4.Що я народилась в Україні!

    1.Що маю гени доброти,

    2.І серце, сповнене любові,

    3.Що ми разом – і я, і ти,

    4.Є українцями по крові!

    Це –наша Україна, це –наша–Батьківщина,

    Що, як мама , як тато, одна (обіймаються)

    І любити Україну треба не мовою та язиком,а серцем та душею.


    ПІСНЯ«Я піду…»

    Ведучий.

    Події, що нині відбуваються в нашій державі, не залишають байдужими жодного з нас, викликають тривогу і занепокоєння. Під загрозою опинилася територіальна цілісність, незалежність нашої держави, мир і спокій на нашій землі.

    В Україні триває неоголошена війна. Сьогодні уже чимало українських сімей відчули жахливі наслідки війни, втративши своїх рідних і близьких. Ми розуміємо біль цих втрат і глибоко співчуваємо цим родинам .

    ВИХІД ЗІ СВІЧКАМИ  (на фоні пісні «Гей, пливе кача» ,роблять коло)

    Ведучий

    Пам’ятаймо про незліченні жертви наших співвітчизників, покладені на вівтар незалежності, соборності, державності.

    Людської пам’яті свіча хай запалає,

    Коли життя знов набирає силу.

    В ім’я народу хай вона палає

    За муки, за життя і за могили

    Хай вдячна пам’ять наша звеличає.

    Ведучий:
    Схилімо наші голови перед світлою пам’яттю

    Ведучий: Прошу хвилиною мовчання вшанувати їх пам'ять.

    МЕТРОНОМ.

    Ведучий.

    «Как дела?»-часто спрашивают  у меня … Стреляют понемногу…

    Впрочем…бывает даже ночью не уснуть.

    Мы теперь надеемся на Бога,

    Только Он способен мир вернуть.

    Люди стали ближе и роднее,

    Я не знаю даже, почему…

    Оказалось – жизнь всего ценнее,

    Верить можно Богу одному.

    Кто виновен? Даже не вникаю!

    Боль и слезы…, горечь от потерь…

    Очень страшно - люди умирают…

    Остальное ерунда – поверь…

    Все пройдет…еще совсем немного…

    Постарайся, все-таки, уснуть…

    Мы теперь надеемся на Бога…

    Только Он способен мир вернуть

    ПІСНЯ «МОЛИТВА ЗА УКРАЇНУ»

    Ведучий

    Не надо продолжать без повода войну,

    Пліч-о-пліч вистояли ми в лиху годину,

    Мы с вами за единую страну,

    Ми за єдину, вільну Україну!

    Ведучий

    Донецьк,Луганськ,Хмельницьк,Рівне,Луцьк,Киів,Кировоград,Дніпро,Запоріжжя,Франківськ,Ужгород,Чернівці,Одеса,Крим,Харків,Полтава,Суми,Чернігів,Львів,Тернопіль,Вінниця,Житомир,Черкаси,Миколаїв… (складають карту)

    Ведучий

    Єднаймося в лиху годину,

    Бо наша сила в єдності святій,

    Згадаймо всі про неньку-Україну,

    Про те, що всі ми земляки-одна родина в ній.

    ТАНОК «Одна родина»

    Ведучий

    Віримо, що територіальна цілісність України навіки залишатиметься непорушною. І лише разом в єдності дій та соборності душ ми можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.

    Ведучий.

    Нехай же від Дону до сивих Карпат

    Живе нероздільна родина,

    Без рабства, без панства, насильства і грат,

    Вільна, незалежна Вкраїна!

    Ніщо нас не спинить, лунає наш клич,

    Хай буде Вкраїна Соборна навік,

    Велика і вільна Соборна, міцна,

    У світі поважна, для нас дорога!

    Ведучий

    Тож давайте друзі візьмемося всі за руки і покажемо, що наша країна 

    ЄДИНА і Соборна!!!

