• Популярні новинки

    Ваш кабінет


    Наша сторінка

    Зараз онлайн





    Проект-урок "Славетні українцінці"
    • 23-10-2019, 21:42
    • 6 747
    • 0

    Проект-урок "Славетні українцінці"
    Тип проекту: інформаційно-пошуковий, колективний
    (груповий), короткочасний.
    Направлений на поглиблення знань учнів про видатних українців,
    на співпрацю учнів з однолітками та батьками, на вдосконалення
    вміння працювати з різними інформаційними джерелами.

    Тема проекту: «Славетні українці»

    Мета проекту : поглибити знання учнів про видатних українців, навчити учнів співпраці з однолітками та батьками, працювати з різними інформаційними джерелами, розвивати пізнавальну діяльність учасників навчального процесу, виховувати почуття патріотизму, гордості за своїх земляків та толерантність у відносинах між учасниками проекту.

    Тип проекту: інформаційно-пошуковий, колективний (груповий), короткочасний.

    Учасники проекту: учні 3 класу та їхні батьки.

    Питання дослідження:

    1. Письменники рідного краю.
    2. Діячі культури і мистецтва України відомі всьому світу. 
    3. Славетні українці серед науковців.
    4. Спортсмени – рекордсмени.

    Очікуванні результати: набуття учнями навичок дослідника, самостійного конструювання своїх думок та орієнтації в інформаційному просторі; підвищення загальної культури учнів.

    Етапи реалізації проекту

    1. Створення груп із учнів класу і залучення до пошукової роботи батьків учнів.
    2. Ознайомлення з темою, метою і основними завданнями.
    3. Знаходження необхідної інформації з використанням різних джерел.
    4. Обговорення , аналіз та систематизація зібраного матеріалу. 
    5. Представлення роботи груп.
    6. Оцінювання роботи проведеної групами.
    7. Створення папки  «Славетні українці»





    Хід уроку

    І. Організація класу.

    ІІ. Актуалізація опорних знань.

    1. Читання вірша.

    Рідний край

    Де у світі кращі гори,

    Де таке повітря свіже, 

    Де шумлять так гарно бори,

    І хвилює спіле збіжжя?

    Де ясніше сонце світить,

    Де ж миліше пахнуть квіти,

    Як у нашім любім краї?

    1. Вчитель. Нам з вами пощастило народитися і жити на чудовій,

    родючій землі у незалежній державі – Україні. 

    • Чим славиться Україна?
    • Велич кожної країни – в людях, які в ній живуть. І особливо в тих, хто зробив значний внесок у розвиток історії, культури і науки, спорту. 

    ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

    1. Оголошення теми і мети уроку.
    2. Сьогодні ми з вами поговоримо про славетних українців, які зробили значний внесок у розвиток нашої держави. 

    Вправа «Анаграми».

    • Прочитайте вислів та запам’ятайте його.

    НУДИЛЮ РИТЬТВО ЇКРАНА, ЕД НАВО РОДИСЯНАЛА. АЕЛ Й ЇКРАНУ РЮСТВОЄ ДИЛЮНА.

    Людину творить країна, де вона народилася. Але й країну створює людина.

    1. Робота в групах. Вправа «Асоціативний кущ».
    2. Згадайте, яких славетних українців ви вже знаєте. Утворіть свій асоціативний «кущ».


    Славетні українці


    1. Захист проектів.
    2. Наш клас було поділено на групи, які працювали над зібранням інформації про славетних українців. Отже, надаємо слово І групі.

    Представник 1 групи. Наша група для дослідження вибрала письменників рідного краю. 

    Виступ 1 групи «Письменники рідного краю».

    Наталя Забіла (5.03.1903, Санкт-Петербург — 6.02.1985, Київ) 

    Одна з найулюбленіших українських дитячих поеток.

    Народилася у дворянській родині з давніми мистецькими традиціями. Серед її предків — поет-романтик Віктор Забіла. Дід поетеси — Пармен Забелло — скульптор. Батьки Наталі вчилися в художньому училищі Штігліца.

    Дівчинка зростала в атмосфері захоплення художнім словом, музикою, живописом. І це, певна річ, вплинуло на її розвиток, художні смаки. Вона багато читала, зокрема, твори Тараса Шевченка, і вже в дитинстві пробувала писати вірші.

