• Популярні новинки

    Ваш кабінет


    Наша сторінка

    Зараз онлайн
      Зараз на сайті: 24
      Наші гості: 23

      Користувачі: 
      - отсутствуют

      Пошукові системи на сайті: 


       Останні наші відвідувачі: 



    » » Почалось?! Вчителям можуть затримати зарплати через брак коштів: Чи очікувати колапс???



    Почалось?! Вчителям можуть затримати зарплати через брак коштів: Чи очікувати колапс???
    • 29-01-2024, 22:19
    • 1 894
    • 1
    Почалось?! 
    Вчителям можуть затримати зарплати через брак коштів: 
    Чи очікувати колапс???

    Обіцяного підвищення зарплат для вчителів може не бути. Навіть більше: є вірогідність, що зарплати можуть взагалі затримати. 

    В Україні може статися затримка з виплатою зарплат та пенсій для майже 12 млн осіб, якщо ми не отримаємо належної допомоги від Заходу. Про це заявила перший віцепрем’єр-міністр економіки Юлія Свириденко у коментарі Financial Times, повідомляє Економічна правда. 

    Так, йдеться про можливу затримку виплати заробітної плати для 1,4 млн вчителів. 

    Окрім того, без зарплат можуть залишитися 500 тисяч держслужбовців, а без пенсій — 10 млн пенсіонерів. Свириденко зазначає, що без західної підтримки економіка України відкинеться до режиму «виживання». 

    Так, наступного року Україні знадобиться 37 млрд доларів зовнішньої підтримки.

    Водночас міністр економіки висловила сподівання, що ЄС схвалить допомогу Україні в лютому та надасть кошти до кінця березня. 

    Варто зазначити, що у 2023 році економіка України вперше з початку війни показала зростання на 5% проти 20% падіння у 2022 році. Окрім того, за перші 11 місяців 2023 року Київ зібрав податків на 4,4 млрд доларів більше, ніж за аналогічний період минулого року. 

    Однак цих грошей все одно не буде достатньо для можливості регулювання бюджетної сфери та сфери освіти. 

    Чи очікувати колапсу у системі освіти? 2024 рік насправді може стати роком непростих викликів для українців. 

    Проблем у сфері освіти декілька й усі — нагальні, адже поряд з недостатнім фінансуванням стоять реформи, які необхідно проводити вже зараз. 

    Ось три головні виклики для освітян: Неактуальна зарплата. Борги по виплатах вчителям є майже в кожній області України. У Житомирській, Харківській та Херсонській вони нараховуються кількома місяцями та тривають з 2022 року. 

    Окрім того, середня зарплата вчителя становить 13—15 тисяч гривень, що дуже мало при великому навантаженні. У 2024 Кабмін обіцяв підняти виплати двічі, однак без фінансування з Заходу, це питання можуть відкласти. Читайте також:  

    МОН рекомендує достроково призупинити навчання у школах Державних коштів не вистачає. 

    Ми вже писали, що майже половина шкіл в Україні не може обходитись без допомоги батьків. 

    У деяких закладах освіти спонсорська допомога складає майже 50% шкільного бюджету. Все через дефіцит виплат, адже у 2022 усі кошти спрямували на ЗСУ, а у 2023 видатки не збільшились. 

    При цьому, на 2024 бюджет на освіту закладений на 20% менший, ніж цьогоріч. Грошей не вистачає так само на стипендії, на фонди та музеї, на укриття (хоча уряд і пообіцяв 2,5 млрд додаткових коштів. «Дивний» розподіл коштів. 

    Тотальний дефіцит коштів в освіті змушує чиновників усіх ланок шукати додаткове фінансування, серед яких не тільки допомога західних країн, а ще й спонсорська підтримка. 

    Однак не можна бути певним, що коштів справді не вистачає або ж їх неправильно розподілили? 

    Через це наприкінці 2023 року Мінфін знайшов декілька мільярдів субвенцій у місцевих бюджетах, хоча ці гроші мали передати на освіту, на чому зауважили економісти. 

    Таким чином можна вже зараз говорити про те, що навіть з фінансуванням за підтримки Заходу у сфері освіти перейшли до економії. 

    Але не все так безнадійно! Все ж декілька рятувальних кругів у сфері освіти є. У грудні 2023 року до загального фонду Держбюджету на 2024 рік надійшло близько 5 млрд доларів зовнішнього фінансування. Про це повідомляє Мінфін. Це 11% від загального обсягу фінансової допомоги. Кошти будуть спрямовані на фінансування соціальних видатків, серед них і виплати працівникам освіти та охорони здоров?я, гуманітарні проблеми, а також забезпечення соціального захисту населення. 

    У Мінфіні запевняють, що за кошти відзвітують, адже співпраця зі Світовим банком забезпечують прозорість залучення й використання зовнішнього фінансування. Читайте також:  

    У школах Польщі не вистачає вчителів: шукають українських педагогів 

    Також народний депутат Данило Гетманцев, керівник комітету Ради з фінансів та податків, заявив, що усі соціальні виплати та зарплати нададуть у повному обсязі.   Окрім того, не забуваємо про мільярд, який виділила Японія саме на зарплати вчителямЯпонія дала мільярд Україні на зарплати вчителів: скільки та коли прийдуть кошти. Якщо його використати для виплат зарплат, це дозволить протримати виплати приблизно півроку. Однак поки Міносвіти не робило офіційних заяв з цього приводу.



    Сподобалося? Поділіться з друзями!



    Категорія: Новини освіти / Метод-кабінет / Класним керівникам

    На головну



    Залиште будь ласка свій коментар щоб ми знали що дана публікація цікава, та принесе свою користь для вас!
    Дякуємо!

    Шановний користувач нашого сайту.
    Ви зайшли на освітній сайт як незареєстрований користувач.
    Будь ласка
    Зареєструйтесь на сайті (1 хвилинка часу) або увійдіть під своїм іменем за допомогою кнопок соц-мережі Fb. Після реєстрації на нашому сайті, для вас будуть відкриті всі можливості сайту. Коментарі і повне право на всі категорії та інші функції.
    29 января 2024 22:39
    • Публікацій: 1
    • Коментарів: 7
    Це буде капець. Чула вже таку погану новину у началі січня, і здається це ось і правда. Це просто жах, як нам треба виживати і людям в загалі?????
    Информация
    Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.