    Ведуча 

    Шановне товариство! Дякуємо усім хто був із нами і від усієї 
    душі бажаємо в першу чергу міцного здоров’я, великої наснаги в житті. 
    Хай Ваша життєва дорога засівається зернами добра і любові. 
    Хай у ваших домівках завжди панує мир і злагода, у серці – 
    доброта, а у справах – мудрість і виваженість. Нехай доля завжди 
    буде прихильною до Вас і Ваших родин, даруючи радість життя.

    Автор матеріалу: Павленко Ірина

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    scenary-den-sobornost-ukrayini.rar [22,58 Kb]
    (Придбали цей файл: 184)

    Сценарій для учнів 1-11 класів «День Соборності України»

    Музичний фон . http://www.youtube.com/watch?v=KfwVuTk7qX0кліп і пісня про Україну  


    Ведучий: 

    Україно моя, у нас ти одна,

    Київ наш золотий,

    Львів усім дорогий,

    Крим, Карпати, Дніпро

    Кажуть нам: «Ми одно».

    Ведуча 

    І молитва одна: «Ми – вкраїнська сім’я»

    І не впадемо ми – вірні доньки й сини,

    Бо молитва свята дасть нам силу іти.



    Інсценізація «Вінок» 

     - Невпинний час страждань, людського болю

    Нам відраховує і днини, і хвилини

    Вінець терновий, оповивши волю,

    Лежав і на чолі, й на серці України.

    Культуру, прадідами пещену віками,

    Ламав, калічив і кидав у багно,

    Розплющив він колючими руками

    Ту віру, що народжує добро.

    Намірився і дух до рук своїх прибрати,

    Страх сіяти і душу засмітить,

    Хотів би брата він направити на брата,

    І мову батьківську занапастить.

    Він міг би довго душі нам косити,

    Принижувати і вбивать людину,

    Ні, досить цей вінець носити,

    Ти долі іншої достойна, Україно!

    (Дівчина  викидає терновий вінок)

    Виступ дівчинки - україночки 

    Дівчинка-україночка:

    Тихо біля хати схлипує криниця

    І скрипить до мене довгим журавлем: -

    Покуштуй, дитино, чистої водиці

    І скажи по-правді, як-то ми живем?

    Півсела щоранку з мене носять воду,

    А ніхто не знає, хто мене копав.

    Як же зберегти нам пам’ять родоводу,

    Щоб не всох наш корінь, марно не пропав?

    Хто копав криницю? Може, мій прадід?

    Може, рідний батько чи по батьку дід?

    Пролітає вітер до моєї хати,

    Замітає давній до криниці слід.

    Вже не раз куштую із криниці воду,

    Соромно не знати, хто її копав.

    Зберігаймо, люди, пам’ять родоводу,

    Щоб не всох наш корінь, марно не пропав!



    Ведучий

    Боротьба за Українську самостійну соборну державу – найбільш яскрава сторінка історії визвольних змагань українського народу. За волю і незалежність України загинули десятки тисяч кращих українців. Реалізувалися мрії багатьох поколінь нашого народу про об’єднання в єдину соборну державу. 


    http://www.youtube.com/watch?v=J1zZi0CwxAg  -кліп Т.Повалій пісня про Україну   

    Ведучий
    Нам дух волелюбний від скіфів дістався,
    Широка душа – від безмежжя степів.
    Хто серцем тебе, Придніпров’я, торкався,
    Той душу твою осягнути зумів.

    Ведуча
    Це тут України моєї початок,
    Де волю плекали твої козаки.
    Про тебе сьогодні ми будем співати
    І славу твою пронесем крізь віки!

    Пісня


    Ведучий: Шановні товаріші, нас сьогодні зібрала історична подія – Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської народної республіки в єдину Україну, яка увійшла до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України. 


    Ведуча: Знаменний Акт Злуки – об’єднання в єдину соборну державу  Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки – було проголошено 22 січня 1919 року. 

    Ведучий Для віками поділених кордонами українських земель то було довгоочікуване свято єднання. «Схід і Захід разом!». Віднині зливаються віками відділені одна від одної частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна в одну Велику Україну.

