• Популярні новинки

    Ваш кабінет


    Наша сторінка

    Зараз онлайн



    » » Державна підсумкова атестація ДПА. Які нові зміни: які предмети та хто проходить



    Державна підсумкова атестація ДПА. Які нові зміни: які предмети та хто проходить
    • 27-01-2022, 22:00
    • 2 150
    • 0
    Державна підсумкова атестація ДПА. 
    Які нові зміни: які предмети та хто проходить

    Що змінилося у державній підсумковій атестації? Хто проходитиме ДПА цього року?

    ДПА 2022: перелік предметів

    Міністерство освіти і науки затвердило перелік навчальних предметів, із яких у 2021-2022 навчальному році проводитиметься державна підсумкова атестація в школах (Наказ МОН №528 від 14.05.2021р.).

    Для здобувачів освіти, які завершують здобуття початкової освіти, - це:

    1. Українська мова (оцінювання результатів з української мови та читання).

    2. Математика.

    3. Мова національної меншини або мова корінного народу  (у класах з навчанням або вивченням мови національної меншини чи корінного народу на підставі заяви одного з батьків або законних представників за рішенням педагогічної ради закладу освіти, затвердженим наказом керівника закладу освіти).


    Для учнів 9 класів:

    1. Українська мова.

    2. Математика.

    3. Один із навчальних предметів зі списку:

    1) біологія, всесвітня історія, географія, зарубіжна література, іноземна мова (відповідно до освітньої програми закладу освіти), інформатика, історія України, основи правознавства, українська література, фізика, хімія - для учнів класів з українською мовою навчання, у яких не вивчається мова національної меншини чи корінного народу;

    2) біологія, всесвітня історія, географія, література, іноземна мова (відповідно до освітньої програми закладу освіти), інформатика, інтегрований курс "Література", історія України, мова національної меншини, мова корінного народу, основи правознавства, українська література, фізика, хімія - для учнів класів з навчанням або вивченням мови національної меншини.

    Для випускників 11 класу або осіб, які бажають скористатися правом повторного складання державної підсумкової атестації з української мови, та/або математики, та/або історії України, що передбачено пунктом 5 наказу Міністерства освіти і науки України від 07 грудня 2018 року N 1369 "Про затвердження Порядку проведення державної підсумкової атестації", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02 січня 2019 року за N 8/32979, ДПА проводиться проводиться у формі зовнішнього незалежного оцінювання відповідно до Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 10 січня 2017 року N 25, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 січня 2017 року за N 118/29986 з 4–х предметів:

    1. Українська мова.

    2. Математика.

    3. Історія України або іноземна мова - англійська, іспанська, німецька або французька.      

    Одинадцятикласники можуть складати дві іноземні мови:   здобувачі освіти, які для проходження державної підсумкової атестації вибрали третім навчальним предметом історію України, можуть вибрати четвертим навчальним предметом іноземну мову і навпаки. Здобувачі освіти, які вибрали третім навчальним предметом одну з іноземних мов, можуть вибрати четвертим навчальним предметом іншу іноземну мову.

    4. Один із навчальних предметів зі списку: історія України, іноземна мова, біологія, географія, фізика, хімія.

    Здобувачі освіти, які відповідно до освітньої програми закладу освіти вивчали навчальний предмет "Природничі науки", можуть вибрати один з таких навчальних предметів: біологія, географія, фізика, хімія.

    5. Мова національної меншини чи корінного народу (можуть складати лише учні шкіл, де ведеться викладання такою мовою, або вона входить в програму навчання на підставі заяви одного з батьків або інших законних представників та за рішенням педагогічної ради).

    Максимально учасники зможуть пройти п’ять тестувань ЗНО держкоштом, Якщо учасник / учасниця бажатиме скласти більше п’яти навчальних предметів, він / вона зможе зробити це за кошти фізичних і юридичних осіб. Вартість складання додаткових навчальних предметів відрізнятиметься залежно від того, чи є у сертифікаційних роботах завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю, адже такі завдання перевіряють екзаменатори, чию працю потрібно оплатити. Так, у 2022 році, щоб додатково скласти одну з іноземних мов (англійську, німецьку, іспанську або французьку) потрібно буде сплатити 789 грн, вартість складання інших навчальних предметів (історія України, географія, фізика, хімія чи біологія) становитиме 354 грн.

