• Популярні новинки

    Ваш кабінет


    Наша сторінка

    Зараз онлайн
      Зараз на сайті: 30
      Наші гості: 29

      Користувачі: 
      - отсутствуют

      Пошукові системи на сайті: 


       Останні наші відвідувачі: 



    » » Відповідальність батьків за неповнолітніх дітей. Правопорушення та розміри штрафів



    Відповідальність батьків за неповнолітніх дітей. Правопорушення та розміри штрафів
    • 31-05-2022, 20:53
    • 1 136
    • 0
    Відповідальність батьків за неповнолітніх дітей. 
    Правопорушення та розміри штрафів

    Що у чинних нормативних документах про невиконання батьківських обов’язків — за які правопорушення настає адміністративна відповідальність та які розміри штрафів

    Відповідальність батьків за неналежне виховання дітей визначає ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — Кодекс), яка має назву «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей». У цій статті визначено:

    • правопорушення, за які настає адміністративна відповідальність;
    • розміри штрафів за адміністративні правопорушення з боку батьків або осіб, які їх замінюють (далі — батьки), та їхніх неповнолітніх дітей.

    Батьки або інші особи, які виховують дитину, повинні створити такі умови життя, які будуть достатніми для фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку дитини. Однією з найбільш нагальних проблем у сфері захисту прав дітей є проблема належного матеріального забезпечення. Найбільш гостро вона стоїть для дітей, які виховуються в неповних сім’ях.

    (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» від 03.07.2018 № 2475-VIII).

    Правопорушення та розміри штрафів

    Штрафи встановлені у прив’язці до неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (нмдг), що за Податковим кодексом дорівнює 17 грн.

    Відповідно до ст. 184 Кодексу:

    Ч.1 Ухилення батьків від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей — попередження або накладення штрафу від 50 до 100 нмдг.

    Ч.2 Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, — штраф від 100 до 300 нмдг.

    Ч. 3 Вчинення неповнолітніми (14-16 років) правопорушення, відповідальність за яке передбачено Кодексом*, — штраф на батьків від 50 до 100 нмдг.

    *Окрім порушень, передбачених ч. 3 або 4 статті 1734 Кодексу («Булінг (цькування) учасника освітнього процесу»)

    Ч. 4 Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, — накладення штрафу на батьків від 100 до 300 нмдг.

    Ч. 5 Невиконання рішення органу опіки та піклування щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини, — штраф від 100 до 150 нмдг.

    Ч. 6 Діяння, передбачене ч. 5 ст. 184, вчинене повторно протягом року після накладення адміністративного  стягнення — штраф від 150 до 300 нмдг та тимчасове обмеження того з батьків, з ким проживає дитина, у праві виїзду за межі України та обмеження у праві керування транспортним засобом — до виконання рішення в повному обсязі.

    Ч. 7 Умисне порушення встановленого законом обмеження щодо строку перебування дитини за межами України у разі самостійного вирішення питання про тимчасовий виїзд дитини за межі України тим із батьків, з яким рішенням суду визначено або висновком органу опіки та піклування підтверджено місце проживання цієї дитини, — штраф від 100 до 200 нмдг.

    Адміністративна відповідальність батьків за неповнолітніх дітей

    Частина статті 184 Кодексу про адміністративні правопорушення

    Розмір штрафу,

    нмдг

    грн

    1. Ухилення батьків від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей

    50-100

    850-1700

    2. Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення

    100-300

    1700-5100

    3. Вчинення неповнолітніми (14-16 років) правопорушення, відповідальність за яке передбачено Кодексом*


    *Окрім порушень, передбачених ч. 3 або 4 статті 1734 Кодексу («Булінг (цькування) учасника освітнього процесу»)

    50-100

    850-1700

    4. Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність

    100-300

    1700-5100

    5. Невиконання рішення органу опіки та піклування щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини

    100-150

    1700-2550

    6. Діяння, передбачене ч. 5 ст. 184, вчинене повторно протягом року після накладення адміністративного  стягнення — штраф та тимчасове обмеження того з батьків, з ким проживає дитина, у праві виїзду за межі України та обмеження у праві керування транспортним засобом

    150-300

    2550-5100

    7. Умисне порушення встановленого законом обмеження щодо строку перебування дитини за межами України у разі самостійного вирішення питання про тимчасовий виїзд дитини за межі України тим із батьків, з яким рішенням суду визначено або висновком органу опіки та піклування підтверджено місце проживання цієї дитини

    100-200

    1700-3400




    Сподобалося? Поділіться з друзями!



    Категорія: Новини освіти / Метод-кабінет / Класним керівникам / Батьківський куточок

    На головну



    Залиште будь ласка свій коментар щоб ми знали що дана публікація цікава, та принесе свою користь для вас!
    Дякуємо!

    Шановний користувач нашого сайту.
    Ви зайшли на освітній сайт як незареєстрований користувач.
    Будь ласка
    Зареєструйтесь на сайті (1 хвилинка часу) або увійдіть під своїм іменем за допомогою кнопок соц-мережі Fb. Після реєстрації на нашому сайті, для вас будуть відкриті всі можливості сайту. Коментарі і повне право на всі категорії та інші функції.
    Информация
    Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.