    Ведуча

    Все, що мрiялось вiками, 
    Сповнилось, настало! 
    «Ще не вмерла Україна» — 
    Гордо прозвучало.
    Ведуч
    ий Урочисте зібрання, присвячене Дню Соборності та Свободи України, оголошується відкритим.

    (Виконання гімну України)

    Гімн 


    Ведучий: 

    Якось батько зібрав синів і сказав: «Сини мої! Живіть у мирі й злагоді, і тоді жоден ворог вам не страшний, ніхто не зможе вас здолати». Сини стали заперечувати. Кожен вважав, що зуміє побороти ворога самотужки. «Невже ви думаєте, що здолаєте ворога, коли кожен із вас, як та гілка, яку вітер хилить у різні боки, а як сильніше дмухне – то й зламає? – мовив батько. – Ось спробуйте зламати цей пучок гілля. Що, не можете? Тож запам’ятайте: нікому ще не вдалося перемогти людей, які тримаються одне за одного, як ці гілки».


    Ведуча: Упродовж століть землі України були розрізнені, належали до різних держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини. Тож споконвічною мрією українців було об'єднання розрізнених частин України в межах однієї держави. 


    Ведучий:

    У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель. 


    Відеофрагмент про акт злуки


    Ведучий: З тих пір український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, мав змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу. 


    Ведуча. Усвідомлюючи суспільно-політичне значення цієї події, керівництво Директорії подбало, щоб прийняття Акту Злуки стало величною маніфестацією єднання східних та західних українських земель, днем народження єдиної незалежної соборної держави.

    Звучить «Козацький марш»

    Учні 5-6 кл


    1 – Велична і свята, моя ти Україно,

     Лише тобі карать нас і судить

     Нам берегти тебе, Соборну і єдину

     І нам твою історію творить!

      2 – Рідна матір, Україно!

     Подивись, твої сини

     Вже посіяли Свободу,

     Вже колосяться лани.

    3-  Ті, із кого кепкували,

     Насміхались, як могли,

     Знов народом гордим стали,

     Більш вони вже не хохли,

     Не лакузи, не примари,

     А герої та борці.

    4 – Маєм сонце, маєм море,

     Маєм Київ і Дніпро,

     Маєм землю неозору,

     На якій росте добро.

    5- Синьо-жовтий прапор маєм

     Й Володимирський тризуб,

     Дон і Сян їх обіймають.

     Ми – народ - великолюб.

    6 – Боже-Отче всемогутній,

     Захисти коханий край!

     Дай нам вийти у майбутнє,

     Мужність і сміливість дай!

    7-  Захисти нас від свавільних

     Хижаків, жорстоких, злих,

     Захисти від божевільних,

     Від Чорнобилів нових!


    8 – Хай собори на руїні

     Стануть там, де Ти прорік.

     Незалежній Україні –

     (Діти в залі разом з ведучими)

    Разом – Слава нині і повік!


    Вероніка 

    Я співаю про тебе, прекрасна країно, 

    Де хлібами духмяними вкриті поля

    І про шлях твій до волі, моя Україно!

    Незалежна та славна слов’янська земля!


    Пісня

    Ведуча: Гордо воля постала, повергнувши зло.

    Освятивши промінням добра Україну.

    На живлющих вітрах синьо-жовте крило 

    Уособлює нині і небо, й хлібину. 


    Ведучий:

    Україно! Ти одна наша рідна мати, 

    Духом мудрості віків, святістю багата, 

    Від зелених гір Карпат до степів без краю 

    Вірно, щиро, мов дитя, я тебе кохаю.


    Ведуча І нехай в ці світлі та величні дні Вифлиємська зірка сяє над кожною українською домівкою, над кожною родиною, над нашою прекрасною Україною


    учні 7-8 кл.