    ДПА з іноземних мов: методичні рекомендації

    Поради для психологічної підготовки до ДПА та ЗНО

    Хто проходить ДПА

    ДПА проходять особи, які завершують:

    • здобуття початкової освіти (у 4-х класах ЗЗСО);
    • здобуття базової середньої освіти (у 9-х класах ЗЗСО);
    • здобуття повної (профільної) загальної середньої освіти.

    Дещо про ЗНО=ДПА

    Згідно з Наказом МОН № 1166 від 02 листопада 2021 року «Про організацію та проведення у 2022 році зовнішнього незалежного оцінювання, результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти» ;

    1. Участь у зовнішньому незалежному оцінюванні (ЗНО) може взяти особа, яка має повну загальну середню освіту або здобула її в поточному навчальному році та зареєструвалася відповідно до встановлених вимог.
    2. Реєстрація осіб для участі у ЗНО триватиме з 1 лютого до 9 березня 2022 року. Керівники закладів освіти зможуть зареєструвати учнів (слухачів, студентів) для проходження ДПА у формі ЗНО до 1 березня 2022 року.

    Для реєстрації потрібно:

    • правильно обрати категорію особи;
    • створити й заповнити реєстраційну картку, бланк якої формується із використанням спеціального сервісу «Зареєструватися», розміщеного на веб-сайті УЦОЯО у рубриці «ЗНО-ДПА»;
    • підготувати комплект реєстраційних документів і подати його особі, відповідальній за реєстрацію в закладі освіти (для випускників шкіл, студентів професійно-технічних закладів і коледжів, які цього року завершують здобуття повної загальної середньої освіти) або надіслати його до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти (для випускників минулих років).

    Які документи потрібно для реєстрації в ЗНО?

    Учасники мають подати:

    • оформлену реєстраційну картку, бланк якої формується із використанням спеціального сервісу «Зареєструватися»;
    • засвідчену власноруч копію паспорта громадянина України;
    • засвідчену власноруч копію документа про повну загальну середню освіту (для випускників минулих років);
    • за потреби інші документи (медичний висновок про створення особливих умов для проходження ЗНО, копію документа про зміну імені/прізвища, копію нотаріально засвідченого перекладу українською мовою документів, наданих іноземною мовою для реєстрації).

    Документом, що підтверджує реєстрацію, є Сертифікат ЗНО-2022 (Сертифікат), який є обов’язковим документом для допуску в пункти проведення ЗНО, у ньому проставляють відмітки про проходження тестувань. Також Сертифікат містить номер та PIN-код, що потрібні для входу до інформаційної сторінки учасника ЗНО.

    Інформаційна сторінка містить у собі реєстраційні дані особи. З неї учасник / учасниця ЗНО роздруковує запрошення-перепустку до пунктів зовнішнього оцінювання, а після проходження тестування – Інформаційну картку з результатами. Вхід на власну інформаційну сторінку можливий через сайт Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) www.testportal.gov.ua або сайти регіональних центрів.

    ЗНО проводиться в пунктах зовнішнього незалежного оцінювання, що створюються на базі закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти.

    Місце, дата та час проведення ЗНО зазначаються в запрошенні-перепустці.

    Запрошення-перепустка НЕ надсилатиметься поштою – її потрібно роздрукувати зі своєї інформаційної сторінки.

    Запрошення-перепустки буде розміщено на інформаційних сторінках учасників / учасниць ЗНО не пізніше 29 квітня 2022 року.

    Календар ЗНО-2022

    НАВЧАЛЬНЫ ПРЕДМЕТИ ЗНО-2022

    Фізика – 23 травня

    Хімія – 26 травня

    Українська мова, українська мова і література – 31 травня

    Математика, математика (завдання рівня стандарту) – 3 червня

    Іспанська, німецька, французька мови – 6 червня

    Англійська мова – 7 червня

    Історія України – 10 червня

    Географія – 14 червня

    Біологія – 17 червня

    Результати ЗНО із чотирьох навчальних предметів зараховуються як результати державної підсумкової атестації (ДПА) за освітній рівень повної загальної середньої освіти для осіб, які в 2022 році завершують здобуття повної загальної середньої освіти:

    – українська мова (усі завдання сертифікаційної роботи) або української мова і література (субтест “Атестаційні завдання”);

    – математика* (за підсумками виконання сертифікаційної роботи з: математики (завдання рівня стандарту) або завдань субтесту “Атестаційні завдання з математики” (для здобувачів освіти, які вивчали математику на рівні стандарту); математики (для здобувачів освіти, які вивчали математику на профільному рівні));

    – історія України (субтест “Період XX – початок XXI століття”) або іноземна мова – за вибором здобувача освіти;

    – один з навчальних предметів (історія України, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова).