    1917 р. сім'я переїжджає в Україну й оселяється в невеличкому селищі Люботин (нині Харківської області). Батько залишився в Петербурзі, тому старшим дітям довелося працювати, щоб якось вижити. Наталя закінчує прискорений курс гімназії, працює на різних посадах, кілька років вчителює в селі Старий Люботин під Харковом.

    1925 р. Наталя Забіла закінчує історичне відділення Харківського інституту народної освіти. Ще в студентські роки починає писати для дітей. Видавши 1928 р. віршоване оповідання «Про маленьку мавпу», Наталя Забіла твердо стає на шлях творення дитячої літератури. Тривалий час, до 1947 р., поетка редагувала журнал «Барвінок».

    Близько 200 книжок для дітей, переважно для дошкільного та молодшого шкільного віку, видала Наталя Забіла за час своєї літературної діяльності. Великою популярністю у юних читачів користувалися й користуються збірки: «Про Тарасика й Марисю» (1930), «Ясоччина книжка» (1934), «Стояла собі хатка» (1974) та інші.


    Леся Українка

    25 лютого 1871 року, народилася Леся Українка (Лариса Косач) - талановита та неймовірно сильна духом жінка, українська письменниця, перекладач, культурний  діяч.

    1.Як свідчить професор Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв Наталія Свириденко, на території України є три найбільші раритетні роялі: рояль Терещенків у Національному музеї історії України, рояль Рубінштейна в Одеському будинку вчених та рояль Лесі Українки у Колодяжному.

    1. На сьогодні усі живі нащадки Лесі Українки живуть за межами України. Це Роберто Гааб (внучатий племінник, онук Лесиної сестри Оксани Косач- Шимановської), що живе у Швейцарії, та Ольга Лютон-Петрова зі США (внучата племінниця, онука Лесиної сестри Ізидори Косач-Борисової).
    2. Єдиний родич Лесі Українки, який похований на рідній волинський землі Косачів - молодший брат Лесі Українки Микола. Помер 1937 року. Його могила знаходиться на сільському цвинтарі в Колодяжному.

    4.На честь Лесі Українки названий астероїд "2616 Леся" (2616 Ьезуа), відкритий 28 серпня 1970 року. Він знаходиться у головному поясі астероїдів, що розташований між орбітами Марса та Юпітера, і складається приблизно з 580 000 астероїдів.

    *

    1. Садиба Косачів розташовувалась на окраїні села, де були найкращі землі. У розпорядженні родини було 500 гектарів землі, включно з лісами, ріллею та чотирма гектарами саду. Аби тримати в порядку садибу, родина Лесі Українки мала найманих робітників. Кажуть, що на території колишньої садиби Косачів захований косачівський скарб.


    Павло Тичина

    Павло Григорович Тичина народився 27 січня 1891 року в селі Піски на Чернігівщині.

    Батько майбутнього поета, Григорій Тимофійович, мав талант педагога. Годинами сидів маленький Павлусь на печі і слухав, як батько розповідає дітям урок. Від нього вперше дізнався хлопчик, що таке поїзд, пароплав; чому сонце велике, а зорі маленькі. Так, сидячи на печі, він читати і навчився. А ще був батько музично обдарованою людиною: мав слух і чудовий голос.

    Багато казок і пісень знала мати - добра, мила Марія Василівна, яку так любив Павлусь. Вона також мала гарний голос. Вечорами збиралась сім'я, батько грав на гармонії, а всі співали.

    Початкову освіту хлопчик здобув у сільській школі. Від своїх однокласників він відрізнявся музичними та вокальними здібностями. Оцінивши чудовий голос і слух хлопця, вчителька порадила батькам віддати Павла в один із монастирських хорів Чернігова. Подальшу освіту хлопець здобував у Чернігові, де пройшли майже всі його «учнівські роки»: співав у монастирському хорі, навчався в семінарії, навіть керував хором. Мав Павло і неабиякий хист до малювання, водночас цікавився театром. Де б він не був - на уроках малювання, на репетиціях оркестру чи хору - всюди був повний порядок. І так усе життя.

    У Чернігові юний поет познайомився з письменником Михайлом Коцюбинським, який назвав Тичину справжнім поетом.

    Дитячі поезії Павла Тичини палають живим полум'ям любові до рідного краю, народу, в серці з якими пройшов поет півстоліття свого життя.

    Вчитель:

    • Чим прославили свій край ці люди?