    1 -Україно, соборна державо,
    Сонцесяйна колиско моя,
    Ні, не вмерла й не вмре твоя слава,
    Завойована в чесних боях.
    2- Ти не загинеш, Україно!
    І мова прадідна твоя,
    Що кожне слово в ній – перлина,
    Не вмре повік!
    3- Ми вірим в майбутнє твоє, Україно!
    Говорять сьогодні дорослі й малі.
    Бо ти в нас – найкраща, бо ти в нас єдина,
    Немає такої, як ти, на землі.



     Пісня


    Ведуча:
    Соборність – це символ. Символ боротьби за волю. Порозуміння між людьми. І часточка надії і віри у майбутнє. 

    Ведучий:
    Пам’ятаймо про незліченні жертви наших співвітчизників, покладені на вівтар незалежності, соборності, державності
    .

    Ведуча:
    Любов до землі, до рідного слова прирекли багатьох славних синів і дочок України на 
    випробування. Ще й нині на Сході України точаться криваві бої. Там вирішується доля і майбутнє нашої держави.


    Ведучий. Ми вдячні тим, хто відстоює право України бути гордою державою,  хто захищає її територіальну цілісність під час здійснення антитерористичної операції. Бажаємо всім мужнім українським воїнам-героям скоріше повернутися додому, до своїх родин.


    Учень. Єднайся, рідна Україно!

    Єднайся, Північ, Південь, Захід, Схід!

    Єднаймось, браття українці!

    Поки живий вкраїнський рід!

    Ви пам’ятайте, рідні браття –

    Що сильні ми лише тоді,

    Коли зіллємось воєдино,

    Тоді загинуть вороги!

    Єднайтесь, Львів, Донецьк і Крим!

    Єднайсь, Луганськ, Тернопіль з ним!

    Єднайся, рідна Україно!

    Бо ми одна сім’я, РОДИНА!

    Ми ж українці, браття всі!

    Ми рідні всі, ми – земляки!

    Бо рідна наша Україна – 

    Єдина наша Батьківщина!

    Пісня 

    Ведуча:
    Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.

    Ведучий:

    Адже саме від нас залежить, якою буде наша держава! А держава, як і родина, має бути дружною, сильною, здоровою, щасливою.


    Пісня 


    Ведуча: 

    Єднаймося, браття, духом, завзяттям,

    Як скарб, зберігаймо кожну родину.

    Не даймо заплутатись в чварах лататтям,

    Бо згубим, на лихо, себе й Україну.


    Ведучий

    Єднаймося, браття, Захід зі Сходом,

    Бо ми є велика етнічна родина.

    Відчуймо себе ми єдиним Народом,

    Бо Доля одна в нас, одна Україна!


    Денис

    Тобі, Україно, мій мужній народе,
    Складаю я пісню святої свободи
    Усі мої сили і душу широку
    Й життя я віддам до останнього кроку
    Аби ти щаслива була, Україно,
    Моя Батьківщино!


    Флешмоб+ пісня


    Відео:  http://www.youtube.com/watch?v=NLOlJDrLfoU  відео про Акт злуки   11 хв.

    Відео:  http://www.youtube.com/watch?v=Xn-3B0qgERk  -кліп «Моя Україна»пісня

    http://www.youtube.com/watch?v=Qly-AvU4lZ4    Май Н.Моя Україна

    http://www.youtube.com/watch?v=IwXVNO66YRU        хроніка 5 хв

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    scenary-dlya-uchnv-1-11-klasv-den-sobornost-ukrayini.rar [20,33 Kb]
    (Придбали цей файл: 130)


    День Соборності України

    “Етно-паті в український хаті”