    Здобувач освіти може вибрати для проходження ЗНО математику, за умови якщо він вивчав цей навчальний предмет на профільному рівні і потребує встановлення результату зовнішнього оцінювання з нього за шкалою 1 - 12 балів (оцінки за ДПА за освітній рівень повної загальної середньої освіти) та/або потребує встановлення з нього результату ЗНО за рейтинговою шкалою 100 - 200 балів, який використовується під час конкурсного відбору для вступу до закладів вищої та фахової передвищої освіти (результат за шкалою 100 - 200 балів), про що має зазначити під час реєстрації для участі в зовнішньому оцінюванні.

    Інформацію, а також відомості про завдання сертифікаційної роботи можна дізнатися у Наказі № 151 УЦОЯО від 01.11.2021 року.

    Відзначимо, що в 2022 році дещо скоротили тестування з математики: тестовий зошит рівня стандарту буде налічувати 26 завдань, а не 28, як минулого року. На їхнє виконання буде відведено 120 хв, а не 150. Тест профільного рівня з математики буде містити 32 завдання, а не 34. На його виконання, відповідно, буде відведено 180 хв замість 210 хв.

    Окрім того, змін зазнала структура тесту з хімії, який у 2022 році складатиметься з 50 завдань замість 52. На його виконання виділили 150 хвилин замість минулорічних 180.

    Зміст сертифікаційних робіт відповідатиме програмам зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженим наказами Міністерства освіти і науки України від 26 червня 2018 року №696, від 20 грудня 2018 року №1426, від 04 грудня 2019 року №1513.
    Переклад завдань сертифікаційних робіт з історії України, математики (завдання рівня стандарту), математики, біології, географії, фізики, хімії здійснюватиметься кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською та угорською мовами.
    Учням, які виберуть для проходження державної підсумкової атестації математику та/або іноземну мову, оцінка ДПА (за шкалою 1–12 балів) буде визначатися залежно від рівня, на якому вони цей навчальний предмет вивчали:

    Для тих, хто вивчав математику та/або іноземну мову на профільному рівні, оцінкою за ДПА буде результат виконання завдань рівня стандарту та профільного рівня;

    Для тих, хто вивчав математику та/або іноземну мову на рівні стандарту, оцінкою за ДПА буде результат виконання завдань рівня стандарту.

    При складанні тесту з української мови та літератури учасники тестування можуть отримати три оцінки: за частину тесту з української мови (за шкалою 100–200 балів), за весь тест з української мови та літератури (за шкалою 100–200 балів) та оцінку ДПА за шкалою 1–12 балів за виконання завдань з української мови.

    При складанні будь-якого іншого тесту учасники можуть отримати дві оцінки: оцінку ДПА за виконання всього тесту або його частини (для математики, іноземної мови та історії), а також оцінку за шкалою 100–200 балів за виконання всіх завдань відповідного тесту.

    Оцінки за шкалою 100–200 балів можна буде використати для вступу до закладів вищої освіти України. Вибір необхідних учаснику ЗНО оцінок за кожним предметом здійснюється під час реєстрації на ЗНО.



    Сподобалося? Поділіться з друзями!



    Категорія: Новини освіти / Класним керівникам / Готуємося до Дпа / Готуємося до Зно

    На головну



    Залиште будь ласка свій коментар щоб ми знали що дана публікація цікава, та принесе свою користь для вас!
    Дякуємо!

    Шановний користувач нашого сайту.
    Ви зайшли на освітній сайт як незареєстрований користувач.
    Будь ласка
    Зареєструйтесь на сайті (1 хвилинка часу) або увійдіть під своїм іменем за допомогою кнопок соц-мережі Fb. Після реєстрації на нашому сайті, для вас будуть відкриті всі можливості сайту. Коментарі і повне право на всі категорії та інші функції.
    Информация
    Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.