           Представник 2 групи. Нам було складно вибрати видатних серед діячів культури і мистецтва України, тому дізналися лише про 3 представників. 

    Виступ 2 групи «Діячі культури і мистецтва України».

    Володимир Зеленський

    Зеленський Володимир Олександрович—український шоумен, кіноактор, сценарист, продюсер, художній керівник і беззмінний лідер студії «Квартал-95». Мати Римма Володимирівна — домогосподарка, батько Зеленський Олександр Семенович — доктор технічних наук, професор, завідувач кафедрою інформатики — викладач в тому ж вузі, де навчався Володимир.

    В студентські роки захопився КВК, створив театр мініатюр «Безпритульний». В цей же час Володимира Зел енського запросили в команду КВК для постановки танцювальних номерів. Незабаром Зеленський став не тільки танцювати в команді, але і виконувати ролі. Одночасно з Володимиром в команду прийшли майбутні актори студії «Квартал-95». Володимир Зеленський став у ній не тільки капітаном і актором, але й автором більшості номерів.

    У 2008 році знявся у фільмі «Кохання у великому місті», «Ржевський проти Наполеона», де Зеленський зіграв одну з головних ролей — Наполеона Бонапарта, «8 нових побачень» також з його участю у головній ролі.

    Особисте життя

    Одружився на авторці команди Олені Кияшко, з якою був знайомий ще зі школи (вчилися в паралельних класах). Має доньку Олександру та сина Кирила.


    Святослав Вакарчук

    Святослав Іванович Вакарчук музикант, вокаліст, лідер рок-гурту «Океан Ельзи», композитор, громадський діяч. Заслужений артист України, народний депутат України 6- го скликання, кандидат фізико-математичних наук.

    Народився 14 травня 1975 року у сім? львівського профессора фізики Івана Вакарчука. Закінчив Львівську гімназію з поглибленим вивченням англійської мови зі срібною медаллю. Два роки займався у музичній школі за класом скрипки, паралельно навчаючись грі на баяні. У шкільні роки брав участь у КВК, створенні шкільного театру, активно займався баскетболом. У 15 років Святослав здійснив поїздку до Канади звідки привіз велику колекцію касет і записів рок-музики.

    Відомим співаком Святослав Вакарчук став завдяки творчості гурту «Океан Ельзи». Святослав став не тільки організатором гурту, але й автором переважної більшості текстів та музики й незмінним лідером «Океану Ельзи».

    У 2005 році отримав звання Заслуженого артиста України. 2008-2009 р.р. - Народний депутат України.

    Вільно говорить українською, польською, англійською, російською мовами. За оцінкою тижневика «Кореспондент», Святослав Вакарчук входить до першої сотні найвпливовіших і найвідоміших людей в Україні.

    Андрій Кузьменко (Кузьма Скрябін)

    Народився Андрій на Львівщині. Він був життєрадісним і талановитим у всьому. Його знали як музиканта. Мріяв стати водієм сміттєвоза. Вважав, що це романтично. Це людина з унікальним почуттям гумору. Любов до музики прищепила мама, вчителька музики. Так, свою першу пісню Кузьма написав у 19 років. А у 21 рік він з друзями створив групу «Скрябін». Згодом реалізував себе як телеведучим та ноуменом. Перші свої пісні писав англійською мовою. Андрій завжди мріяв про мир.

    1 лютого 2015 року на честь 25- річчя гурту «Скрябін» відбувся концерт у нашому місті. 2 лютого Кузьма розбився у ДТП дорогою з концерту.

    Вчитель: 

    • Що об’єднує цих людей?
    • Чим вони прославили свій край?

    Виступ творчої групи. Виконання пісні «Моє ім'я  Україна».

    Моє ім'я - Батьківщина.

    Лелеки легке крило.

    Моє ім'я - Україна.

    І сонечка тепло.


    Моє ім'я - Вишиванка.

    Я хрестик на полотні.

    Моє ім'я - синє небо.

    Я сонях малий під ним.


    Татові слова.

    Україна - це я.

    Мамині пісні.

    Україна - це ти.


    Моє ім'я - Степ широкий.

    Моє ім'я - Хліба смак.

    Останній шкільний дзвіночок.

    Над сивим Дніпром туман.


    Моє ім'я - то Надія.

    Моє ім'я - то Любов.

    Моє ім'я - чиста мрія.

    И віра, що з нами Бог.


    Татові слова.