    (гостини в українській господі «Сучасні українські вечорниці» та мапа України в стилі стрінг-арт)
    Столики з елементами символіки регіону, на кожному столі присутній клубок жовтих або блакитних ниток та свічка пам’яті. Посередині стіл з макетом мапи України. 
    Дрес-код: українське національне вбрання.
    (звучить фолькмузика)
    Колись давно Бог створив народи і кожному наділив землю. Наші ж предки кинулись на  розподіл пізніше, але землі їм вже не дісталося. От вони й пішли до Бога. А він у цей час молився, і вони не сміли йому щось сказати.       Стали чекати.
    Через деякий час Бог обернувся, сказавши, що вони чемні діти, хороші. Дізнавшись, чого прийшли до нього, запропонував їм чорну землю. «Ні, — відповіли наші предки, — там уже живуть німці, французи, іспанці, італійці».
    «Тоді я вам дам землю ту, що залишив для раю, там усе є: річки, озера, ліси, степи. Але пам'ятайте, якщо будете її берегти, то вона буде ваша, а ні — ворога».
    Пішли    наші    предки    на   ту    землю,    оселилися    і    живуть   до сьогоднішнього дня. А країну назвали Україною.
        Згадаймо у наших молитвах усіх Героїв, які поклали свої голови за Україну. Хай пам’ять всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі. 
        Нехай кожен із нас торкнеться пам’яттю цього священного вогню-частинки вічного. А світло цієї свічки хай буде даниною тим, хто навічно пішов   від нас, хто заради торжества справедливості жертвував собою. Вони повинні жити в нашій пам’яті!
                      МУЗИКА
    (Під мелодію господиня запалює свічку і передає її гостям по колу. Свічку передають з рук в руки і запалюють за кожним столиком.)
    Пісня    » Небо одне на всіх»__________________________________________
    Доброго дня, шановне панство! Вітаємо Вас з 99 річницею Дня Соборності України! 
    Незважаючи на випробування і біль нас здолати, традиції і одвічні цінності живуть у наших серцях!

    Пропоную програму сьогоднішніх гостин “Етно-паті в українській хаті”:

    • Здійснимо мандри «Україною навиворіт»;
    • Відвідаємо українські вечорниці;
    • Побуваємо на зйомках програми «Майстер шеф »,
    проведемо дегустацію конкурсу «Все у нас смачно!» 
    -А в підсумок, цікавинкою свята стане мапа України, котру будемо виконувати в стилі стрінг - арт. Завданням буде синіми та жовтими нитками створити карту України, а потім з’єднати між собою усі області .
                                       (Музика)
    - Ми живемо в Україні, яка багата своєю історією, надбаннями, 
    - Україна - це безкраї лани пшениці, квітучі поля льону, вишневі сади. Це гори Карпати і Таврійські степи.
    - Це широкий Дніпро - Славутич, який несе свої води в Чорне море.
    (Звучить пісня «Україна» СКАЙ - відеоролик про історію соборності)
        Шановні пані і панове! Запрошуємо вас у мандрівку «Україною навиворіт». Українці – надзвичайно привітний та люб’язний народ , гостинність якого знаменита далеко за межами нашої Батьківщини. 
    Душа вкраїнська безмежно-широка та відкрита для кожного.
       Кожен столик – символічна область нашої України .
        Першою нашою зупинкою буде край зеленавого  Поділля, яскравих представників Вінницької області.
    Просимо представників Вінничини долучитися до стрінг –арт карти Соборної України.
    Нас запрошує Буковина,Галичина і Прикарпаття. Це представники Чернівецької, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської та Закарпатської областей.
    Чернівці –
    Івано-Франківськ- 
    Львів-
    Тернопіль –
    Закарпаття- 
    ___________________________________________________________
    Свята взимку означали народження світла. В народі кажуть: «Зима прийшла – і празників привела».
    Здавна існувала у нашого народу чудова традиція – вечорниці. Віддаючи шану минулому, беручи усе найкраще у наше сьогодення, ми на вечорницях відроджуємо усе найдорожче, що є у народу: його мову, пісню, історію…
    Взимку наставала пора відносного перепочинку. Зібрано врожай, зроблено припаси для домашніх тварин, спочивала примерзла нива, а отже, можна зібратися в гурт, повеселитися, поспівати, влаштувати забави.
    Давайте завітаємо до однієї з українських хат на вечорниці.
    (Музичне вітання «БАДЬОР»)
    Ми продовжуємо подорож країною .
    Нас вітає Таврія – Миколаївська, Херсонська та Одеська області
         (Виступи)
    Миколаївська- 
    Херсонська- 
    Одеська- національна родина
    Окрасою України є Полісся з голубими озерами та зеленими лісами.
    Запрошуємо Чернігівську, Житомирську, Волинську та Рівненську області.
              (Виступи)
    Чернігівська-
    Житомирська-
    Волинська- 
    Рівненська- 
           Шановне панство ! Ми з Вами насолодимося миттями пісенного фестивалю «Фольк мюзік ». Спробуємо згадати українські народні пісні, за вгадану мелодію отримаємо оплески.
                             ( Гра «Співаймо українське»)
    Карооке - відео
    1.Черемшина
    2.Ніч яка місячна
    3.Несе Галя воду
    4.Ти ж мене підманула
    5.Розпрягайте,хлопці, коней
    Продовжуємо здійснювати мандри. Запрошуємо в Крим. 
                                ( Виступ )
    Слухаємо центр - Київську, Хмельницьку, Черкаську, Сумську, Кіровоградську, Полтавську, а ще-  Харківську, Дніпропетровську та Запорізьку області.
    (Виступи)
    Київська-
    Хмельницька- 
    Черкаська- 
    Сумська-
    Кіровоградська-
    Полтавська-
    Харківська-
    Дніпропетровська-
    Запорізька-
    Говорить  Донецьк,  Луганськ !
      (Виступи)
    Українські національні страви потрапили у топ-10 найсмачніших світових наїдків. Борщ, сало, вареники, галушки і решта, чим багата українська кухня, відтепер — у списках найсмачніших світових наїдків. Українські страви поставили на восьме місце — між кулінарним багатством Японії та Китаю. Українська кухня потрапила до переліку найсмачніших шляхом усеземного голосування. Стисла інструкція пояснює: борщ — це суп із м’яса, буряка й усього, що є в холодильнику. Горілка — та сама водка, тільки до біса міцна! Запрошуємо вас на зйомки програми «Все буде смачно !» За результатами з»їджених продуктів за рік кращими стравами визнано і ми починаємо їх презентацію
        1 місце-Сало
       (Ролик, музика, роздача блюда )
        2 місце-картопля
        (Ролик, Музика, роздача блюда)
    3 місце-риба
      (Ролик, Музика,  роздача блюда)
    4 місце-вареники
    (Ролик,  Музика, роздача блюда)
    5 місце-грибна юшка
    (Ролик,  Музика, роздача )
    6 місце-голубці
    (Ролик, Музика, роздача блюда)
    Шановні гості нашої вітальні, нехай ніколи не гасне полум’я  теплоти і мудрості у Ваших душах. Поділіться своїм теплом, адже так просто подарувати радість тому, хто сьогодні дійсно її потребує! 
    Ще раз хочемо подякувати всім , що завітали до нас.
      Моя вишнева Україна,
    Мій рідний, найсвятіший краю,
    Куди б не їхав,  де б не був ти,
    А кращої землі- немає.
    Слава Україні!
    (фінальна пісня Андрій Князь «Моя країна») 

    Автор матеріалу: Райковська Вікторія

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    scenary-do-dnya-sobornost-ukrayini-etno-pat-v-ukrayinsky-hat.rar [15,62 Kb]
    (Придбали цей файл: 235)



    Сподобалося? Поділіться з друзями!



    Категорія: Метод-кабінет / Класним керівникам / Сценарії свят

    На головну



    Залиште будь ласка свій коментар щоб ми знали що дана публікація цікава, та принесе свою користь для вас!
    Дякуємо!

    Шановний користувач нашого сайту.
    Ви зайшли на освітній сайт як незареєстрований користувач.
    Будь ласка
    Зареєструйтесь на сайті (1 хвилинка часу) або увійдіть під своїм іменем за допомогою кнопок соц-мережі Fb. Після реєстрації на нашому сайті, для вас будуть відкриті всі можливості сайту. Коментарі і повне право на всі категорії та інші функції.
    Информация
    Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.