    Україна - це я.

    Мамині пісні.

    Україна - це ти.(2х)      

    Фізкультхвилинка

    Встаньте, діти, посміхніться, 

    Землі нашій поклоніться 

    За щасливий день вчорашній. 

    І до сонця потягніться.

    В різні боки нахиліться. 

    Веретеном покрутіться. 

    Раз присядьте, два присядьте. 

    І за парти тихо сядьте.

    Інтерактивна вправа «Два, чотири, всі разом». «Хто з цих людей може досягти успіху?»

       Представник 3 групи. Наша група для дослідження вибрала славетних українців серед науковців.

    Виступ 3 групи «Славетні українці серед науковців».

    Олександр Поль (презентація)

    Олександр Миколайович Поль народився 1 вересня1832 року в селі Малоолександрівське Верхньодніпровського повіту на Катеринославщині.  

    Під час своїх археологічних експедицій Олександр Миколайович натрапив в Дубовій балці, поблизу Кривого Рогу, на поверхневий вихід залізної руди.

    Поклади залізної руди були величезні. Крім неї, тут було знайдено мармур, порфір, гірський льон, аспід та інші мінерали. Впевнившись, що родовище має промислове значення, О.Поль купив Дубову балку та орендував на 99 років криворізькі рудні поклади.

    Поклади залізної руди були величезні. Крім неї, тут було знайдено мармур, порфір, гірський льон, аспід та інші мінерали. Впевнившись, що родовище має промислове значення, О.Поль купив Дубову балку та орендував на 99 років криворізькі рудні поклади.

    Дослідженню криворізького залізорудного родовища О. Поль присвятив 15 років життя і витратив понад 150 тисяч карбованців, переважно взятих ним у кредит. Це настільки підірвало його матеріальний і фізичний стан, що оговтатися після цього він уже не зміг. Але в 1881 р., ще за життя Поля, промисловий видобуток руди у Кривому Розі було таки розпочато.

    Отримавши замолоду у власність солідний маєток, зразково ведучи господарство і маючи від нього прибутки, наприкінці життя він залишився злидарем. Все пішло на загальне добро.  

    26 липня 1890 році Олександр Миколайович Поль раптово  помер відрозриву серця. Поховано на Севастопольському кладовищі у Єкатеринославі.

    О.М. Поль став основоположником гірничої справи на Криворіжжі, степовий Колумбом, як потім його назвуть нащадки.

    Олег Антонов

    Олег Антонов - легендарний авіаконструктор (1906-1984).   Людина, яка створювала найбільші в світі транспортні літаки.  Народився в селі Троїці. Росія. Після закінчення Саратовської трудової школи (1922) працював конструктором планерів. Від 1933 року — головний конструктор планерного заводу в Тушино (Москва), на якому під його |керівництвом створено близько 30 типів безмоторних літальних  апаратів.  У роки Великої Вітчизняної війни Радянського Союзу О. Антоновим було  збудовано багатомісні транспортно-десантні планери А-7, РФ-8 для перевезення техніки, бойового спорядження, особового складу.  

    Від 1977 року за сумісництвом працював   завідувачем кафедри літаків Харківського авіаційного інституту. За своє життя він створив понад 50 типів планерів і понад 20 типів літаків. Відкукурузника АН-2, задуманий як сільськогосподарський, він швидко став багатоцільовим, до велетня Руслана, який розрахований на перевезення корисного вантажу у 150 тонн на відстань 4500 км зі швидкістю 850 км/год. З - під олівця інженера вийшло багато революційних технічних рішень.

    Нагороджений багатьма орденами медалями. Удостоєний Золотої медалі імені А. Н. Туполєва. Лауреат премії ім. М. К. Янгеля. Президією НАН України засновано премію імені О. К. Антонова. 

    Вчитель:

    • Що об’єднує цих людей?
    • Як вони прославили Україну?

    Представник 4 групи. Наша група підготувала цікаві повідомлення про відомих українських спортсменів.

    Виступ 4 групи «Спортсмени - рекордсмени».

    Я.Клочкова

    Народилася 7 серпня 1982 року в м Сімферополь.Вона чотириразова олімпійська чемпіонка , В січні 2008 року Клочкова заявила про відхід з великого спорту. 24 березня 2009 в олімпійському басейні « Акварена » в Харкові на вулиці Клочківській , під час першого етапу Кубка України з плавання , при повністю заповнених трибунах відбулося офіційне « розставання з водою » Яни Клочкової. Спочатку всім демонстрували на екрані кадри кар'єри , запливів , вручень нагород і моменти життя чемпіонів .

    Є. Хітров

    Народився 18 серпня 1988 р.ум. Кривий Ріг. Навчався у КЗШ № 4, улюблений предмет під час навчання був фізкультура.

    На секцію боксу у ДЮСШ № 10 його привів тато. Тренував майбутнього спортсмена - відомий тренер Сергій Криницький. Він прививав Євгенові бойовий дух, спрагу до перемог.

    Не думаючи, що стане професійним спортсменом Євген дуже любив дивитись бокс по телевізору.

    Головний успіх спортсменові прийшов на аматорському ринзі в 2011р., коли він переміг на чемпіонаті світу.

    В жовтні 2013р. Хітров підписав контракт з американською компанією РідИі Рготоііопз ( файт промоуиіинс) та перейшов у професійний бокс.

    Зараз Євген Хітров зі своєю дружиною Ольгою живе у Брукліні, там і тренується.

    В.М.Закорецька


    Вчитель:

    • Про кого зі славетних спортсменів ви тільки що почули?
    • У якому виді спорту прославився кожен із них?

    ІV. Закріплення вивченого матеріалу.

    Інтерактивна вправа «Два, чотири, всі разом». 

    — Чим прославили Україну ці видатні люди? З’єднайте відповідні пари.

    Яна Клочкова                                     конструктор літаків

    Наталя Забілакраєзнавець, дослідив криворізьке 

                                                               залізорудне родовище

    Олег Антонов                           письменниця

    Олександр Польолімпійська чемпіонка, плавчиня

    Петро Сагайдачний                 основоположник української класичної музики

    Микола Лисенко                      чемпіон з боксу

    Євген Хітров                          козацький гетьман



    Виступ творчої групи. Вислови видатних українців.

    Не страшно прибігти другим, страшно- не бажати прибігти першим

                                                                                    (С. Вакарчук)

    Я-людина, і це мене багато до чого зобов'язує  (В.Черняк)

    Без ядра горіх ніщо, так само, як і людина без серця (Г.Сковорода)

    Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців(О.Довженко)

    Любов- це насамперед відповідальність, а потім уже насолода, радість (В. Сухомлинський)

    По-справжньому освічений той, хто вміє читати між рядками(О.Сухомлин)

    Хто не шукає своєї правди, буде ошуканий чужою(А.Коваль)

    Український народ не хотів ніколи підкорятися своїм, тому й був підкорений чужими(р.Коваль)

    У війні перемагають хоробріші, під час миру підліші(Д.Корчинський)

    Чим багатший внутрішній світ людини, тим вона бідніша(О.Перлюк)

    Віра в себе-таїна життєвих успіхів(Л.Силенко)

       V. Підсумок уроку

       Вчитель. Кожна група разом з батьками провела велику пошукову роботу, систематизувала зібраний матеріал, який увійде у нашу папку «Славетні українці». Давайте завдяки методу «Моя думка» поділимося враженнями від роботи над нашим проектом.

    Технологія «Моя думка»

    • Сьогодні на уроці я зрозумів…
    • Для майбутнього життя  хочу взяти приклад з…
    • В житті я хочу досягти…


                  Кожна група виправдала мої надії і за виконану роботу отримує високі оцінки.

    Матеріал додав: Захарченко Валентина

    ЗАВАНТАЖИТИ БЕЗКОШТОВНО!
    proekt-urok-slavetn-ukrayincnc.rar [26,57 Kb]
    (Придбали цей файл: 280)



    Сподобалося? Поділіться з друзями!



    Категорія: Метод-кабінет / Класним керівникам / Початкові класи / Середні класи / Старші класи

    На головну



    Залиште будь ласка свій коментар щоб ми знали що дана публікація цікава, та принесе свою користь для вас!
    Дякуємо!

    Шановний користувач нашого сайту.
    Ви зайшли на освітній сайт як незареєстрований користувач.
    Будь ласка
    Зареєструйтесь на сайті (1 хвилинка часу) або увійдіть під своїм іменем за допомогою кнопок соц-мережі Fb. Після реєстрації на нашому сайті, для вас будуть відкриті всі можливості сайту. Коментарі і повне право на всі категорії та інші функції.
    Информация
    Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.